Udgivet i

Rideudstyr til spring: Det behøver du

Køb springudstyr og andet billigt rideudstyr online

Mange ryttere er vilde med spring, og det er der mange gode grunde til. Springing kræver mod, god grundtræning og lysten til at lære og blive udfordret.

Det kræver også noget lidt andet rideudstyr end det, du normalt bruger til dressur.

Læs med her på vores lille guide over alt det rideudstyr du får brug for til spring – fra det essentielle til det mindre vigtige, som du måske kan anskaffe dig lidt efter lidt.

 

Meget rideudstyr har du sikkert allerede - for eksempel en ridehjelm.
Meget rideudstyr har du sikkert allerede – for eksempel en ridehjelm.

Det essentielle springudstyr

Meget rideudstyr kan bruges på tværs af discipliner.

Ridehjelm, ridestøvler, trense og ridehandsker? Der kan du nok godt slippe afsted med at bruge det, du allerede har.

Andet rideudstyr er ikke nødvendigvis noget, du som dressurrytter sidder inde med. Men det er samtidigt rideudstyr, der er absolut essentielt, når du først begynder at springe.

 

1. Sikkerhedsvesten er et must, når du springer

Ridevest er ikke noget for mig, siger du måske.

Men flere og flere ryttere bruger sikkerhedsveste, ikke kun til spring, men også til dressur eller i stalden. Ridevesten hjælper med at beskytte dig, når du omgås hesten.

Når du springer er den ekstra vigtigt, fordi du har større risiko for at falde af, og fordi der tit er mere fart på.

Og så kan du også se rigtigt lækker ud i en ridevest. I løbet af de seneste år er modellerne blevet tyndere, lettere og mere figurformede. Mange af dem er designet til at se smarte og sporty ud.

Vælg den ridevest, du bedst kan lide. Find en, der sidder godt og som du synes er flot. Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i den, og synes du ser godt ud i den, så du har lyst til at have den på hver dag.

 

2. Benbeskyttelse kan være en god ide, når du springer

Benbeskyttelse er nødvendigt for mange heste.

Tag en snak med din træner om hvilken slags benbeskyttelse din hest har brug for, når I skal til at springe for første gang, eller tag udgangspunkt i, hvad du lægger på din hest til dagligt.

Spørg dig selv, om hesten er vant til at springe? Har den haft skader? Hvilken form for benbeskyttelse har den brug for i andre discipliner? Det kan nogle gange hjælpe dig med at beslutte, hvad du skal bruge.

Hvis din hest for eksempel normalt træder sig selv over koderne, så kan det sandynligvis godt betale sig at bruge klokker.

Mange ryttere vælger at lægge springgamacher på hestens forben som minimum. Mange bruger også bagbensgamacher.

Stadig i tvivl? Læs vores guide om benbeskyttelse: Sådan beskytter du din hests ben når I springer

Benbeskyttelse til spring fx springgamacher

 

3. Sikkerhedsstigbøjler øger sikkerheden, hvilket er ekstra vigtigt når du springer

Sikkerhedsstigbøjler kan gøre en kæmpe forskel for sikkerheden, især når du springer.

Normale stigbøjler er solide. Foden kan smutte gennem dem og hænge fast. Hvis du falder af, er der derfor større risiko for, at du bliver slæbt efter hesten på jorden. Det øger også risikoen for at blive trådt på.

 

Freejump stigbøjler er en af de mest populære sikkerhedsstigbøjler
Freejump stigbøjler er en af de mest populære sikkerhedsstigbøjler

Sikkerhedsstigbøjler er designet, så foden kan slippe bøjlen ved fald. Der findes mange forskellige typer sikkerhedsstigbøjler at vælge mellem.

Nogle har en gummiring, der falder af, hvis den bliver trukket i, mens andre er s-formede så foden nemmere kan slippe fra. Der er også en række nyere modeller, der løser problemet med smarte åbnemekanismer.

 

Der er stor forskel mellem design og priser, et utal af meninger om, hvilke sikkerhedsstigbøjler er bedst.

Du kan læse mere om at vælge sikkerhedsstigbøjler i Udstyrsprisers lille video: Syv stigbøjler – syv forskellige priser og designs

Det vigtigste er, at du vælger en sikkerhedsstigbøjle, som du føler dig tryg ved. De er alle designet så din fod kan slippe fri fra bøjlen, og det er jo det vigtigste.

 

Er en springsadel nødvendig?

Selvom du sagtens kan springe i en dressursadel eller kombinationssadel, så gør en springsadel det meget nemmere. Springsadlen er designet til at støtte både rytters og hests bevægelser bedst muligt under springet.

Der er stor forskel på hvad en dressursadel og en springsadel kan gøre for din ridning. Dressursadlen er ikke særlig nem at springe i, fordi den er designet til et helt andet formål. Den har et dybt sæde, der skal give rytteren en god, opretsiddende stilling. De har store knæpuder, der skal holde rytterens ben på plads og lange sadelklapper, der gør det nemmere for ryttere at nå ned om hesten.

Det er derfor ikke optimalt at springe med en dressursadel.

Så snart du kommer over i en springsadel, vil du få en helt anderledes rideoplevelse med større frihed og balance.

springsadel og andet rideudstyr til spring

Forestil dig, at du rejser dig op i en sadel, der har et dybt sæde og lange bagudrettede klapper. Det ville føles tungt, unaturligt og stift. Dit sæde vil være låst i én stilling, og dine ben vil være pænt på plads bag knæpuderne.

I en springsadel kommer dine ben i stedet fremad på de fremadrettede sadelklapper. Dine knæ kommer op og frem, og det flade sæder giver dig mulighed for at bevæge dig op i stigbøjlerne mere frit.

Støtte og bevægelsesfrihed er de to største forskelle på dressursadlen og springsadlen. Dressursadlen giver dig masser af støtte, men det går ud over din bevægelsesfrihed når du springer.

Er det nødvendigt at investere i en springsadel lige med det samme?

Nej, især ikke hvis du har en kombisadel, du kan bruge. Men en springsadel gør det meget nemmere for dig at springe, og du vil måske blive overrasket over, hvor billige sadler du kan finde på nettet.

Vi har et kæmpe udvalg af billige springsadler på udstyrspriser.dk. Mange af vores brugte sadler kan du få til småpenge, for eksempel denne lækre brugte Stübben sadel til kun 2.900 kroner.

Stübben sigfried springsadler

Skal du anskaffe dig en springgjord med plade?

Hvis du nogle gange går og tænker over, om det overhoved er nødvendigt med en pladegjord, så er du ikke den eneste. Mange begyndere ved ikke, om den er værd at investere i og om den overhoved gør en forskel.

Det er et godt spørgsmål. Mange ryttere synes de klarer sig fint uden, mens andre helst ikke ville undvære den.

For det første kan pladen fordele trykket over maven. Det kan være godt, hvis hesten har tendens til at få gnavesår. Den bruges også til at sætte for eksempel martingal fast på. Det er der mange ryttere, der føler er nødvendigt med deres hest.

Pladen kan også give beskyttelse. Hvis hesten trækker hovene godt up under sig, så kan hovene slå mod maven og give skader. Der er især farligt, hvis hesten har mordax på.

Hvis du lige er begyndt med at springe, så er springgjord med plade måske ikke det vigtigste stykke udstyr at tænke på lige nu. Sandsynligvis kan du klare dig fint med en normal gjord, medmindre du får problemer med enten gnavesår, skader fra hovene, eller hvis du gerne vil bruge en martingal.

Men det er altid en god mulighed, når du bliver lidt mere øvet.

 

 

Hvad er pointen med en springtrense?

Find kæmpe udvalg af billigt rideudstyr, fx springtrense
Køb Waldhausen springtrense online på Udstyrspriser.dk. Vi har også et stort udvalg af andre trenser og andet rideudstyr.

Nu når vi ned i det springudstyr, som mange ryttere bare ikke forstår meningen med. Hvad er for eksempel meningen med at bruge en springtrense, også kaldet et krydsnæsebånd, når man springer? Du har måske allerede set springryttere bruge det. Det er især populært på ponyryttere.

Mange mener, at krydsnæsebåndet er et modefænomen, der ser flot ud. Men for mange kan det gøre en mærkbar forskel.

Krydsnæsebåndet er designet til at give mere frihed til hestens mule. Du kan ikke lukke hestens mund med et krydsnæsebånd på samme måde som du for eksempel kan med et hannoveransk. Det giver hesten mere plads til at udspile næseborene og trække vejret dybere.

Det kan gøre en forskel for hvor godt hesten kan få vejret, især hvis du træner den hårdt over høje spring.

Et krydsnæsebånd er dog på ingen måde nødvendigt for at kunne springe, og mange ryttere foretrækker andre typer næsebånd. Det er helt fint at vælge det, du bedst kan lide, eller det som din hest går bedst med.

 

Hvad er forskellen på normale underlag og springunderlag?

Et springunderlag er designet til at passe til en springsadel. Det er som regel mere rundet og ikke så firkantet som et dressurunderlag.

Hvis du har en springsadel, så vil et springunderlag give mere mening end et dressurunderlag.

Men du kan på den anden side godt slippe afsted med at bruge det underlag, du allerede har, så længe det ikke er for lille til din sadel.

Anky springunderlag
Anky printet springunderlag

Anky dressurunderlag
Anky dressurunderlag

Så er det kun tilbage at komme i gang med at springe

Springning bliver nemmere og sjovere, når du har det rigtige rideudstyr. Nogle ting er nødvendige for at komme i gang med at springe sikkert, for eksempel sikkerhedsvest, mens andre ting ikke er strengt nødvendige, selvom de gør oplevelsen meget bedre.

Husk, at du kan finde et kæmpe udvalg af springudstyr på Udstyrspriser.dk. Vi samler produkterne fra mange danske udstyrsbutikker, så du kan få det store overblik på én enkelt hjemmesiden.