Udgivet i

Trin for trin guide: Find en sadel der passer til dig

Rigtig størrelse sadel der passer rytter

Hvad er din første tanke, når du skal købe sadel?

Måske tænker du over, hvor godt den ligger på ryggen af din hest, om den rigtige størrelse og om den kommer til at glide rundt?

Sådan tænker de fleste ryttere. For hvis sadlen ikke passer til hesten, så er fanden løs. Skader, frustration, en gjord der hele tiden skal spændes ind og alskens hjælpemidler til at holde det hele på plads…

Sadlen skal passe til din hest, ingen tvivl om det.

Men sadlen skal også skal føles godt for rytteren. Det duer ikke at prøve at vænne sig til en sadel, der bare ikke passer, hverken for rytter eller hest.

Sadlen skal være en hjælper i din træning, ikke en hindring. Den skal føles godt at sidde i og give dig den rigtige støtte.

Hvis du ikke er helt sikker på, hvordan du bedst finder en sadel, der passer dig, så læs med her.

Her er vores trin for trin guide til hvordan du kan finde den helt rigtige sadel til dig.

 

Tre trin til at finde en sadel, der passer til dig

  1. Vælg din disciplin
  2. Find din størrelse
  3. Prøv. Prøv. Prøv.

 

Trin 1: Vælg din disciplin

Det er ikke helt lige meget hvilken type sadel du vælger. Det bliver nemmere for dig at udføre din disciplin, hvis du vælger en sadel, der også passer til formålet.

 

Springsadler

Hvis du er springrytter, vil du sandsynligvis føle dig bedst tilpas i en springsadel. En springsadel har et fladt sæde med en lav bagsvidsel og små knæpuder og korte sadelklapper. Designet giver dig frihed i sadlen og mulighed for at bevæge dig, når du stiller dig op i stigbøjlerne.

Der findes forskellige typer springsadler. Nogle har ekstremt lidt støtte med et helt flat sæde og flade knæpuder, mens andre støtter lidt mere op omkring din krop.

Derfor er det vigtigt, at du prøver sadlen på hesten når den er i bevægelse. På den måde kan du mærke efter, om du sidder rigtigt i sadlen, og om den hjælper dig under ridningen.

Nogle af de mest populære mærker er blandt andet Prestige springsadel, Wintec springsadel og Pessoa springsadel.

Du kan finde et stort udvalg af springsadler online på Udstyrspriser.dk, som vi har samlet sammen fra nettet. Det er derfor den perfekte hjemmeside, hvis du gerne vil sammenligne dine muligheder, før du køber.

 Dressursadler

Dressurryttere skal lede efter en dressursadel. Dressursadler har et dybere sæde og lange sadelklapper med større knæpuder, der giver rytteren et mere støttet sæde og opfordrer til en ret stilling.

Der findes stor variation når det kommer til sædets dybde og hvor meget støtte sadlen i øvrigt tilbyder. Nogle ryttere bryder sig ikke om følelsen af at være “låst fast”, mens andre synes det forbedrer deres ridestil.

Prøv dig frem for at finde ud af dine egne personlige præferancer. Det kan især være vigtigt at få din træners mening, når du tester dressursadel. Han eller hun kan hjælpe dig med at se om sadlen gør noget godt for din ridestil, eller om den eventuelt giver dig for meget støtte og opmuntrer dig til at slappe af og hænge i sædet.

Albion dressursadel, Prestige dressursadel og Kentaur dressursadel er blandt de populære mærker.

 

Islændersadel

Islændere er særlige på grund af deres lille størrelse, på trods af at de stadig kan rides af voksne. Det betyder at en sadel til islænder skal leve op til anderledes krav end en dressursadel eller springsadel. Den er bygget til islænderens kropsbygning med frihed til de forskellige gangarter. Nogle islændersadler er designet med skulderfrihed in mente for tölt.
Ligesom andre sadler skal du sidde behageligt i en sadel til islænder. Det kan nogle gange være svært at finde en sadel der er stor nok, hvis du er høj eller bred, især hvis din islænder er lille, men her gælder det om at prøve sig frem.

Trin 2: Find din størrelse

Størrelsen på en engelsk sadel måles i tommer fra forsvidslen til midten af bagsvidslen.
Det næste trin er at finde ud af, hvilken størrelse sadel passer bedst til din krop. Sadler kommer i forskellige størrelser, men det er ikke altid brugbart at kigge på størrelsen. Det er ofte bedre at prøve forskellige sadler i forskellige størrelser og se hvad der virker for dig i praksis.

Her er tre ting du skal holde øje med:

a. Sædets størrelse
b. Længden fra din hofte til knæ
c. Sadelklappens længde og form

a. Sædets størrelse

Der skal være plads nok i sædet til at du kan placere din hånd mellem din bagdel og der hvor bagsvidslen slutter. Hvis sædet er for stor, rutcher du rundt i sadlen og får svært ved at holde en stabil stilling.

Hvis sædet er for bredt, bliver dine ben bliver presset ud, hvilket kan give dig stolesæde. Hvis sadlen er for smalt, er der derimod ikke nok støtte til dine ben, og det kan få dine ben til at “flagre” løst om hestens sider.

Men de her råd er kun ment som en guide. Det vigtigste er, at du prøver efter og vælger det, du og din træner er enige om passer godt til dig. Nogle ryttere kan for eksempel godt lide et lille sæde, mens andre føler sig bedre tilpas i en større sadel.

b. Længden fra hofte til knæ

Længden fra din hofte til dine knæ har indflydelse på hvordan dine ben kommer til at passe i en sadel. Det ændrer vinklen på dine ben i forhold til sadelklappen.

Når du prøver din nye sadel, så prøv at holde øje med om dine ben ligger pænt over sadelklappen. Dine knæ bør ramme et par centimeter indenfor det øverste punkt på sadelklappen. Sadlen passer ikke, hvis vinklen på dine ben afviger fra sadelklappens position.

 

c. Sadelklappens længde og form

Sadelklappens form kan gøre en stor forskel for hvor godt sadlen passer dig. Formen skal passe til den vinkel, dine ben former, når du sidder i sadlen.

Sadelklappen skal stoppe omkring en tredjedel nede på din læg, men det er mest så du undgår at sadelklappen kommer i vejen for din støvlekant. Det kommer an på, hvad du foretrækker. Hold øje med, om sadelklappen er den rette længde, så den ikke kommer i vejen for dit udstyr eller for kontakten med din hest.

 

Trin 3: Prøv. Prøv. Prøv.

Nu hvor du har en ide om, hvilken sadel du er ude efter, er det tid til at prøve forskellige modeller. Det bedste du kan gøre er at få fingre i så mange forskellige sadler som muligt og prøve løs.

Husk, at sadlen føles anderledes på hesten i bevægelse, så stræb altid efter at prøve sadlen på en ridetur. Spørg gerne en god ven eller træner til råds. De kan give dig værdifuld feedback om din ridestil og stilling i den nye sadel. Måske kan de opdage noget, du ikke selv havde set.

Et stort udvalg er vigtigt når du vælger sadel

Jo mere du har at vælge mellem desto større sandsynlighed har du for at finde det helt rigtige fit. Her på Udstyrspriser har vi samlet tusindvis af produkter fra danske udstyrsbutikker, så du lynhurtigt kan få et overblik.

Hop over på vores rideudstyrsbutik for at få overblik over de mange sadler du kan vælge mellem.