Udgivet i

Tre spændende facts, du ikke vidste om udstyr

Vi har redet på heste i flere tusind år. De har været vores følgesvende og arbejdspartnere. Og i lige så lang tid har vi fremstillet udstyr til dem, der skulle gøre vores samarbejde nemmere.

Men hvor meget ved vi egentligt om det rideudstyr?

Her er tre facts, der garanteret vil overraske dig.

 

1. Det første bid er 5000 år gammelt

Det tidligste bevis på, at mennesker red på heste, er 5000 år gammelt fossiler af nedslidste hestetænder, der tyder på, at de havde haft et bid i munden. Vi ved ikke, hvordan disse tidlige trenser så ud, men vi ved, at de var der!

Kinesiske metalbid fra det tredje århundrede f.Kr. ligner det moderne bid næsten på en prik. Og hvis man kigger på historiske trenser som denne her fra Paestum Museum fra det tredje århundrede f.Kr. kan man se, at konceptet ikke har ændret sig meget gennem historien.

Trensen går mange år tilbage og har en fascinerende historie
The Tomb of the Diver er et arkæologist momunment bygget ca 470 BC. Mange af kunstværkerne forestillede heste.

Trensens lange historie fortæller os lidt om, hvor vigtigt et stykke udstyr det er. Uden en trense med et bid ville vi være nødt til at begrænse os til grove signaler såsom drej til venstre, drej til højre og stop. Men med trensen kan vi gøre en helt masse meget mere avancerede ting på hesteryg.

 

2. Der er enormt mange forskellige typer sko

Jernskoen er den bedst kendte hestesko, og er den type sko, der har været mest populær de sidste tusind år. Men hestesko er sin helt egen videnskab i dag. Den mest normale sko er flad og har den sædvanlige hesteskoform, vi kender så godt. De fleste heste kan som regel godt klare sig med en normal hestesko. Dog findes der også et par andre designs, der er lavet til særlige situationer og hove, for eksempel hestesko der går hele vejen rundt i en fuld cirkel og hestesko med riller, der skal gøre det nemmere for hesten at stå fast. Hovskoen er en anden type hestesko, der er helt anderledes end den traditionelle jernsko.

Hestesko er et spændende emne og et vigtigt stykke rideudstyr

 

3. Hesteproteser er noget, der faktisk findes

Ligesom med mennesker kan heste komme ud for ulykker, der kan resultere i at et ben må amputeres. Mennesker får som regel en protese, når de mister en kropsdel, som skal hjælpe dem med at komme igennem deres dagligdag på så normal vis som mulig.
Selvom proteser til heste ikke er særligt normalt, så findes der faktisk nogle få eksempler på heste, der blev udstyret med et falskt ben efter en ulykke. En af dem er ponyen,, Molly, der blev angrebet af en pitbull og måtte have sit ben amputeret. Hun blev bagefter udstyret med en protese. Læs mere om Molly her (side 157).

Hesteproteser findes faktisk! Læs flere spændende facts om udstyr her
By Jean (Flickr: Molly the Pony) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Blev du overrasket?

Vores udstyr er en stor del af rideoplevelsen. Nogle gange kan man nemt glemme hvor meget tid og hvor mange resurser, der er gået til at lave rideudstyret som vi kender det i dag. Trensen er flere tusind år gammel, hestesko kommer ikke kun i en form, og der laves endda proteser til heste.

Læs mere om rideudstyr på udstyrsbloggen eller se det kæmpe udvalg af rideudstyr på vores webshop.