Udgivet i

Tre vigtige egenskaber i en god rideregnfrakke [miniguide]

rideregnfrakke

Det regner 179 dage om året i Danmark ifølge DMI. Det svarer til ca. hver anden dag. En god rideregnfrakke er ikke bare rart at have. Den er absolut nødvendig. Samtidigt er det vigtigt, at kvaliteten er i orden. Hvis det regner hver anden dag, så er det garanteret at du bliver våd i det mindste en gang imellem, når du er ude hos hesten.

rideregnfrakke
Masser af regn i Danmark: Rideregnjakken til en af de vigtigste stykker overtøj om sommeren.

Hvis du har været hestetosset i mere end ti minutter, så ved du sikker godt, hvor vigtigt det er med en god rideregnfrakke. Men hvordan sikrer du dig, at rideregnjakken er god nok kvalitet? Hvordan undgår du, at du ender med en regnjakke, der slet ikke sidder godt, og som faktisk er ret irriterende? Her er tre vigtige egenskaber, du skal holde øje med i en god rideregnfrakke.

 

 

1. Rideregnjakken skal have god vandtæthed

Det giver selvfølgelig sig selv, at din nye rideregnjakke skal være regntæt. Men der findes mange forskellige kvalitetsniveauer, når det kommer til vandtæthed. Nogle regnjakker beskytter kun mod lette byger, mens andre er lavet til at modstå selv det værste skyfald. Hvis du for eksempel ofte rider i skoven lang tid ad gangen, eller bruger den udendørs bane, så er det vigtigt, at din regnjakke kan holde til en del vand. Det nytter ikke noget, at du er tør den første halve time, men at regnen så begynder at trænge igennem.

Du kan bedømme, om din valgte rideregnfrakke er vandtæt nok, ved at se på den tekniske definition “vandsøjletryk.” Vandsøjletryk viser dig, hvor mange millimeter vand en kvadratcentimeter stof kan holde til. En regnjakke med vandtæthed på 2000 mm kan modstå det meste, du vil komme ud for. Men det skader ikke, hvis tallet er højere.

Ilse Jacobsen rideregnfrakke
Denne Ilse Jacobsen Softshell rideregnfrakke kan modstå et vandtryk på op til 5000 mm vand!

 

2. Den skal være slidstærk nok til ridning

En rideregnjakke adskiller sig fra en normal regnjakke ved, at den skal modstå meget mere i sin livstid. Den skal ikke kun modstå større mængder regn, men skal også kunne håndtere det slid, der kommer af at blive brugt i stalden og på hesten. Hver gang du stiger af og på hesten, hver gang hesten gnubber sig hoved op af dig, og hver gang du falder af, så slider det hårdt på dit tøj.
Det kan derfor være en god ide at vælge en ridejakke i lidt bedre kvalitet og ikke gå efter de helt billige supermarkedsvarianter. De kan sandsynligvis ikke holde til det slid, du kommer til at udsætte den for. En billig regnjakke mister hurtigt sin vandtæthed der, hvor der slides på den, for eksempel omkring skuldrene.

 

3. Den skal helst være åndbar

Åndbarhed er også en vigtig egenskab. Hvis du rider i en regnjakke, der ikke er åndbar, så bliver du hurtigt svedig og klam. Det kan være irriterende og være i vejen for din træning.

Med en åndbar ridejakke kan du beskytte dig selv mod regnen uden at det går noget særligt ud over din kropstemperatur. De fleste ryttere tænker mest over åndbarhed om sommeren, når man nemt får det varmt. Men det er faktisk lige så vigtigt, så snart det bliver lidt køligere. God åndbarhed sørger nemlig for at du ikke bliver gennemblødt under tøjet, og at du dermed ikke bliver kold efter endt træning.

 

Anky Technical regnjakke

Nyhed! Anky – Technical regnjakke, grå

 

Hvilken regnjakke skal jeg vælge?

De fleste regnjakker kan godt due til ridning, men mange er ikke altid de bedste til formålet. Gode kvalitets rideregnjakker er designet specielt til brug på hesteryg. De sidder godt og giver den rigtige slags bevægelsesfrihed. Mange vandreregnjakker giver også god bevægelsesfrihed, men er for eksempel ikke designet til hårdt slid, eller til de bevægelser en rytter ofte er nødt til at udføre. Vi ryttere skal for eksempel have armene op over hovedet meget af tiden, så det kræver god bevægelsesfrihed omkring skuldrene.

Mange regnjakker, som du kan købe i normale sportsforretninger, er designet specielt til for eksempel vandring eller cykling. Så du kan nemt komme til at betale ekstra for funktioner, som du ikke har brug for på hesteryg. Nogle regnjakker er for eksempel lavet til at fylde så lidt som muligt i en rygsæk, mens andre har lommer oppe på brystet for ikke at sidde i vejen for bæltet på rygsækken.

Mange billige regnjakker er ikke åndbare, og kan ikke beskytte mod regnen længe ad gangen. Sådanne jakker egner sig derfor ikke særlig godt til ridning.

En god rideregnjakke skal have bevægelsesfrihed, god åndbarhed og slidstyrke. De skal være 100% vandtætte, også efter en halv time i regnen. Det kan nogle gange give mere mening at finde sig en jakke, der er specielt designet til ridning. På den måde får man præcist de funktioner, man har brug for, hverken mere eller mindre.