Udgivet i

Tre situationer hvor et dækken kan gøre livet nemmere

Når vejret er koldt, regnen falder og mudderet står i ankelhøjde, så er der mange ryttere der vælger at smide et dækken på deres hest.

Et dækken til hesten hjælper med at give varme og beskytte mod regn, sne og slud. Mange ædle heste har brug for det, fordi de ikke sætter så tyk vinterpels og ikke kan holde varmen selv. Andre heste kan godt nøjes med et regndækken, der holder det værste nedbør væk fra pelsen, mens andre igen slet ikke behøver dækken, fordi de danner tyk vinterpels og er bygget til at klare sig udendørs. Det er for eksempel islænderheste og fjordheste.

Mange andre ryttere føler ikke, at de har brug for et dækken til deres hest. Deres heste sætter måske en fin vinterpels. De synes ikke at blive syge nærmest lige meget hvad.

Men der er alligevel nogle situationer, hvor et dækken kan være brugbart, også selvom hesten synes at klare sig godt uden. Her er tre situationer, hvor et dækken kan være det rigtige valg.

 

De forskellige typer dækkener til heste

 

Stalddækken

Vinterdækken

Fluedækken

Overgangsdækken

Regndækken

Ridedækken eller skridttæppe

Ulddækken

Fleecedækken

 

1. Dækken til heste kan gøre striglerutinen nemmere

Du kender det sikkert godt, det med at hesten kommer ind fra fold og ligner en nøgenløber fra Roskilde på et særligt regnfyldt år. Mudderet har en evne til bare at sætte sig overalt, og det kan tage lang tid at få striglet det hele ud. Opsadling kan dermed komme til at tage meget længere tid, end det behøvede.

Et dækken kan spare dig for det værste striglearbejde. Det er hurtigere at trække dækkenet af hesten, før du sadler op, end at skulle strigle alt mudderet ud af pelsen på den.

Det er desuden heller ikke sundt for hesten at blive striglet for grundigt om vinteren, hvis den ikke har dækken på. Hvis vinterpelsen skal klare alt arbejdet med at holde hesten varm, så er det vigtigt, at de naturlige olier forbliver i pelsen. Når du strigler hesten igennem, reder du noget af det fedt ud, der giver pelsen dets vandafvisende egenskaber. Uden fedt i pelsen er hesten ikke så beskyttet mod for eksempel regn og sne.

 

2. Klip hesten, og giv den i stedet dækken på – det er sundere, hvis du træner intensivt

Vinterpels er hestens naturlige måde at holde sig varm på. For mange heste fungerer vinterpelsen fint. Den holder dem varme på folden, og er heller ikke i vejen på små rideture. Vinterpels har dog det problem, at det hele tiden sidder på hesten. Så hvis du træner intensivt, og hesten kommer til at svede, så har den ikke nogen mulighed for at komme af med den ekstra varme. Sveden sætter sig i pelsen, og gør derefter hesten kold efter endt træning. Det kan gøre hesten syg. Den ekstra varme kan også være ubehageligt for hesten under træningen.

Et svensk studie omkring klippede heste konkluderede, at heste der blev klippet havde en bedre vejrtrækning og mindre overophedning under træningen, end heste, der ikke blev klippet.

Derfor klipper mange ryttere deres heste. De bliver ofte klippet på hals, skulder, sadelområde og mave for at kunne slippe af med varmen, især hvis de for eksempel skal træne i ridehus.

Når hesten bliver klippet, har den til gengæld brug for en “kunstig vinterpels” i form af et dækken efter endt træning.

 

3. Giv hesten dækken på for at spare på foderet

Nogle heste kan godt klare sig uden dækken, men de har til gengæld brug for mere energi i form af ekstra foder for at holde sig varme.

Hvis hesten har vinterdækken på, kan den nemmere opnå en behagelig kropstemperatur uden at skulle bruge så meget energi på det.

 

Er det nødvendigt med dækken til heste?

Ligesom med mennesker er det meget individuelt, om hesten har brug for et dækken eller ej. Hvis din hest ikke har haft dækken på før kan det være en god ide at holde øje med hvordan den reagerer på forskellige temperaturer. Hesten kan naturligvis ikke forklare os, hvornår den er godt tilpas og hvornår den for eksempel fryser eller har det varmt. Men vi kan kigge efter tegn på hestens kropssprog.

På en kold vinterdag kan du for eksempel prøve at mærke på hestens ører. Er ørerne kolde? Skutter hesten sig, og står pelsen op? Så fryser den måske. Du kan prøve at give hesten et tyndt dækken på til at starte med og se hvordan det går. Hvis hestens pels er svedig, når du tager dækkenet af, så er det for varmt. Husk at du kan finde billige vinterdækkener her på siden.

Ikke alle heste har nødvendigvis brug for at have dækken på. Men nogle gange kan et dækken til hesten være behjælpeligt, for eksempel hvis den skal træne intensivt. Striglerutinen kan gøres kortere, og nogle gange kan du fodre mindre.

Hvis du gerne vil vide mere om heste, udstyr og træning, så sørg for at følge med på udstyrsbloggen.

 

Dette fleecedækken med hals er et godt dækken til heste.
AB Fleecedækken med hals.

Bucas regndækken
Bucas Select Regndækken

Ulddækken hest
Catago ulddækken