
Hvis du også har prøvet at have en sikkerhedsvest hængende i en kold og fugtig garage lidt for længe, så ved du sikkert hvor slasket den bliver. En helt ny sikkerhedsvest er til gengæld spændstig og velduftende. Forskellen er slående.
Det meste rideudstyr skal være i god stand for at kunne beskytte dig ordentligt, og det gælder også din ridevest. Hvis du passer godt på den, kan den bevare spændstigheden mange år fremefter.
Vi deler et par gode tips om hvordan du gør.
Hvad skal sikkerhedsvesten kunne?
Sikkerhedsvesten er ifølge nogle ryttere det næstvigtigste stykke udstyr efter ridehjelmen. Det skyldes, at rytterens overkrop er sårbar over for skader både når man falder af og hvis man bliver trampet på eller sparket. Derfor vælger mange at investere i en ride sikkerhedsvest.
Hvordan virker sikkerhedsveste?
Sikkerhedsveste skal kunne beskytte rytterens ryg og brystkasse ved fald, spark eller fastklemning. Vesten virker på grund af det stødabsorberende materiale indeni. Materialet hjælper med at fordele trykket, så de indre organer beskyttes og skadens omfang reduceres.
Hvordan ved jeg om sikkerhedsvesten er god nok?
Så længe din nye ridevest er CE-mærket og har en SS-EN 13158-mærkning, så er din sikkerhedsvest god nok.
Hvis du rider spring eller military, hvor risikoen er større for mere alvorlige skader, så kan du med fordel investere i en sikkerhedsvest, der er en godkendt niveau 3 vest.
Sikkerhedsveste inddeles nemlig i sikkerhedsniveauer fra 1 til 3, hvor 3 er det sikreste. Juniorryttere og ponyryttere skal også bruge niveau 3 rideveste til konkurrencer.
Sikkerhedskravene er naturligvis alfa og omega for, om din sikkerhedsvest er god nok. Men det er pasform og størrelse også. Hvis vesten ikke sidder korrekt eller hvis den er den forkerte størrelse, kan den ikke beskytte dig så optimalt.
Hvor stor skal vesten være og hvordan skal den sidde?
Vesten må især ikke være for stor. Den skal sidde tæt ind til kroppen, helst så tæt så muligt uden at det bliver ubehageligt. Sådan undgå du, at den rykker sig rundt. Den skal dække brystkasse, kraveben og ribben og må ikke være i vejen, når du bøjer dig forover.
Sørg også for at den ikke er for lang bagpå. Du skal kunne sidde i på hesten uden at bagsiden af vesten rører sadlen.
.
Fem råd til at passe på sikkerhedsvesten, så den holder mange år fremad
Når du har købt den perfekte ridevest, så tænker du måske at du ikke behøver gøre mere ved det. Men ligesom med din sadel, trense, dækkener og andet rideudstyr, så kan du forlænge din sikkerhedsvests levetid med nogle simple tricks. Hvis du passer godt på din sikkerhedsvest, sikrer du dig også at den er i topform og beskytter dig bedst muligt, hvis uheldet er ude.
Råd nr. 1: Tjek din sikkerhedsvest efter fald
Din sikkerhedsvest kan blive ødelagt, hvis den tager stødet fra et fald. Det er derfor vigtigt at sørge for, at din vest stadig er i god stand, hvis du har haft den på, da du faldt af. Skummet kan godt få nogle buler, der hvor vesten tog slaget, men det skal helst udvide sig til normal størrelse igen efter circa en halv time.
Hvis sikkerhedsvesten ikke får sin gamle form tilbage, så vil den ikke beskytte dig ligeså godt næste gang, og det er bedre at købe en ny.
Råd nr. 2: Opbevar din sikkerhedsvest et tørt, lunt og sikkert sted
Jo flere knubs din sikkerhedsvest får, desto kortere vil den holde. Det gælder også knubs den kan få i sadelrummet, for eksempel hvis du kommer til at træde på den eller hvis din hund kan få fat i den og bide i den. Opbevar den et sted, hvor den ikke bliver mast eller kan falde ned og blive trådt på.
Sikkerhedsvesten har desuden bedst af at blive opbevaret under en konstant temperatur, gerne lunt (men ikke varmt). Fugt og kulde er sikkerhedsvestens værste fjende. Det skyldes, at indmaden ofte er lavet af PVC skum, der er varmefølsomt. Det er også derfor, den synes at forme sig efter kroppen, når du har haft den på lidt tid.
Det er derfor godt at opbevare sikkerhedsveste i stuetemperatur, så de er bløde og føjelige, når du skal bruge dem igen.
Råd nr. 3: Hæng vesten op, når den ikke er i brug
Din sikkerhedsvest virker bedst, hvis den beholder sin gode pasform og bliver ved med at sidde tæt ind til din krop. Det kan du hjælpe den med ved at hænge den op på en bøjle efter endt brug. Luk alle velcrolukninger og lyn den op, så den hænger i den form, den skal have når den sidder på kroppen. Det hjælper også med at holde snavs og støv ude af lynlåsene og velcrolukningerne.
Råd nr. 4: Køb ikke din springvest brugt
En brugt springvest er lidt ligesom en brugt ridehjelm: Den kan være i fin stand, men det er utroligt svært at vide, når du ikke har set den fra ny, og ikke ved hvad den har været ude for. Du ved ikke, om den har være opbevaret korrekt eller er blevet ødelagt af et styrt.
Hvis du køber din sikkerhedsvest fra ny kan du holde øje med, hvad der sker med den, og nemmere bedømme hvornår det er sikrere at investerer i en ny.
Råd nr. 5: Skift springvesten ud, når skummet begynder at komme ud af form
Springveste holder ikke evigt. Du ved, at det er tid til at skifte den ud, når skummet begynder at komme ud af form, eller når vesten generelt mister sin spændstighed og pasform.
Hvor længe din vest holder kommer an på, hvor mange knubs den har været udsat for og hvor godt du hat taget dig af den. Men mange ryttere oplever, at deres veste begynder at hænge med ørerne efter omkring fem år. Så snart det sker er det vigtigt at udskifte sikkerhedsvesten, så den bliver ved med at kunne beskytte dig mod ulykker.
Hvilken sikkerhedsvest skal du vælge?
Det kommer helt an på hvad du foretrækker og hvilken disciplin du rider. Mange dressurryttere foretrækker for eksempel en diskræt niveau 1 ridevest, mens springryttere naturligvis har brug for niveau 3.
Nogle ryttere elsker sikkerhedsveste, der føles som om de er godt dækket ind, mens andre bedre kan lide de lidt mindre og lettere veste, der giver større bevægelsesfrihed.
Lige meget hvilken du kan lide, så har vi et kæmpe udvalg af sikkerhedsveste på www.udstyrspriser.dk samlet fra mange danske udstyrsbutikker.
Vi har for eksempel Swing sikkerhedsvest og Equipage sikkerhedsvest.