Udgivet i

Sådan knytter du dig tættere til din hest

Vil du gerne blive en bedre rytter? Få råd om træning og rideudstyr på Udstyrspriser.dk

Ridning er ikke en helt normal sport.

De kræver en hel del – meget mere end det, vi normalt forventer af sportsudøvere. Som rytter skal du ikke kun have styrke, gode koordinationsevner, teknik, balance og gå på mod.

Du skal samtidigt også håndtere en hest.

Tilliden mellem hest og rytter betyder alt for et godt og stærkt samarbejde. En god rytter skal have god kontakt med sin hest, med stærk kommunikation. Hesten skal være tryg ved rytteren og stole på, at rytteren leder ham i den rigtige retning.

Et tættere bånd med din hest betyder, at den får mere tillid til dig og stoler på dine lederevner.

 

Hvorfor skabe et tættere bånd med sin hest?

Ifølge Anja Thorup Jensen, der er adfærdsbiolog med speciale i hesteadfærd- og velfærd, er tilliden mellem dig og hesten vigtigt for hestens velbefindende og for jeres begges sikkerhed.

Heste i naturen vælger at lade deres modigere eller mere erfarne venner tage styringen. Hvis din hest stoler på din dømmekraft, vil den roligt følge dine anvisninger i nye situationer.

Det betyder færre magtkampe, færre uheld og en bedre stemning.

Tillid og den autoritet, der følger med, er ikke noget, man kan tvinge på hesten. Det er noget  den selv giver til dig, hvis den føler sig tryg ved dig.

Her er tre ting, du kan gøre for at få et tættere bånd med din hest:

Gå en tur med din hest

1. Tilbring tid med hesten

Det tager tid at danne stærke relationer.

Det er derfor vigtigt at tilbring masser af tid med din hest. Prøv at indarbejde en rutine, hvor I kan hænge ud sammen uden træning eller krav.

Væn din hest til, at der altid kun sker rare ting, når du er til stede. Tag et tæppe med ud på folden, hæng ud i stalden eller gå en afslappet tur.

Ifølge Louann Chaudier fra Horsechannel.com skal du lade hesten knytte dig til dig i sit eget tempo, mens du tilbringer så meget tid som muligt sammen med den. Chaudier taler for eksempel ofte til sine heste i et blødt tonefald, når han opholder sig i stalden eller på folden.

 

2. Giv din hest en massage

Berøring kan løsne op for spændinger og skabe nærhed for heste såvel som for mennesker. Hvis din hest har trænet hårdt på det sidste, har han måske brug for en god omgang kærlig massage, der kan afspænde trætte

muskler og skabe en anderledes form for kontakt mellem jer.

Ligesom mennesker har heste grænser for, hvor de har det godt med at blive rørt. Vær opmærksom på din hests reaktion på forskellige berøringer, og fortsæt kun når du ved, han er okay med det.

De fleste heste elsker at blive masseret på deres ører, men der er også mange andre områder, du kan give dig i kast med.

Sådan knytter du dig tættere til din hest

3. Leg med din hest

Find ud af, hvad din hest synes er sjovt, og opfind små lege, I kan være sammen om og som skaber en forbindelse mellem jer.

I bogen “Gallop to freedom” beskriver trænerne, Magali Delgado og Frederic Pignon, hvordan de leger med deres heste. Magali havde for eksempel en helt særlig leg med sin hest, Dao, der gik ud på, at Dao skulle have Magali til at røre hans øre. Hun blev ved med at lade som om, hun ikke forstod, hvad han ville have hende til og rørte i stedet hans ryg, ben eller hals. Først når hun endelig rørte hans øre, holdt han op med at puffe til hende.

Du kan også finde på lege med din hest. Det behøver ikke være noget avanceret – så længe det skaber kontakt mellem dig og hesten.

 

Vil du have flere gode råd om ridning og rideudstyr?

Så husk at følge Udstyrspriser.dk på facebook, hvor vi deler nye spændende opslag om ridning, træning og rideudstyr hver uge.

Hvis du har brug for noget nyt rideudstyr, så finder du det til den bedste pris på udstyrspriser.dk. Vi samler nemlig et kæmpe udvalg af billigt rideudstyr fra mange danske udstyrsbutikker.

Vi har et gigantisk udvalg af rideudstyr i alle afskygninger, for eksempel trenser, sadler, ridetøj, dækkener og benbeskyttelse.