
Der er selvfølgelig nogle ting, der helt giver sig selv, når du skal transportere din hest.
Din trailer skal opfylde de lovmæssige krav. Bremserne og lygterne skal virke og den skal passe til den vægt, du planlægger køre med. Den skal være registreret og forsikret. Du skal binde hesten på en sikker måde, fx med en grime, ikke med en kæde eller et bid. Og så videre og så videre.
Tre sejlivede myter om hestetransport
Det, der er lidt sværere at forholde sig til, er alt det andet. Alt det, som kan – og bliver – diskuteret frem og tilbage. Her er tre af de mest sejlivede misforståelser, når det kommer til hestetransport, og som du skal undgå, hvis du og din hest skal have en god oplevelse:
Misforståelse nr. 1: Udstyret klarer det hele
Det kan være en god ide at investere i forskelligt sikkerhedsudstyr, men sådan noget som sportsgamacher og stødpuder er kun designet til at beskytte mod små ulykker. Det betyder ikke, at det er dumt at købe det, men hvis din hest konstant kæmper imod inde i traileren, eller hvis I kører galt, så rækker det ikke særligt langt. Forebyggelse er en bedre løsning – masser af trailer-træning og en sød chauffør, der har den rigtige indstilling til at køre rundt med et levende dyr. Den bedste sikkerhedsforanstaltning, du kan foretage dig, er at træne din hest godt og køre ultraforsigtigt. På den måde kan du undgå større ulykker, som udstyr ikke kan gøre så meget ved.
Misforståelse nr. 2: Det farligste er selve kørslen
Selvom kørslen kan være farlig, så sker mange skader også under pålæsningen. Det kan derfor være godt at sørge for, at din trailer ikke har nogle skarpe kanter, og at den sidder ordentligt sammen. Hvad nytter det, at man har pakket sin hest ind som en baby i gamacher og halebeskytter og klokker og hele molevitten for så at læsse den på en gammel, ledeløs trailer med skruer stikkende ud alle vegne?
Sørg for at læsse hesten på i et roligt miljø uden glatte overflader, skarpe kanter, løse hængsler, trafik eller meget skarpe lysforskelle – heste har nemlig svært ved at se, hvis der er meget stor kontrast mellem lys og skygge, og det kan gøre dem urolige.
Misforståelse nr. 3: Traileren er en bærbar bås
Selvom traileren ligner en bås, så er det slet ikke det samme. Stalden er som regel indrettet til at have den rette temperatur for hesten, og det er ikke altid tilfældet i en trailer. Temperaturen er som regel meget lavere inde i traileren, end den er udenfor, så du kan overveje at give hesten et dækken på, hvis vejret er koldt. Det samme gælder, når der er meget varmt. Der bliver hurtigt meget tørt inde i traileren, så sørg for at åbne et vindue. Stop en gang imellem for at give hesten vand og foder (lad være med at have en spand vand stående inde i traileren – det kan kun gå galt).