Udgivet i

Tre fejl du skal undgå, når du køber ridebukser

ridebukser

Der er desværre ret høj risiko for at vælge forkert, når du skal købe nye ridebukser. I denne miniguide får du tips og tricks til at finde de rigtige ridebukser. Et par gode ridebukser skal nemlig passer til dig, dine behov, og til dit budget.

Du kender det godt.

Du har lige købt nye ridebukser, men så snart du er kommet op på hesten, så gnaver de, og de sidder ikke så godt. Faktisk er de ikke helt det, du gerne ville have. Stort øv!

Men vidste du, at du kan undgå problemerne, hvis du er specielt opmærksom på tre simple ting?

Hele ideen med ridebukser er nemlig, at de skal afværge gnidesår og sikre at du sidder godt. Gode ridebukser er lavet af åndbart, slidstærkt og fleksibelt stof, og sømmene er placeret så de ikke generer dine ben.

Derfor skal dine bukser uanset model og design optimere din komfort og bevægelighed.

Ovordnet set er der tre ting, der er vigtige at overveje, når du skal købe et par nye ridebukser.

Husk, at du kan finde et stort udvalg af billigt rideudstyr her på siden
Husk, at du kan finde et stort udvalg af billigt rideudstyr her på siden

 

Fejl nr. 1: Jeg valgte den forkerte type ridebukser

Det første, du skal tage stilling til, når du køber ridebukser, er hvilken type bukser, som du har brug for.

Der er to overordnede typer af ridebukser: Jodhpurs ridebukser og almindelige ridebukser. Jodhpurbukserne når helt ned til anklerne. Det smarte er, at man kan ride i dem uden at skulle skifte til rigtige ridestøvler. Buksebenet bliver på plads med en elastik under foden.

De almindelige ridebukser er smalle omkring benene og sidder helt tæt til. I gamle dage gik de kun til læggene, men moderne ridebukser når helt ned til anklerne. De adskiller sig kun fra jodhpur-bukser ved at være strammere. De er designet til, at man har dem på med lange strømper nede i en højskaftet ridestøvle.

Hvis det er vinter, kan du også vælge vinterridebukser. De hedder termoridebukser og er tykkere og varmere end normale ride bukser.

 

Hvad er bedst: Jodhpur, termo eller normale ridebukser?

Hvad skal du så vælge? Ja, det handler i høj grad om smag og behag. Foretrækker du altid at ride med almindelige højskaftede ridestøvler, ja så er de almindelige ridebukser simpelthen et must. Mange foretrækker den stramme pasform på de almindelige ridebukser, fordi de ikke kryber op ad benet. Man kan have dem på nede i et par almindelige stramme ridestøvler.

Gider du ikke altid finde ridestøvlerne frem, men holder du af at hoppe på hesten med korte støvler, så kan jodhpurbukserne være et godt valg. Jodhpur kan for nogle føles mere behagelige og mere afslappede.

Derudover kan man også overveje om ens klima opfordrer til vinterridebukser: Vinterridebukser består af isolerende, vindtætte og/eller vandafvisende materialer såsom softshell eller fleece. Man kan dog også vælge sig et par jodhpur eller ridebukser og så bruge overtræksbukser over dem. Det handler igen om, hvad der fungerer bedst for en selv.

 

Sådan vælger du den rigtige buks

Der findes mange gode ridebukser på markedet. Nogle gange kan det være svært at vide om man har fat i god eller dårlig kvalitet. Skal du gå efter det billige par, eller er du nødt til at investere i et dyrt par?

Pris og kvalitet følges selvfølgelig ofte ad. De dyrere ride bukser har nogle gange bedre pasform og materialer. Men du kan sagtens finde et par gode bukser, der gør det de skal, til en billigere pris.

Du behøver ikke nødvendigvis spendere det helt vilde beløb på et par gode bukser, lige meget om du er ude efter ridebukser, jodhpur eller termo.

Det kan være en god ide at starte med et budget og derfra finde et par bukser, der passer til budgettet. På den måde kan du finde de bedste bukser til den pris, du er villig til at betale. Hvis du har nogle helt bestemte ting, du leder efter i et par bukser, så kan det også være en god ide at tænke over dem på forhånd. Hvad skal du fx bruge dem til? Er det til skovture eller dressur? Koldt eller varmt vejr? Alle de ting kan have indflydelse på din beslutning.

Dernæst bør du danne dig et overblik over udstyrsmarkedet. Når du ved, hvad der er tilgængeligt, og hvad det skal koste, så kan det være nemmere at beslutte sig. På Udstyrspriser kan du nemt sammenligne de forskellige typer ridebukser og vælge det, du bedst kan lide, til den helt rigtige pris.
Mange butikker har næsten den samme slags bukser, men i lidt forskellige størresler, designs eller endda priser.

Når du sammenligner, før du køber, kan du også nemmere vælge mellem parametre, du ikke før havde tænkt over, fx hvor vandtætte og varme dine termoridebukser skal være.

 

billige ridebukser
Det kan blive koldt om benene, hvis du rider ude om vinteren. Termoridebukser er en løsning mange ryttere tyer til.

 

Fejl nr. 2: Jeg valgte det forkerte materiale

Clarino, silikone eller skind

Den næste ting, du skal overveje, når du køber ridebukser, er hvilken besætning du har brug for. Besætningen er det stykke der er syet på ridebuksernes knæ og sæde. Det kan være lavet af forskellige materialer – eksemepelvis ruskind, Clarino, silikone eller noget helt andet. Det kan også bare være lavet af det samme stof som resten af bukserne.
Clarino er imiteret ruskind, der giver et sikkert og komfortabelt sæde samtidigt med at det er nemt at vedligeholde og vaske. Dog kan det føles en smule glattere og stivere, og det kan være sværere at få god kontakt med sadlen. Rigtigt ruskind kan på den anden side føles ubehageligt direkte mod huden, særligt hvis det er koldt i vejret. Ridebukser med silikone er forholdsvist nyt – men det er meget populært og giver et godt greb i sadlen.

Nogle ridebukser laves med to forskellige farver, som om der er besætning på, når der i virkeligheden ikke er det. Så det kan være en god ide at tjekke, at besætningen faktisk er rigtig og lavet af et materiale, der vil hjælpe dig i sadlen.

 

Knæskind og fuldskin

Der findes to slags besætning på ridebukser, knæskind og fuldskin: Knæskind er en forstærkning, der sidder på knæene. Fuldskind betyder, at både sæde og knæ er forstærket. Besætning på sædet gør, at man “hænger bedre fast” – altså sidder mere sikkert i sadlen. Dog kan det også virke begrænsende, hvis besætningen føles “stiv og ubehagelig og ikke rigtig følger med elasticitenen i resten af bukserne. Der er mange, der føler at fuldskind føles lidt som en ”ble” – det kan føles stift eller som om man hænger for meget fast i sadlen. Nogle hader det og nogle elsker det!

 

Sådan vælger du det rigtige materiale

Så hvordan finder du ud af, hvilket materiale er bedst for dig, og om du foretrækker knæskind eller fuldskind?

Svaret afhænger af forskellige ting, såsom personlig smag, budget og niveau. De fleste nybegyndere, der skal ud og købe deres allerførste par ridebukser, har ofte en god oplevelse med belægning på både sæde og knæ. Det kan nemlig give lidt mere sikkerhed i sadlen. Fuld belægning kan være fordelagtigt, hvis du stadig skal vænne dig at sidde i sadlen. Hvis du er lidt mere erfaren, så har du sikkert prøvet lidt af hver allerede, og ved mere om hvad du kan lide.

Man kan også vælge ridebukser helt uden belægning – og her skal du passe lidt på. Nogle ridebukser har mønster syet på, som om den har belægning på. I virkeligheden er “belægningen” dog det samme stof som resten af buksen. Det giver ikke nogen ekstra sikkerhed!

Dit valg af materiale kommer også an på dit budget. Et par bomuldsridebukser uden belægning er noget af det billigste, du kan finde på markedet i dag. Nogle ryttere har det godt med sådan et par ridebukser. De kan sagtens fungere for ryttere med et sikkert sæde, eller som elsker den ekstra frihed det giver. Mange ryttere ville dog foretrække bukser med belægning. Bukser med syntetisk belægning såsom clarino kan fås til næsten samme pris som bukser uden. Ægte skind og silikone er som regel lidt dyrere end fx clarino, men du kan stadig godt finde et par gode billige silikoneridebukser til under 500 kr.

 

Ridebukser med fuldskind
Fuldskind giver mere sikkerhed i sadlen – men nogle ryttere synes det føles lidt stift og unaturligt.

 

Fejl nr. 3: Ridebukserne passer mig ikke ordentligt

Den sidste – og sjoveste – ting, du skal forholde dig til, er pasform og design. Her gælder det om, at komme ud og prøve løs i butikkerne. Ridebukser er elastiske, så de kan sidde helt ind til huden, men det hjælper kun hvis du bruger den rigtige størrelse. De skal sidde tæt for at undgå de slidskader, der opstår når stof gnider mod hud.

En bred linning i buksekanten kan være en god ide, fordi den deler trykket fra de stramme bukser ud på et større areal. På den måde undgår man, at bukserne klemmer på maven.

Du kan overveje, om bukserne skal have høj eller lav talje. Det handler mest om, hvad du personligt foretrækker. Derudover kan man vælge mellem mange forskellige farver og detaljer. Det betyder ikke noget for ridningen, men sådan noget som tofarvede ridebukser kan se skidegodt ud og kan have en slankende effekt.

 

Sådan finder du den perfekte størrelse og design

Hvis du køber i butik, så handler det om at prøve løs. Få gerne hjælp af personalet til at finde den helt rigtige pasform til dig. De har tit god erfaring med, hvor stramt bukserne for eksempel skal sidde. De kan også hjælpe dig med at finde den rigtige størrelse, og give deres ærlige mening om, hvilket design ser bedst ud på dig. Du kan forberede dig ved at måle dig selv, så du i hvert fald ved hvor du skal starte.

Nogle ryttere kan også godt lide at købe deres ridebukser på nettet. I det tilfælde er det ekstra smart at måle sig selv på forhånd. Med præcise mål kan du nemt finde den rigtige størrelse online. Hvis du mod forventning får en forkert størrelse hjem, kan du altid returnere den og få tilsendt en størrelse mindre eller større.

Mange ryttere har også svært ved at vælge mellem de mange lækre designs. De fleste vil gerne have noget, der er elegant med også passer til deres personlige stil. For at finde den bedste stil til dig er at sammenligne et stort udvalg af ridebukser på nettet og udvælge dem, du bedst kan lide. Et par dage senere kan du komme tilbage med friske øjne og vælge det par ridebukser, du bedst kan lide. Det kan nogle gange være nemmere at beslutte sig hjemme fra sofaen, når der er ro på, og man kan overskue situationen.

 

Køb ridebukser online
Det er super vigtigt at finde den rigtige størrelse ridebukser. Du kan enten prøve løs i butikken, eller måle dig selv og bestille på nettet.

 

Tre lækre par ridebukser, der kan blive dine

Her på Udstyrspriser.dk finder du et kæmpe udvalg af ridebukser i alle afskygninger fra mange danske udstyrsbutikker. Det store udvalg gør det nemmere for dig at danne dig et overblik og udvalg og priser. På den måde kan du lynhurtigt få overblik og vælge det helt rigtige.

Her er tre lækre par ridebukser, som vi har udvalgt specielt til dagens opslag. De her ridebukser er i super god kvalitet uden at koste det hvide ud af øjnene.

 

starlight ridebukser
Starlight bukser med fed pink farve og silikone grib – kun 469 DKK

Mink Horse ridebukser
En fræk buks – Mink Horse billige ridebukser til kun 639 DKK

jodhpur ridebukser
Stilfulde og elegante Jodhpur ridebukser – kun 489 DKK

Valget er dit

Nu er der kun tilbage at overveje mulighederne. Skal det være jodhpurs ride bukser eller normale ride bukser? Med fuldskind eller knæskind? Hvilket materiale og hvilken pasform? Skal det for eksempel være silikone ridebukser eller ruskind? Måske termoridebukser er det, du skal vælge, hvis du rider meget udenfor om vinteren.

Det er mange ting at tænke på, og hvis du ikke har så meget erfaring med at købe ridebukser, så tænk godt over hvad du har brug for, inden du træffer et valg.

Har du brug for et sikkert sæde når du rider dressur? Så skal du måske vælge normale ridebukser med fuldskin. Har du som springrytter brug for bevægelsesfrihed? Så skal du måske holde dig til knæskind. Rider du mest for skridtture og i skoven – måske er jodhpurs ridebukser de mest afslappende.

Kig dig omkring, tal med dine veninder om deres erfaringer – og prøv nogle forskellige modeller og mærker. Så har du de bedste muligheder for at finde de bukser, der passer godt til dig.

Husk også, at du på Udstyrspriser.dk finder massevis af ridebukser og andet billigt rideudstyr.

Go’ fornøjelse fra os på Udstyrspriser.dk.