Udgivet i

Guide: Sådan finder du det rigtige dækken

Har du styr på vinterdækkenet? Vinteren venter lige rundt om hjørnet, og det er på tide at finde ud af hvilken type vinterdækken, din hest får brug for. Der er sket en helt masse siden de første vinterdækkener kom til. I dag er dækkenerne både letvægts, åndbare og propfyldte med al mulig ny teknologi, der skal sørge for hestens komfort.

 

Dækkentyper:

Der er så mange forskellige slags dækkener, at det kan gøre én helt svimmel bare at tænke på det. Tag et kig på vores guide inden du beslutter dig for, hvad der er bedst for din hest eller pony. Når du vælger et dækken, skal du gå efter noget der passer til dens race, alder og behov.

 

Dækkenets varme kan sorteres ind under tre forskellige kategorier:

  • Letvægts – Dækkener med kun en smule fyld, for eksempel fleece/skridtdækkener og andre slags tæpper.
  • Middelvægt – Dækkener med omkring 200g fyld. Passer perfekt som overgangsdækken, til mildt efterårs/vintervejr og til heste, der ikke er trimmede.
  • Tungt – Dækkener med 300g fyld eller derover. Passer godt til det kolde vintervejr og til heste der er trimmede, eller som er ekstra følsomme over for kulden.

 

Der er flere forskellige stile, der både findes som stalddækken og som udendørsdækken:

  • Standard hals – Den traditionelle stil, hvor dækkenet slutter ved manken på hestens hals.
  • Høj/Halv hals – et nakkestykke, der går halvvejs op ad hestens nakke. Det er et godt valg til heste, der har ømme manker, da der ikke er noget pres på manken med dette dækken.
  • Kombi – nakkestykket går hele vejen op til hestens ører.
  • Løs hals – nogle dækkener kommer med et løst halsstykke, så man selv kan justere efter vejret. Halsen sættes på med spænder eller velcro.

 

Udendørsdækkener

Der findes mange forskellige slags udendørsdækkener, men hvilket et skal du vælge? Du bør tage din beslutning alt efter hvilken race, din hest er, hvordan vejret er, der hvor du bor, og hvor meget tid din hest bruger på folden.

 

Til dem, der går ude

Nogle heste kan godt gå ude hele året, og skal selvfølgelig have dækken på i overensstemmelse med vejrforholdene. Heste er dog meget mere hårdføre, end man går og tror. De har jo en masse pels, og kan sagtens være ude hele året rundt uden problemer i al slags vejr.

Dækkener med en lille smule fyld hjælper hesten med at regulere sin temperatur meget bedre end dækkener uden noget fyld overhovedet. Det lette fyld gør, at luften kan cirkulere bedre, hvilket forhindrer at fugten samler sig på indersiden – og gør hesten klam og svedig. Fyldet vil absorbere den sved, der måtte være og sørger for, at der kommer en lomme med varm luft lige over huden. Prøv bare at huske på, hvor svedig og klam du kan blive i en tynd regnjakke i forhold til en jakke, der har en lille smule polstring.

 

Til dem, der kun er ude nogle få timer.

Mange af os har ikke mulighed for at have vores hest på fold hele tiden om vinteren, men bliver nødt til kun at have dem ude lidt ad gangen. Selvom din hest kun er ude nogle få gange om ugen, kan det stadig være det værd at komme et dækken på den. En hest, der har stået inde, kan få det meget koldt, hvis den pludselig bliver lukket ud. Det er på den anden side også godt at tænke over, hvor begejstret din hest bliver, når den først kommer ud. Nogle heste har det med at springe rundt og lege, og så vil et tungt dækken nok blive for meget af det gode. I dette tilfælde kunne et middelvarmt dækken være et godt valg. Det vil holde din hest god og varm uden at fange en masse sved under dækkenet, der ikke kan fordampe. Hvis din hest godt kan lide at løbe rundt og lege, så prøv at vælge et dækken med god bevægelsesfrihed omkring benene.

 

Ædle heste og trimmede heste

Ædle hesteracer eller trimmede heste kan godt få brug for ekstra tykke dækkener om vinteren. Det sker tit, at ædle racer såsom fuldblodsheste og arabere fryser og kæmper med at holde varmen. Du kan se om din hest fryser, hvis den er kold at røre ved, hvis pelsen står ud fra kroppen og hesten skutter sig, eller hvis den ryster. Der er mange tunge dækkener derude, som vil fungere helt fint til ædle og trimmede heste. Et kombidækken beskytter hesten fra hoved til hale og er et godt valg til de heste, der er følsomme overfor kulde. Du kan også prøve at opbygge flere lag, så luften fanges mellem lagene. Der er dog visse ulemper ved denne metode; lag har det med at skride og kan føles ubehageligt for hesten. Det kan endda også være farligt, hvis det skrider så meget, at hesten snubler i det tog får viklet det ind i benene. Det er bedst at bruge lag inde i stalden, hvor hesten ikke bevæger sig så meget rundt, og hvor der derfor er mindre risiko for at det skrider.

 

Stalddækkener

Stalddækkener bruges indenfor, og selvom de generelt er simple uden så meget teknologi, så er de ganske gode til at holde din hest varm. Stalddækkener kommer i mange forskellige vægtklasser, hvilket betyder, at du har mulighed for at vælge lige præcis det, der passer bedst til din situation, alt efter hvilken hest du har og hvordan vejret ser ud.

 

Underdækkener

Underdækkener er noget af det bedste, du kan give din hest, da de er virkelig varme uden at være klodsede og store. Quiltede underdækkener er generelt finere i designet end staldtæpper, men giver stadig et lag af dejlig varm beskyttelse til din hest. Underdækkener af fleece, lycra eller strækstof er tynde og sidder tæt ind til huden, og hjælper med at holde hestens pels flad. Du kan også bruge den til at holde stalddækkenet rent med og give ekstra varme, uden at det bliver klumpet. Strækstof og lycra udgør gode materialer til tyndhudede eller følsomme heste, da de kan forebygge gnidemærker eller irritationer fra staldækkenet.

 

Fleecedækkener, skridtdækkener og andre slags tæpper

Fleecedækkener, skridtdækkener og andre slags tæpper er alle ideelle måder at køle din hest af på efter træningen uden at den bliver alt for kold. Fleecedækkener og skridtdækkener er virkelig gode til at få fugten væk fra hestens hud og pels. Fugten bliver trukket væk fra pelsen og kommer til at sidde på ydersiden af dækkenet, mens det forbliver helt tør nedenunder. Brug dem, når du er færdig med træningen, og hesten er svedig, eller hvis din hest har været ude i regnen.

Du kan også bruge dem til at skabe flere lag, når det er koldt udenfor. Hvis du kommer et fleecetæppe under et dækken, giver det din hest en ekstra lille hånd med at holde varmen, uden at det klumper. Når man bygger flere lag på, så bliver den varme luft fanget mellem lagene og kan faktisk holde din hest varm bedre end hvis du bare smed ét stort, tyk dækken på den. Du skal dog sørge for, at de forskellige lag holdes godt på plads, så de ikke skrider. Det kan du gøre med en elastikgjord.

Fleece og staldtæpper er virkelig gode til at holde kulden ude på en mild dag, eller for heste der ikke er trimmede eller som har en tyk pels og ikke behøver et tykt dækken, når de er indenfor i stalden. Staldtæpper kan bruges under stalddækkener for at holde stalddækkenet rent. Det er nemlig meget nemmere at vaske et tæppe end et dækken.

Ponyer

Igennem de seneste år er det blevet mere og mere tydeligt, at ponyer simpelthen er fundamental anderledes end heste. De fortjener dækkener, som er specielt tilpassede deres små dimensioner! WeatherBeta og Horseware tilbyder en hel unik variation af dækkener, der er specielt designede til ponyer. Der bliver brugt den samme teknologi som i hestedækkenerne, men de er tilgængelige i mindre størrelser og er udviklet specielt til ponyens dimension. Sig farvel til de der alt for store dækkener, der næsten altid irriterer ponyerne!

 

Til den svære hest

WeatherBeeta har udviklet et nyt udvalg af udendørsdækkener særligt designet til kraftige heste. Den nye udvalg er udviklet med det formål for øje at skabe mere plads til bagparten, brystet, halsen og skuldrene, hvilket gør, at de passer perfekt til tunge typer. Sig farvel til umulige bringespænder og blottede bagparter og sig hej til den ultimative komfort til din hest!

 

Sådan afkoder du den tekniske jargon

 

Ripstop

Ripstop er stærkere end ikke-ripstop, og bliver ikke revet i stykker så nemt. Ripstop betyder ikke at materialet slet ikke kan flænses, men hvis det skulle ske, så forhindrer designet at flængen spreder sig. Det er meget nemmere at reparere et lille hul end et dækken, der allerede er revet halvt over. Hestedækkener er desværre aldrig helt uovervindelige, men de er designede til at kunne holde et godt stykke. På den anden side så skal stoffet give efter, hvis der for alvor sker en ulykke. Det er i hvert fald meget bedre at have et skadet dækken end en skadet hest, hvis din hest skulle komme i problemer.

 

Denier

Denier eller ‘D’ refererer til dækkets styrke på ydersiden og har intet at gøre med vægt eller varme. Jo højere denier, desto stærkere er dækkenet. Hvis du har en fræk hest, der kan lide at boltre sig på folden, eller hvis en af de andre heste er kendt for at ødelægge dækkener, så skal du gå efter det højest mulige denier.

 

Polyfill

Polyfill er det fyld, der bliver brugt i de fleste hestedækkener. Det giver god varme uden at være alt for tykt. I disse dage har dækkenets vægt ikke så meget at gøre med hvor varmt det er; du behøver ikke et 300g dækken for at holde din hest varm, så spar hellere din egen og hestens ryg og gå efter noget lettere. WeatherBeeta Wave Quilt 210D Stalddækken har for eksempel et unikt diamantformet mønster, som reducerer mængden af luft i stoffet, så du får den samme varme uden at blive for klumpet. Lettere dækkener er gode til ældre eller følsomme heste, der ikke har godt af for meget fyldstof på ryggen.

 

Fra den dårligste kvalitet til den bedste

De fleste ryttere vil gerne spare lidt penge, når det er muligt, og et billigt dækken kan derfor være meget tillokkende. Men kan det betale sig at investere i et lidt dyrere dækken eller er det bare spild af penge? Både Horseware og WeatherBeeta tilbyder et stort udvalg af dækkener til ethvert budget. Mio-serien fra Horseware består af basisdækkener, hvor man får mindst muligt for den mindste pris. Amigo-serien fra Horseware tilbyder en fornuftig kvalitet, mens Rambo er det bedste, du kan få, og som har alt hvad du kunne ønske dig af innovative teknologier. I samme stil tilbyder WeatherBeeta Genero-serien, Original-serien og Freestyle-serien. Genero har måske ikke de samme ting som Original og Freestyle, men de har den samme kvalitet når det kommer til pasform og materiale, og det er det bedste valg for dem, der gerne vil have den bedst mulige kvalitet for færrest mulige penge.

 

Heste om vinteren

De ædle racer såsom fuldblodsheste og arabere, der oprindeligt blev fremavlet i et varmere klima, har det fint om sommeren, men skal kæmpe for at klare sig om vinteren. Ædle heste har ikke så meget fedt, en tyndere pels. Derfor kan de have et store behov for at have dækken på, når det er koldt. Med det sagt er der dog ikke nogen grund til at en ædel type ikke skulle kunne trives med at gå ude hele året rundt, så længe de får den nødvendige pleje, for eksempel i form af dækkener, ekstra foder og ly for det dårligste vejr.

Med det in mente, har din pony eller hest så virkelig brug for det der tunge dækken? Ville den have det ligeså godt med et mellemvarmt dækken eller en med kun lidt fyld? Har din fuldblodshest fået nok foder og har den fået det rigtige dækken på, så den ikke skal bruge af sine fedtdepoter for at holde varmen? Mellemvarme dækkener såsom WeatherBeeta Genero 1200D udendørs middelvægtsdækken eller Horseware Amigo Hero 6 Plus udendørs kombi middelvægtsdækken ville holde en svær type pony dejlig varm uden at overophede den. Der er desuden et løst halsstykke, som gør det nemmere at tilpasse sig det omskiftelige vejr. Ædlere heste og heste, der er kuldefølsomme, ville have det bedre med et dækken såsom Horseware Rambo Supreme med Vari-Layer, der er et tungt udendørsdækken. Den har et unikt system med flere lag, der er designet til at forebygge tab af varme. Du kan også overveje WeatherBeeta Freestyle 1200D Tunge Udendørsdækken med løs hals der har dejlige 360g fyld og løs hals af fleece.