Udgivet i

Sådan vedligeholder du dine ridestøvler

Har du nogensinde købt et par hamrende dyre ridestøvler og bagefter sagt til alle du kender med skråsikkerhed: “Jamen, så har jeg dem også de næste ti år.” Men inderst inde har du den der lille usikre stemme, der nervøst prøver at regne ud, hvor lang tid dine støvler egentligt skal holde, for at dit vanvittige køb kan retfærdiggøres?

Bare rolig, du er ikke den eneste. Lækre ridestøvler er dyre, men de er heldigvis også i tilsvarende god kvalitet. Og ja, du kan godt få dem til at holde længe, hvis du ellers vedligeholder dem rigtigt. Her er fem tips til, hvordan du kan forlænge dine skattebassers levetid:

 

1. Vask og puds dem

Læderridestøvler skal vaskes og pudses. Vask dem først i rent vand eventuelt med en svamp. Giv bare det hele en tur, også lynlås. Du må ikke bruge lædersæbe til at vaske støvlerne, da det ændrer pH-værdien af læderet. Bagefter kan du smørre støvlerne i skocreme. Det er ikke alle typer renseprodukter, der virker på ridestøvler. Sørg for, at det produkt du bruger er specielt beregnet til formålet. Sæbe og fedt gør for eksempel støvlerne bløde, også selvom de er lavet til læder. Det duer ikke, da ridestøvler nemlig helst skal forblive stive, så de kan støtte godt op om benene.

 

2. Opbevar ridestøvlerne rigtigt

Læderridestøvler er desværre følsomme overfor temperatur, luftfugtighed og den form, de står i. Sæt et par plastikflasker i dem, når du ikke har dem på, så de holder formen. Opbevar dem et sted, der ikke er for varmt og hvor der er god udluftning.

 

3. Brug kun støvlerne, når du sidder på hesten

Ridestøvler er ikke særligt behagelige at gå i, og det er der en grund til. De er specielt designede til at give dig mest mulig hjælp, når du sidder på hesteryg. Det vil sige, at de er super stive og glatte, og det er sådan de helst skal blive ved med at være. Jo mere du bruger dem til at gå rundt i, desto mere slider du dem i forhold til netop de egenskaber. Det er bedre at lave staldarbejde i et par sko der er beregnet til formålet. De er sandsynligvis både billigere og rarere at gå i, fordi det er det, de er beregnet til.

 

4. Brug skohorn

Ridestøvlernes form er vigtig for din præstation på hesteryg. Du kan gøre meget for at bibeholde formen så længe som muligt. En af dem er at bruge skohorn, så du ikke træder lynlås eller hælen i stykker.

 

5. Hold lynlåsen skinnende og velsmurt

Hvis der er lynlås på dine støvler, er det vigtigt jævnligt at rengøre dem. Ellers har jord og skidt det med at slide dem i stykker efterhånden. Børst dem ofte med en tandbørste og giv dem eventuelt et sprøjt med en silikonespray for at få dem til at glide bedre.
Et andet godt fif er at have to par ridestøvler, et til henholdsvis sommer og vinter. Dine vinterridestøvler skal være lidt bredere end dine sommerridestøvler. På den måde undgår du at ødelægge lynlåsen ved at prøve at lukke en for lille støvle omkring dine tykke vintersokker.

 

Lad os høre fra dig – hvad gør du for at få dine dyre ridestøvler til at holde så længe som muligt?