
Råd nr. 1: Få ro på nerverne med et mere realistisk ambitionsniveau, siger psykolog og træner
Som et konkurrencepræget menneske har jeg altid hadet det her råd. Hvis man ikke har et højt ambitionsniveau hvordan skal man så nogensinde blive god til noget?
Ifølge psykolog og træner, Heidi Møller, bliver ens præstation dog forværret af et højt ambitionsnivaeu netop på grund af de dårlige nerver, så det kan faktisk godt betale sig at skrue lidt ned. Mange ryttere begynder for eksempel at præstere bedre med det samme, de er ude af en bestemt udtagelsesrunde, fordi presset forsvinder.
Så skynd dig at sænke dit ambitionsniveau – hvis dit mål var at ende i top 3 så er det godt for både dine nerver og din præstation at sænke målet til for eksempel top 6.
Råd nr. 2: Sportspsykolog: Find tilbage til din comfort zone
Mange ryttere bliver angste hvis de prøver at gabe over for meget. Det sker især efter ulykker, men man kan også overføre det til en konkurrencesammenhæng. Mange har svært ved at acceptere at de er angste og prøver at pep-talke sig ud af det – det virker sjældent og fører i stedet til mere usikkerhed og skyldfølelse.
Den bedste strategi, ifølge Janet Sasson Edgette der har en ph.d. i sportspsykologi, er at gå tilbage til det punkt hvor man føler sig godt tilpas. Hvis det betyder at du slet ikke skal til konkurrencer lige foreløbigt, så er det sådan det er.
Vent indtil du faktisk har lyst. Arbejd dig stille og roligt op og lad være med at presse dig selv ud over hvad du har det godt med. Respekter din angst og søg eventuelt professionel hjælp.
Råd nr. 3: Lav mental træning for at overvinde stævnenerverne
Du kunne aldrig drømme om at tage din hest med til stævne før du havde trænet den op til det. Så hvorfor gør du det mod dig selv?
Hvis du bliver hamrende nervøs til konkurrencer, så ville du sandsynligvis have godt af noget mental træning. Hvis du synes det lyder som noget voodoo, så tænk om igen. Mange af de bedste indenfor hestesportens verden gør det. Det handler simpelthen om at træne dit fokus, dine tanker og din forberedelse.
Jenny Susser kalder det for “fokus-musklen” og mener at meget angst og mange uheld kan undgås hvis vi bare ikke bliver for dovne med at træne den. Med en større fokusmuskel bliver det nemmere at slukke for de negative (og angstrelaterede) tanker. Du kan frigive mental energi til at træne dit fokus ved at indføre helt faste rutiner: Gør præcist det sammen når du sadler op hver eneste gang.
Kend alle ubekendte.
Vid, at du har alt, hvad du skal bruge. Sørg for at du er godt forberedt når du skal til stævne så du ikke skal afsætte energi til at tænke over om du nu har husket det ene og det andet.
Hav en plan for hvad du gør hvis du for eksempel glemmer programmet og beslut dig på forhånd for hvor meget du kan bede din hest om før det er tid til at pakke sammen og tage hjem – det er ikke et nederlag at sige stop hvis det bliver for meget! Alle stævner er en mulighed for at lære. Du kan også træne din mentalitet på mange andre måder – for eksempel ved at tænke positiv og lave vejrtrækningsøvelser.
Hvis du kan fortælle dig selv positive mantraer (som er realistiske for dig) kan det hjælpe dig med at komme ud af den negative stress spiral.
Overvind stævnenerverne
Der skal meget til at få den eftertragtede præmie med hjem. Meget afhænger naturligvis af træning, træning og mere træning. Men det er også vigtigt at tage den mentale del alvorligt. Stævnenerver er i vejen for mange rytteres success, men med de her tre råd er du godt på vej til at overvinde dem og blive nummer 1 til dit næste stævne.
Hvis du hyggede dig med at læse blogopslaget, så kan du overveje at følge os på Facebook, hvor vi deler vores ugentlige opslag om rideudstyr.
Husk også at Udstyrspriser.dk samler et kæmpe udvalg af rideudstyr fra mange danske udstyrsbutikker – inklusiv lækkert stævneudstyr.
Lækkert stævneudstyr fra Udstyrspriser.dk til den nye sæson
![]() |
![]() |
![]() |
---|