Udgivet i

Sådan træner du din hest om vinteren: 6 aktiviteter, når vejret er dårligt

Sådan kan du træne hesten om vinteren.

Det er vinter. Iskold regn, sne og tænderklaprende kulde kan være nok til at sætte en stopper for din sædvanlige rutine. Hvis du ikke har en indendørs ridebane, eller hvis den er overfyldt om vinteren, kan du nemt komme til at tænke, at du er dømt til bare at fodre og muge ud, indtil foråret kommer.

Det er ikke strengt nødvendigt for alle heste at træne hele vinteren. Hvis du har svært ved at få trænet, kan du overveje at give din hest en lille ferie. Det kan være mentalt givende for nogle heste, især den mere erfarne slags, der kan en masse allerede.

Men selvom du giver hesten en ferie, er det stadig godt at træne den på andre måder, så den ikke kommer helt ud af form. Mange af de her øvelser kan udføres små områder såsom staldgange eller et tørt område under overdække.

Her er 6 ideer til øvelser og andre ting, du kan lave med hesten i de mørke måneder.

Øvelser til at træne hesten om vinteren når vejret er dårligt.
Der er mange ting du kan gøre med hesten, selv når vejret er umuligt.

Sørg for at varme godt op

Hvis din hest står på stald, kan den have en masse energi, den har brug for at fyre af. Før du foretager dig noget andet kan det derfor være en god ide at lade den tilbringe lidt tid på folden. Når den har løbet krudtet af sig, vil den bedre kunne koncentrere sig om træningen.

Hesten har brug for mere opvarmning on vinteren for at få deres krop i gang langsomt og sikkert. Heste er typisk meget stive, når det er koldt, så det er nyttigt at give dem lov til at skridte godt igennem. Det varmer deres muskler op, og hjælper dem med at strække sig. Brug femten minutter på at skridte ligeud og i volter både den ene og anden retning. Hvis det kniber med pladsen, kan du øve dig i et hjørne af ridehuset, under et halvtag eller endda i naturen, hvis det ikke er for iset.

Når hesten føles afslappet under sadlen, kan du gå i gang med dine øvelser. Du kan selvfølgelig også trække hesten rundt i stedet for at ride, hvis du hellere vil lave øvelserne fra jorden.

 

Aktivitet #1: Lav styrke- og smidighedsøvelser med hesten

Denne type øvelser kan udføres på ganske lidt plads, og kræver ikke meget af underlaget. Det kan være en udmærket afveksling fra den sædvanlige træningsrutine, og kan give din hest nye udfordringer.

Du kan for eksempel lave forpartsvendinger, bagpartsvendinger og bakkeøvelser, enten fra jorden eller fra sadlen, hvis du har nok plads. Alle disse styrker og smidiggør hestens muskler. Bakkeøvelser er især en god øvelse, hvis du kun har meget lidt plads at gøre med. Bakkeøvelser er en god øvelse, der styrker bagparten.

Du kan også lave smidighedsøvelser for hestens hals fra jorden. Stå ved hestens manke og før dens hoved i både den ene og den anden retning. Brug en trense, og stil eventuelt hesten ved siden af en væg, så den ikke fristes til at flytte sig. Denne smidighedsøvelse er en god afspændingsteknik, der også træner også hestens lydighed. Du kan se en video af hvordan øvelsen udføres her.

 

Aktivitet #2: Giv dig selv en ny udfordring

Det er ikke kun hesten, der skal holdes i form om vinteren – det er ligeså vigtigt for dig. Nye interesser kan gøre dig til en bedre rytter. Forandring er godt for både psyken og fysikken, og kan hjælpe dig med at lære dig nyt og genfinde motivationen til når sommeren kommer. Hvad med at træne din udholdning ved at gå til fitness? Eller hvad med at få styr på koordinationsevnen med et par lektioner på din lokale danseskole? Yoga kunne måske give dig bedre balance, eller du kunne lære at spille et instrument for at forbedre din rytmiske sans.
En pause med nye aktiviteter om vinteren kan give dig nyt mod og engagement i den kommende sæson.

 

Aktivitet #3: Longering

Vi longerer som regel vores hest for at lade den løbe noget af krudtet af sig inden træningen. På den måde får vi en mere samlet, rolig og afslappet hest, der kan koncentrere sig om træningen. Om vinteren kan du bruge longering som en motionsform enten alene eller før en af de andre øvelser nævnt her i opslaget.

Tid på folden før træning kan være godt når du vil træne hesten om vinteren.
Godt med tid på folden er sundt. Men vi er også nødt til at træne hesten om vinteren, hvis den skal være i form til sommersæsonen.

 

Aktivitet #4: Løs det problem, der bliver ved at drille

Om sommeren har mange ryttere travlt med at træne en million forskellige ting og har ofte ikke tid til at komme helt til bunds i drilske problemer. Har du noget, der bliver ved med at genere dig i træningen? Så er det måske på tide at løse det, nu hvor det er vinter og for koldt og mørkt til at træne som normalt.

Det kunne være en bestemt øvelse, der ikke er så præcis som du godt kunne tænke dig. Det kunne være, at din hest ikke kan lide at blive klippet, bundet eller læsset på traileren. Måske bliver din hest fjollet, hver gang der er publikum på eller når der er mærkelige former eller farver i nærheden.

Lige meget hvad det er, så er det vigtigt først og fremmest at finde ud af hvad problemets kerne er. Hvorfor vil hesten ikke gøre noget bestemt? Hvorfor er den anspændt eller stiv i bestemte øvelser? En ærlig vurdering kan hjælpe dig med at komme til bunds i sagen, selvom det nogle gange kan betyde, at du bliver nødt til at ændre på den måde, du gør tingene på.

Brug vintertiden på at anskue problemet fra en ny vinkel, eksperimentere med forskellige teknikker eller begynde forfra med dele af grundtræningen. Tingene bliver ofte værre, før de bliver bedre. Det er bedre at åbne et gammelt problem med alt, der følger med, når det ikke er midt i træningssæsonen. Vinteren er den perfekte tid til at udforske sagen.

 

Aktivitet #5: Fartkontrol

Lær din hest at følge dine signaler, når du har den i træktov. Det er nemt for de fleste, så længe det foregår i skridt, men det bliver sværere i trav. Overgange kan især være en udfordring. Det er en god måde at øve lydighed og hestens opmærksomhed på dig. Det er også en anderledes øvelse, der kan bryde rutinen for din hest og give den en ny oplevelse.

Prøv at lede den i træktovet i skridt og trav. Træn overgange og parader. Prøv også at ændre farten. Hesten skal løbe stille ved siden af dig og holde øje med hvad du gør. Du kan gøre det hvor så helst, for eksempel under et overdække eller på en udendørs bane. En ekstra fordel er, at du også selv kommer i bedre form.

 

Aktivitet #6: Rid ture

Hvis det ikke er alt for iset, kan du ride ture i naturen. Det giver hesten noget nyt at kigge på, og kan være meget stimulerende, hvis du ellers mest rider i ridehus. Det kan være en tiltrængt pause for både dig og din hest, og så er det også ganske udmærket motion.

 

En tur i skoven er en god måde at træne hesten på om vinteren.
En tur i skoven er hyggeligt og giver god motion.

 

 

Hvad skal du lave med din hest denne vinter?

De her fem ideer kan forhåbentligt fungere som inspiration for dig, der gerne vil blive ved med at træne hesten om vinteren, når vejret er super dårligt, men som måske ikke har plads til at blive ved med den sædvanlige træningsrutine.

Du kan også selv bygge videre på ideerne og komme op med nye træningsformer, alt efter hvad du har til rådighed og hvad dine særlige interesser er.

Så hvad har du tænkt dig at gøre med hesten denne vinter?

Hvis du godt kunne lide dette blogopslag, så hold øje med vores facebookside, hvor vi holder dig opdateret om alle vores nyheder fra Udstyrsbloggen.

Du kan også shoppe tusindvis af rideudstyrsprodukter på vores online rideudstyrsbutik her.