
Vejret er fantastisk, solen skinner og det er det skønneste snevejr.
Du har gået og glædet dig til at komme ud på tur med din gode rideveninde hele ugen.
I rider rask afsted og lægger slet ikke mærke til, hvordan tiden flyver, mens I bevæger jer længere og længere væk fra stalden.
Lige i det øjeblik som I drejer om et hjørne og ud på et lille stykke asfalt, lyder der et klonk omme bagfra.
Du vender dig i sadlen for at se, hvad der er sket, og der ligger din hests ene sko på vejen. I er mange kilometer hjemmefra, og du skal til din kusines bryllupsfest klokken fem!
Det er en velkendt naturlov, at hestens sko altid skal falde af på det værst tænkelige tidspunkt og med de mest fatale konsekvenser.
Du spørger fortvivlet dig selv, om der mon er noget du kan gøre for at undgå, at det sker igen.
Og det er der selvfølgelig. I dag kigger vi på, hvordan du kan undgå at skoene falder af, og hvad du skal gøre, hvis ulykken alligevel sker.
Derfor falder skoene af når det er mudret, tørt eller vådt
Når vejret på den ene eller anden måde afviger fra normen, så synes hestens sko at falde af nemmere. Det kan næsten føles, som om mudderet trækker skoene lige af hestens hove, eller at det tørre vejr får skoene til at rasle af som støv.
Selvom vejret ikke har nogen direkte effekt på, om skoene falder af, så har det alligevel lidt med hinanden at gøre.

Der er masser af mudder om vinteren og efteråret. Mudder kan ikke suge hesteskoene af, sådan som mange ryttere tror. Men hesten har til gengæld en dårligere koordinationsevne i mudderet og derfor har det med at træde sig selv over hovene. De kan på den måde nemt komme til at træde skoene af. Det samme kan ske, når det er meget iset eller vådt.
Når vejret så bliver bedre efter den lange vinter, er vores rideheste ikke i så god form længere. De har stået på stald i mange timer og er kommet mindre på fold. De har måske derfor lidt dårligere koordinationsevne end normalt, når de så kommer ud om foråret og gerne vil lege og boltre sig. Det kan forårsage, at hesten træder sig selv over hovene, hvilket kan få hesteskoen til at falde af.
Hovene gror også typisk mere om sommeren, fordi hesten tit bevæger sig mere. Når hesten bevæger sig mere, vokser hovene hurtigere.
En anden faktor, der kan spille ind, er at vi i Danmark får en masse regn både sommer og forår. Det kan have stor indflydelse på hestens hove. Hovene kan nemlig trække fugt til sig, og det kan gøre dem bløde og sårbare. Derfor har hovene det med at falde fra hinanden hurtigere. Når hovene falder fra hinanden, sidder skoene mindre godt fast og kan have brug for at blive efterset oftere.
Fluer og andre insekter om sommeren er også et problem. Hesten har ikke nogen arme til at vifte fluerne væk med, og dens hale kan ikke altid nå. Hvis fluerne for eksempel sætter sig på benene, så kan hesten ikke gøre så meget andet end at stampe for at få dem til at flyve deres vej. Det kan få hovene til at flække.
Sådan undgår du, at hesten taber skoene
Det vigtigste du kan gøre for at sørge for, at skoen bliver på hoven, er at vedligeholde regelmæssige besøg fra smeden. Et godt underlag, der hvor du rider, kan også hjælpe.
Stuart Muir, der har været smed i femten år, og som er ekspert i at sko sportsheste, har et par gode råd, når det kommer til at bestille tid hos smeden.
Muir mener ikke, at man altid skal have det samme skema for sin smed hele året rundt. Hvor ofte hesten skal tilses kommer nemlig an på vejret, på hvor sunde hestens hove er på et givent tidspunkt, og på sæson. Om vinteren, når det er koldt, er det måske ikke nødvendigt at trimme hver fjerde til sjette uge, men når græsset gror, og der er pludselige skift mellem vådt og tørt vejr, så er der måske brug for, at smeden kommer forbi oftere for at undgå at skoene falder af.
Det er især vigtigt at få besøg tit af smeden om sommeren, når hestens hoved trækker fugt til sig. Jo hurtigere smeden kan håndtere en ødelagt hov, desto mindre er risikoen for at et stykke falder af. Det er altid bedre, når der er mere hov at arbejde med.
Tip: Brug klokker for at undgå, at hesten træder skoene af

Hestesko falder nogle gange af, fordi hestens koordinationsevne ikke er perfekt. Det kan enten skyldes, at hesten har stået længe på fold, eller at der for eksempel er meget mudret på folden. Mange ryttere oplever tit, at deres heste træder skoene af, hvis de ikke lægger klokker på dens ben.
Du kan enten lægge klokker på alle fire ben eller bare på de ben, hvor hesten normalt taber skoen.
Gør min smed et godt stykke arbejde?
Du kan hjælpe din smed med at gøre sit arbejde godt ved at give ham et rent, veloplyst område at sko din hest i, helst på en flad, jævn overflade.
Hvis du er i tvivl, om din smed gør et godt stykke arbejde, så kan det være en god ide at uddanne dig selv en smule på området. Find ud af, hvilken oplevelse andre ryttere har med smeden, eller hvilke andre smede, der har et godt ry i området. Lær hvordan en sund hov skal se ud.
Hjælp! Skaden er allerede sket. Skoen er faldet af, og jeg er mange kilometer hjemmefra. Hvad gør jeg?
Det er godt at vide, hvordan man forebygger, at hesten taber sine sko. Man kan for eksempel sørge for at få besøg af smeden regelmæssigt og bruge klokker på hestens ben. Men det hjælper ikke særligt meget, hvis man allerede er flere kilometer væk fra stalden, og hesten pludselig taber en sko.
Hvad gør man i sådan en situation?
Heste taber tit skoene, når de er ude på tur, på folden eller i traileren (især hvis den står uroligt). Det kan være meget irriterende pludseligt at skulle forholde sig til en tabt sko.
Men det kan være godt at tænke på en tabt sko på samme måde som du tænker på et fladt cykeldæk. Det er noget, der desværre bare sker en gang imellem. Men det behøver ikke være en katastrofe, hvis du ved, hvordan du håndterer det, og har de rigtige værktøjer med dig.
Fem trin, når hesten har tabt en sko
Ingen grund til panik, når hesten har tabt en sko. Følg bare de her fem trin.
-
- Analyser situationen. Er forholdene sikre? Står hesten et godt sted, hvor den ikke er i fare eller i vejen for fx trafikken? Hvis du kan, så bind hesten et sted for at tjekke dens ben for sår og skader.
- Se, om du kan finde den tabte sko. Din smed kan måske bruge den igen, eller det kan være han kan se, hvorfor den faldt af. Hiv sømmene ud og opbevar dem et sikkert sted såsom din jakkelomme.
- Lad være med at ride på din hest, efter den har tabt skoen. Den ser måske sund og rask ud, men den kan nemt få overbelastningsskader, som først kan ses senere. Seneskader er heller ikke altid nemme at få øje på i starten.
- Udøv førstehjælp -smør salve på eventuelle sår, og hold øje med, om hesten viser tegn på andre skader. Bestil tid hos dyrlægen, hvis du er i tvivl.
- Ring til din smed med det samme og bestil tid til at få sat en ny sko på.
Hvad gør du for at undgå tabte sko?
Hesten kan tabe skoene af mange forskellige grunde. Forskellige ryttere angriber derfor også problemet fra mange vinkler. Nogle sørger for at få besøg af smeden meget regelmæssigt, mens andre kan nøjes med at lægge klokker på hestens ben. Hvad gør du? Og hvad er dit bedste fif, når det kommer til at holde hesten skoet?
Hvis du godt kunne lide opslaget, og gerne vil vide hvornår vi udgiver noget nyt, så skynd dig over på vores Facebookside og klik Like.