Udgivet i

Tre ting du skal huske, når du køber dit første bid

Der findes hundredevis forskellige slags bid derude, så hvis du er førstegangskøber, kan det være noget af en udfordring at finde det rigtige.

Bidet har kontakt til hestens mest følsomme sted, nemlig munden, og det gør dig måske ekstra bekymret over at træffe det rigtige valg.

Med vores lille miniguide kommer du et svar nærmere: Her er 3 af de allermest basale ting, du skal huske på, når du for første gang skal du og købe et bid til din hest.

 

1. Vælg det mildeste

Først og fremmest skal du vælge et mildt bid.

Hvis hesten ikke reagerer ordentligt på det, så er det som regel fordi, der er noget i vejen med hestens basistræning. Det kan være svært at rette op på, men det er vigtigt at holde øje med det. For hvis du ignorerer det, og i stedet vælger et stærkere bid, så har problemet det med at vokse sig større. Så skal du blive ved med at skifte til et hårdere og hårdere bid.

De fleste kan sagtens nøjes med et mildt et, og det er helt klart at foretrække.

Det skal du holde øje med:

  1. Led efter det tykkeste, men letteste bid. Et tyndt bid giver en “stilethælseffekt”, hvor al kraften fra dine hænder placeres over en meget lille flade i hestens mund. Et bredere bid fordeler vægten. Det gør bidet mildere. Bidets tyngde gør også en forskel. Et hult bid er ligeledes mildere end et massivt ét.
  2. Hvad med delte bid? Et todelt bid er hårdt for mange heste, fordi det knækker sammen på midten og skaber en nøddeknækkereffekt over tungen, hvor tungen bliver mast. Et tredelt bid er mildere, da det ikke kan knække helt så skarpt, men virker stadig på en lignende måde. Mange ryttere foretrækker et stangbid fremfor et todelt bid, fordi det ikke kan mase tungen på samme måde. Med det sagt går mange heste også fint med et todelt.
  3. Vælg en rund bidring uden stang. Stangbid øger din hånds kraft på samme måde som en løftestang.
  4. Hvilken bidring? Hvis du er i tvivl, så vælg gerne et muffebid, der forhindrer hestens hud omkring munden i at blive klemt. Leddet på bidringen på et muffebid er nemlig bredt, så det ikke kan nive hestens mundviger. Ellers kan du overveje om en bestemt bidring passer til din disciplin. I dressur er det for eksempel godt med masser af fleksibilitet. Her er det bedst med en normal rund bidring, der gør det muligt for bidet at bevæge sig rundt. Til gengæld kan samme bidring nogle gange være irriterende i eksplosive discipliner såsom spring. Her skal biddet helst ligge så stabilt som muligt. I det tilfælde er en D-ring bedre.

 

2. Vælg det bid, din hest reagerer bedst på

Selvom et mildt bid er et godt udgangspunkt, så er verden desværre ikke altid helt så simpel. Det skyldes, at alle heste er forskellige og har forskellige behov. Nogle heste har for eksempel meget små munde med endnu mindre plads til et bid end normalt. I sådan et tilfælde er et tykt bid ikke det bedste valg, selvom det teknisk set er mildere.

Her bliver du nødt til at prøve dig frem: Hold øje med hvordan hesten reagerer. Hvis den slår med hovedet eller på anden måde viser, at den ikke bryder sig om det bid, du har valgt, så skal du måske prøve et andet slags. De fleste ryttere har en mindre samling af forskellige designs, de har prøvet af, indtil de fandt det rigtige.

 

3. Køb den rigtige størrelse

Derudover skal biddet være den rigtige størrelse, det vil sige, at det kun lige præcist skal nå ud til hestens mundvige. Fem millimeter på hver side kan være en god rettesnor.

 

Sådan tager du beslutningen

Nu hvor du ved lidt mere om hvad du kan tænke over før du køber bid er du forhåbentligt lidt bedre stillet til dit store indkøb. Vælg et mildt bid til din hest, og se hvordan den reagerer. Du kan også spørger tidligere ejere eller ryttere, hvilket bid de oplever har været god til din hest. Køb det bid, du vurderer  passer bedst til din hest. Prøv det af. Hold øje med hvordan hesten reagerer, så du finder den version, der passer bedst.

Du kan også overveje hvilket bid vil passe til den disciplin, du rider. En D-ring er for eksempel bedre, hvis du har fart på, da den stabiliserer bidet. Til gengæld er en normal rund ring normalt bedre til dressur, hvor du har brug for den ekstra finesse.