Udgivet i

Elleve vigtige udstyrsbegreber, du bør kende til

Hvad er coolmax, ripstop og antipeeling? Hvad er snap-lock (som fx findes på Bucas Recuptex dækken)? Og hvad står VGI for? Læs med her og bliv klogere på ti vigtige udstyrsbegreber i ridesporten.

 

Måske er du lige er begyndt til ridning. Du skal finde dit første rideudstyr og simpelthen er skrupforvirret over de mange tekniske udtryk. Eller måske er du en udstyrshaj, der bare gerne vil friske lidt op på nogle af begreberne… Lige meget hvad er denne guide lavet til dig, der gerne vil vide mere om de her ti vigtige udstyrsbegreber.

 

1. Coolmax

Coolmax er en polyesterblanding, der bliver brugt til sportstøj. Det transporterer fugt væk fra huden og holder således kroppen tør. I ridesporten bruges coolmax både til rytter og hest. For eksempel kan man få coolmax ridebukser samt coolmax rideunderlag, der holder hestens pels tør under sadlen. Coolmax er særligt velegnet til varmt vejr.

 

2. Ripstop

Ripstop er et dækkenbegreb, der betyder at der er syet tråde på kryds og tværs inde i dækkenet. Disse krydsende tråde forhindrer dækket i at få rifter og flænger.

 

Køb dækkener online, fx Bucas coolerdækken.

 

3. Denier

Endnu et dækkenterm. Jo højere denierværdi, desto mere hårdført og tungt er dækkenet. Denier dækker simpelthen over, hvor mange fibre der går til en tråd. Et højt denierniveau betyder tættere stof og dermed større slidstyrke.

 

4. Tapede sømme

Tapede sømme er lige præcis hvad det lyder som. For at gøre fx dækkenet mere vandtæt, tilføjes et beskyttende lag henover syningerne. Det forhindrer fugten i at trænge igennem de små huller i sømmen.

 

5. Anti-peeling

Anti-peeling eller anti-pill, som det også nogle gange kaldes, er et term, der bruges om for eksempel fleecebandager. Det betyder, at fleecen er i høj kvalitet og ikke begynder at fnulre. Dårligt fleece har en tendens til at danne små klumper af stof på overfladen efter at være blevet vasket et par gange. Med fleece i bedre kvalitet (anti-peeling) sker dette ikke.

 

6. Fuldskind/Fullgrip

Fuldskind er betegnelsen for ridebukser, der har forstærkning hele vejen fra ballerne ned til knæene. Denne forstærkning kan være lavet af enten ruskind, syntetisk materiale eller silikone. Fuldskind giver dig bedre greb i sadlen, men nogle ryttere foretrækker kun at ride med knæskind, fordi det kan føles friere.

 

7. Knæskind/Knægrip

Der findes også ridebukser kun med knæskind, hvilket betyder, at de er forstærket med ekstra materiale lige omkring knæene. Knæskind giver mindre greb i sadlen. Det kan både være en fordel, fordi det føles friere og en ulempe, fordi man ikke sidder så godt fast. Ligesom fuldskind fås knæskind i ruskind, syntestisk materiale eller silikone.

 

8. Kopfjern

Kopfjern findes på nogle sadler, både springsadler og dressursadler, og kan udskiftes med enten en bredere eller smallere version. På den måde kan man tilpasse sadlen præcist til hestens ryg.

 

Køb sadler til heste og springsadler online

 

9. EN 1384

EN 1384 er en ridehjelmsstandard, der blev trukket tilbage af EU oktober 2014. Der er dog ingen grund til bekymring, hvis du har en EN 1384 ridehjelm. De er gælder nemlig stadig ifølge nordiske standarder, så længe de er produceret før 13. oktober 2014.

 

10. VGI

Der er også blevet indført en ny midlertidig standard kaldet kaldes VGI 01 040, som bruges til at sikkerhedsmærke ridehjelme produceret efter 13. oktober 2014. VGI er en ret omfattende test, der blandt andet sørger for, at ridehjelmen kan holde til et fald på 1,2 meter med vægt. Du bør altid købe ridehjelme mærket med VGI eller CE 1384.

 

11. Snap-lock (som fx findes på Bucas Recuptex)

Snap-lock er en patenteret dækkenlås med magnetisk front lavet af Bucas. Det er en nemmere og smartere måde at lukke dækkenet på, som generelt forhøjer dækkenets kvalitet og ydeevne.

 

Lærte du noget nyt?

Du kendte garanteret nogle af de her udstyrsbegreber allerede, men vi håber, at du alligevel lærte noget nyt. Det fede ved hestesporten er, at der altid er mere at lære. Nye metoder, udstyr og viden dukker hele tiden op.

Derfor opdaterer vi også hele tiden udstyrsbloggen her på Udstyrspriser hver uge med ny interessant information om heste, ridning, pasning, træning og rideudstyr.

Gå aldrig igen glip af nyheder: Få de nyeste blogopslag sendt direkte til din inbox. Du får også en gratis e-bog med, når du melder dig til vores nyhedsmail. E-bogen handler om, hvordan du kan spare tusindvis af kroner på hesten uden at gå ned i kvalitet!

Tilmeld dig nu:

 

 

Download din gratis ebog her