Udgivet i

Sådan holder du rideudstyret rent

Meget rideudstyr er en investering. En kvalitetssadel- eller trense er dyr, men bør også kunne holde i mange år. Det er vigtigt altid at behandle udstyret godt, så det holder så længe som muligt. Læs med her, hvordan du gør med læder, metal, stof og gummi:

 

1. Læder: Sadler, trenser og grimer

Læderudstyr vaskes bedst med glycerinsæbe. Vrid en svamp op, så den er fugtig, og gnid den hen over læderet en enkelt gang. Du kan enten tørre let hen over det, eller du kan gnubbe igennem, hvis udstyret er meget beskidt. Vent til læderet er helt tørt, før du smørrer et tyndt lag læderfedt på med et håndklæde eller en klud. Tør resten af fedtet af.

 

2. Metal: Bid og stigbøjler

Det mest effektive er at tage alle metaldele af rideudstyret og vaske dem i en balje med rent vand.
Det er dog vigtigt, at biddet også rengøres efter hver ridetur. Hvis du ikke har lyst til at risikere, at der kommer vand på din trense, kan du godt bare tørre biddet af med en klud og så vaske den grundigere med vand en gang imellem.

3. Stof: Dækkener, underlag og bandager

Når det kommer til stof kan du ofte vaske det i vaskemaskinen. Som regel duer det ikke at hverken tørretumble eller bruge for eksempel skyllemiddel – læs på vaskesedlen, der sidder på udstyret. Du kan også vaske dit udstyr i hånden, hvis du ikke vil have hestehår i vaskemaskinen.
Hvis dit udstyr er lavet af uld, skal du ofte være ekstra forsigtig med det. Vask det koldt, og brug vaskemiddel, der er særligt beregnet til uld.

 

4. Benbeskyttelse: Gamacher, klokker og hovsko

Benbeskyttelse, der er lavet af syntetiske materialer såsom plastik og gummi, kan som regel vaskes i vaskemaskinen. Det kan hjælpe på deres holdbarhed, hvis man lukker alt velcro helt til og for eksempel vikler dem ind i et pudebetræk, så de ikke bliver revet op undervejs. Hvis du har et nært forhold til dit udstyr, og ikke er sikker på, om det kan overleve en maskinvask, kan du også vaske dem i en balje vand med en børste. Benbeskyttelse i læder kan vaskes på samme måde som andet læderudstyr.

 

Hvordan rengør du dit udstyr? Del gerne ud af dine guldkorn i en kommentar her på siden.

 
 
 

Download din gratis ebog her