Udgivet i

Kan sikkerhedsstigbøjler redde liv?

Sikkerhed er en vigtig del af rytterens udstyr. I denne artikel kan du lære mere om tre velkendte typer af sikkerhedsstigbøjler.

 

Sikkerhedsstigbøjler er en rigtig god ide, og de er ikke opfundet for sjov. Man kan komme virkelig galt afsted, hvis man bliver slæbt efter hesten ved en ulykke.

Måske har du tit tænkt på, om det er værd at ride med sikkerhedsbøjler – for mon man egentlig nogensinde får brug for dem?

Jeg er aldrig selv styrtet, hvor jeg bagefter tænkte: Godt at jeg havde sikkerhedsbøjler på. Men omvendt, så er mine fødder nogle gange smuttet på stigbøjlerne, og så har jeg tænkt, åh nej – lige nu er bare et smadder-dårligt tidspunkt at falde af.

Men det med sikkerhedsbøjlerne er bare ikke så enkelt en sag som man skulle tro – de er faktisk blevet lidt af et kontroversielt emne.

Herunder kan du se hvorfor – og lære nogle ting, du ikke vidste om sikkerhedsstigbøjler.

 

Er traditionelle sikkerhedsbøjler farlige?

Når du læser eller hører om sikkerhedsbøjler, så kommer du måske straks til at tænke på stigbøjlen med gummibånd. Det er ligesom bredt accepteret, at denne stigbøjle er den sikreste, der findes, fordi gummibåndet nemt ryger af, når man hiver i det. Mange ryttere bruger den. Det er en ret billig og velkendt sikkerhedsbøjle.

Men husk på, at der også ryttere, som mener, at de slet ikke er så sikre, som man går og tror. Nogle ryttere oplever, at foden sniger sig igennem, uden at elastikken hopper af. Andre klager over, at den hopper af hele tiden uden grund. De værste skrækhistorier handler om, at “krogen” har siddet fast i ridebukserne eller i huden, når man er styrtet. Av for den da!

Men hvis sikkerhedsbøjlerne åbenbart nogle gange ikke virker – kan man så ikke ligeså godt bruge almindelge gammeldags stigbøjler. Eller findes der andre og bedre løsninger, tænker du måske.

 

Rolls Royce-løsningen

Hvis du ikke er helt tryg ved gummibåndsbøjlen – så kan du kigge på nogle af de mange andre muligheder på markedet.

En mulighed er eksempelvis de lidt dyrere Safe Style eller Soft’up Lite Freejump stigbøjler. Når man tjekker anmeldelserne af disse bøjler, så er der i hvert fald nogle ryttere, der har gode erfaringer med dem.

Nå ja, og så ser den faktisk skidegodt ud, synes jeg i hvert fald. Hvis du forelsker dig i et sæt, så skal du regne med at smide en hel del flere “knaster” for dem, end de traditionelle sikkerhedsbøjler.

Men igen handler det om, hvad du vil investere i. Jeg har hørt ryttere, der synes, at bøjlerne kun er nødvendige, hvis man f.eks. er springrytter eller hvis man ved, at man har stor risiko for at falde af ofte. Andre mener, at det skal betragtes som en rigtig god og fornuftig investering. Husk at i sidste ende er valget er dit.

Med Soft’up Lite Freejump sikkerhedsstigbøjler får man kvalitet for pengene

 

S-bøjler og Flexi-bøjler

Man kan også vælge en mellemting. Det er det, man kan kalde en slags ”semi-sikkerhedsstigbøjler”. Det er f.eks. S-bøjlen eller flexi-bøjlen. De er designet sådan, at foden har langt mindre risiko for at hænge fast end i en helt traditionel stigbøjle – og er man en af de ryttere, der ikke har fidus til de traditionelle sikkerhedsbøjler med gummibånd – ja så kan det bestemt være et fornuftigt valg.

Men husk at også S-bøjlen og flexibøjlen er der blandede meninger om. De er lukkede bøjler, og hvis foden for alvor sætter sig fast – ja så giver de altså ikke efter.

Har du selv en yndlingssikkerhedsbøjle – eller er du en af de ryttere der rider med traditionelle stigbøjler?