
Du er på vej på ridetur.
Men det er ikke nemt at komme væk fra folden.
En af de heste, der står tilbage, kalder og kalder og vil ikke forlades.
Det kunne være fedt, tænker du, hvis du kunne forklare hesten, at dens foldkammerat jo kommer hjem igen. Men så simpelt er det desværre ikke. Så hvad gør man, når man har en hest, der har knyttet sig lidt for tæt til en af de andre på folden?
Der er heldigvis en løsning, men før vi kommer så langt, så lad os se på hvorfor problemet overhoved opstår.
Hvorfor er min hest så knyttet til sin foldkammerat?
Heste er sociale dyr, der har det bedst sammen med andre. Mange heste danner stærke venskaber med dem, den går på fold med, og har det bedst i hinandens selskab.
Hestens overlevelse afhænger af at være del af en flok. Derfor er det kun naturligt, at hestene helst gerne vil blive sammen.
Hos de fleste heste er flokadfærd ikke et problem. Men nogle gange knytter to heste sig så tæt sammen, at de bliver angste, hvis de ikke kan være sammen.
Så hvad kan du gøre, hvis det sker for din hest?
1. Flere foldkammerater kan være svaret
Hvis du kun har to heste på fold sammen, så prøv at finde en tredje foldkammerat. Selvom heste ofte knytter sig mere til nogle end til andre, hjælper det alligevel, at de aldrig efterlades helt alene. Heste er flokdyr og bliver nervøse, hvis de kan se at hele flokken har forladt dem. Den nye ven nummer tre behøver ikke være en hest – det kan være en shetlandspony, et æsel eller endda en ged.
2. Sæt hesten på stald
Hvis du har en hest, der går i panik, hver gang du tager hans kammerat ud på en ridetur, så prøv at sætte den på stald imens. Du kan eventuelt distrahere den med en lækker bunke hø. Dette trick virker ikke altid, men heste har det ofte bedre med at være alene i stalden end på folden.
3. Tag din hests bedste ven med!
Hvis du skal til en konkurrence, kan det være beroligende for begge heste at tage afsted sammen i traileren. Du behøver hverken at tænke på seperationsangst eller uro over at blive flyttet.
4. Sørg for, at de ikke knytter sig så tæt til at starte med
Det bedste, du kan gøre, er at forebygge seperationsangsten fra starten af. Væn hestene til, at det ikke er farligt at være adskilt. Tag jævnligt den ene hest ud og kom tilbage efter et kort stykke tid. Sådan finder de snart ud af, at adskillelsen ikke varer evigt. Du kan også rotere hvilke heste, der er på fold med hvem, så de ikke bliver for vant til en bestemt rutine og bestemte foldkammerater.
5. Gør det rigtigt fra starten
Heste, der er blevet behandlet godt fra begyndelsen, har ofte ikke alvorlige seperationsproblemer. Hvis du har et føl, sørg for at det ikke bliver taget fra moren før tid, da føl der er blevet taget væk fra deres mor meget brat ofte kan opleve traumer. Hvis du som de fleste ryttere ikke har mulighed for at have indflydelse på træning og fravænning, så køb eller få part på en hest, der er trænet godt fra bunden.
Har du oplevet problemet?
Kender du også en hest, der har knyttet sig for tæt til en af sine folddkammerater? Hvordan har du løst problemet? Skriv i kommentarerne, hvad din erfaring siger. Vi glæder os til at høre jeres gode råd.