Udgivet i

Fem tips til at vælge foder

Det kan være svært at vælge hestefoder. Der er mange produkter at vælge imellem, og hvordan ved man lige, hvad forskellen mellem dem er? Skal man gå efter havre eller byg? Melasse eller ingen melasse? Der står altid på poserne, hvad foderet indeholder, men nogle gange er det ikke nok, hvis vi virkelig skal forstå, hvad vores hest har brug for. Her er fem ting, du kan tænke over næste gang, du skal købe foderblanding til hesten:

 

1. Vælg efter alder

Alder betyder meget for din hests ernæringsmæssige behov. Hvis den for eksempel er ung, det vil sige under 2 år, har den brug for mad, der kan hjælpe den med at vokse. Foder til ungheste har som regel et højere vitamin-og proteinindhold.
På samme måde har seniorheste også brug for en særlig slags foder. Du kan bedømme om din hest er “senior” ved at kigge på, hvordan den spiser, og hvordan dens krop ser ud. Hvis den spiser normalt foder med et normalt næringsindhold og stadig ikke kan bibeholde vægten, så har den måske brug for seniorfoder. Seniorfoder har et højt indhold af mineraler, vitaminer og fibre, der er lette at tygge. Det opvejer det fiber, de ikke længere kan spise gennem hø, hvis de for eksempel har dårligere tænder end før.

 

2. Hav hestens fysiske tilstand for øje

Hestens fysiske tilstand har selvfølgelig meget at gøre med, hvilket foder den skal have. Først og fremmest skal du kigge efter foder, der tager højde fra eventuelle sygdomme såsom nyreproblemer eller allergier. Dernæst skal du overveje, hvor hurtigt din hest tager på. Hvis din hest hurtigt bliver for fed eller for tynd, kan du vælge en kost med mere eller mindre energi. Hesten skal dog altid have nok vitaminer og mineraler gennem sit foder, også selvom den er overvægtig.

 

3. Tilpas efter, hvilket hø du har tilgængeligt

Hø udgør en vigtig foderbasis for hesten, lige meget om du bruger lucernehø, wrap, græshø eller noget helt andet. Noget hø er mere næringsrigt end andet, så det kommer helt an på, hvad du har til rådighed. Hvis du har mulighed for at fodre med kvalitetshø, så er der generelt brug for at fodre mindre korn.
 
 

Download din gratis ebog her

 

4. Vælg en kornblanding, der ser godt ud og lugter godt

Når du vælger foder kan noget så simpelt som udseende og lugt give dig en ide om kvaliteten. Kornene skal se fede og sunde ud og have en sød lugt. Der må ikke være for meget støv eller pulver. Pas også på mængden af melasse. Det klistrer om sommeren, fryser om vinteren og kan være svært at arbejde med. Det bliver også hurtigere dårligt.

Det kan være godt at vælge en kornblanding frem for en enkelt korntype. Kornblandinger dækker hestens ernæringsmæssige behov bedst muligt. Du kan også prøve at lave din egen kornblanding, men de kommercielle blandinger er lavet af eksperter i hesteernæring, så det er som regel allerede så godt, som det kan blive.

 

5. Baser hestens foder på dens aktivitetsniveau

Det er som regel angivet på de forskellige typer foder, hvor stort energiindhold der er i. Vær realistisk, når du bedømmer din hests aktivitetsniveau. Foder med for højt energiindhold kan gøre hesten alt for fyrig eller fed. Hvis det virker som om, hesten får for meget energi gennem foderet, kan du gå over til foder med et lavere energiindhold. Det er en bedre løsning end at skære ned på rationen.

 

Hvordan vælger du foder? Vi elsker at høre dine tanker, så skriv gerne en kommentar nedenfor.