Udgivet i

Sådan lægger du bandager på rigtigt første gang

Bandager til hest.

Bandager kan være svære at lægge på for nybegyndere. Mange ryttere er ikke sikre på, hvordan det skal gøres. Læs videre her, hvis du gerne vil lære mere om bandagen, hvornår man skal bruge den, og hvordan man lægger den på.

 

Hvornår skal man bruge bandager?

Bandager til hest har en række forskellige formål. Først og fremmest holder det senerne i hestens ben varme, hvilket forebygger skader. Bandager har også en støttende effekt. De holder senerne stabile, så hesten ikke så let skævvrider. Det kender vi også fra os selv, når vi for eksempel løber eller spiller fodbold med knæbind på.

Hvis hesten i forvejen har en generet sene, så kan et par korrekt lagte bandager hjælpe med at holde benet i ro, så skaden ikke blusser op.

Mange ryttere synes desuden, at bandagerne ser flotte ud. Derfor vælger nogle at give hesten bandager på til stævne. Man kan få dem i mange forskellige farver, så der er noget til både dressur i klassisk hvid og discipliner såsom ponylege, hvor man gerne må se lidt mere spændende ud.

Dog er det meget individuelt, hvornår der er brug for benbeskyttelse såsom bandager. Mange ryttere føler, at det går fint at ride uden, mens andre kan mærke en tydelig forskel. Nogle ryttere har dem også på for en sikkerheds skyld, fordi deres hest for eksempel nogle gange bliver forskrækket og springer til siden. Det kan forårsage skader eller slag på benene. Bandager kan også bruges lidt på samme måde som dressurgamacher mod strygesår.

 

Skal man bruge bandageunderlag?

Bandageunderlag er vigtigt. Et bandageunderlag sikrer, at man ikke får lagt bandagerne for stramt. De tager også noget af sveden fra hestens ben.

 

Det er vigtigt at rengøre dine bandager jævnligt, så der ikke ligger sand og skidt ind på hestens hud. De fleste bandager er lavet i et materiale, der kan vaskes i maskinen. Mange er for eksempel lavet af elastik, strik eller fleece, der alle kan vaskes på lave temperaturer. Dog er det vigtigt at huske at lægge dine elastikbandager til tørre liggende, så elastikkens strækevne ikke bliver påvirket.

 

Hvordan vælger du den rigtige størrelse?

Mange bandager kommer både i pony og full størrelse. Hvis du leder efter bandager til din pony kan det derfor være en god ide at lede efter et par bandager, der kommer i ponystørrelse.

 

Sådan lægger du bandager rigtigt på

Det kan være en udfordring at lægge bandager på, hvis du ikke er vant til det. Her er en teknik, der kan hjælpe dig med at lægge dine bandager korrekt på i første omgang:

  1. For det første skal du sørge for, at hesten har rene, tørre ben. Der må ikke sidde noget snavs i vejen, der kan gnave under bandagen.
  2. Læg bandageunderlaget på, så de åbne ender vender ud mod dig selv. Start langt oppe og lad underlaget glide ned over benet, så de ligger helt glat. Så folder du bandageunderlaget tæt rundt om hestens ben, så det ligger dobbelt bag på benet, hvor det skal øge mest støtte.
  3. Tag herefter din bandage og start med at vikle det om benet uden på bandageunderlaget. Start lige under knæleddet, så hesten har fri bevægelse i leddene.
  4. Rul et par omgange det samme sted godt og stramt, så bandagen ikke falder ned.
  5. Rul herefter nedad i urets retning, mens du sørger for at fordele stoffet jævnt over hestens ben. Stram det en smule hen over knoglen foran på benet, imens du lægger det på, så det sidder godt ind til benet. Når du kommer rundt til bagsiden af benet, hvor hestens sener er, skal du bare rulle bandagen henover uden at stramme.
  6. Rul bandagen i en nedadgående retning på samme måde.
  7. Lad bandagen slutte på det tykkeste sted på kodeleddet, men sørg for, at den ikke dækker selve leddet, da hesten så ikke kan bevæge sig frit.
  8. Herefter vikler du videre i opadgående retning, indtil du når til slutningen af din bandage.

 

Hold øje med udstyrsbloggen for flere gode råd om udstyr

Udstyrspriser.dk lægger nye opslag op på udstyrsbloggen hver uge. Du kan følge os på facebook, så du aldrig går glip af noget. Husk også, at du kan finde et kæmpe udvalg af billigt rideudstyr på vores webshop. Her kan du sammenligne, før du køber, så du får det helt rigtige udstyr til den helt rigtige pris med hjem.