Udgivet i

Passer sadlen? Seks tests, der giver dig svaret

Passer sadlen? Find ud af om sadlen passer eller køb springsadler, dressursadler og andet billigt rideudstyr på Udstyrspriser.dk

Du kender det måske godt. Det er nogle år siden, du sidst har købt sadel. Du fik den måske tilpasset, da du købte den, men nu har din hest taget muskelmasse på. Eller måske overvejer du at bruge den til en af dine andre heste.

Hvis du gerne vil vide hvordan du bedst kan finde ud af, om din sadel passer, så kan de her råd hjælpe dig. Selvom det altid er bedst at få hjælp af en professionel, så skader det ikke selv at kunne nogle få praktiske tips.

Husk, at det kan hjælpe at have et stort udvalg at vælge mellem, når du skal finde den perfekte nye sadel, lige meget om den skal være brugt eller ny. På Udstyrspriser kan du heldigvis få det helt store overblik over markedet.

Hvis du allerede har sadlen, og gerne vil finde ud af om den passer, så gør denne her guide det super nemt for dig. Tag de her seks tests, der kan hjælpe dig med at finde svaret.

Test nr. 1: Er der plads til fingrene under forsvidslen?

For at tjekke, om forsvidslen er stor nok til at give din hest frihed og bevægelighed, kan du udføre denne her simple test: Læg dine fingre ind under forsvidslen, der hvor den polstrede del rører hesten. Gør det, mens hesten er i bevægelse og der sidder en rytter i sadlen. Du skal helst føle et jævnt pres på begge sider. Presset skal være det samme på begge sider og må ikke være for hårdt. Hvis dine fingre gør ondt, så gør det sikkert også ondt på din hest.

 

Test nr. 2: Tjek sadelpuderne

Placer fingrene under sadelpuderne bag på sadlen, præcist sådan som du gjorde med forsvidslen. Presset på dine fingre vil være en smule større her, men det må stadig ikke gøre ondt. Læg mærke til hvordan presset ændrer sig i takt med hestens bevægelser.

 

Test nr. 3: Ligger sadlen stille?

Få en god ven eller veninde til at hjælpe dig med denne her test. Få din hjælper til at se på, hvordan sadlen sidder, mens du sidder på hesten i trav. Sædet på sadlen skal ligge stille og må ikke bevæge sig op og ned. Hvis den gør det, så passer sadlen ikke.

 

Test nr. 4: Få talkum til at afsløre problemområder

Denne her test er nok den nemmeste at udføre. Strø talkum på undersiden af sadlen og læg den på hesten uden et sadelunderlag. Rid rundt i omkring en halv time og tag så sadlen af. Talkummet sætter sig som aftryk i pelsen på hesten der, hvor sadlen har trykket. Det er en super nem og simpel måde at finde ud af, om der er problemer med sadlen, og om den for eksempel trykker de forkerte steder.

 

Test nr. 5: Observer sadlen fra jorden

Læg sadlen på hesten uden sadelunderlag eller gjord. Sørg for at hesten står på et jævnt underlag, og at dens hoved er løftet. Denne test virker ikke, hvis hesten tager hovedet ned for at græsse for eksempel.

Tag et skridt tilbage og se godt og grundigt på sadlen. Tjek, om den dybeste del af sadlen er parallelt med jorden. Hvis den ikke gør det, passer sadlen sandsynligvis ikke godt. Tjek også om bagsvidslen er højere end forsvidslen. Det skal den nemlig helst være. Det kommer helt an på sadlen, hvor meget højdeforskel der er på de to ender. På en dyb dressursadel er bagsvidslen for eksempel meget højere end forsvidslen, mens forskellen på en springsadel ikke er så stor.

Hvis det dybeste punkt på sadlen ikke er parallelt med jorden, men synes at tippe fremad, så er sadlen for bred til hesten. Hvis du rider med en sadel, der er for bred, bliver hestens manke hurtigt øm. Den vil løfte hovedet højt og tage kortere skridt for at undgå smerten.

Hvis forsvidslen til gengæld er for høj, og sadlen hælder mod bagparten, så er sadeltræet sandsynligvis for smalt. Det kan også give hesten en øm manke.

 

Test nr. 6: Vippetesten

Vippetesten er en anden god test, du nemt kan udføre for at se om sadlen passer.

Læg sadlen på hesten uden sadelunderlag eller gjord. Sørg for at hesten står på en jævn overflade og har hovedet løftet i en afslappet stilling.

Placer din ene hånd på forvidslen og den anden på bagsvidslen. Tryk ned skiftevis med højre og venstre hånd. Hvis sadlen vipper frem og tilbage, så passer sadlen ikke. Jo mindre sadlen bevæger sig, desto bedre passer den.

 

En sadel der passer godt er essentiel for ridningen

En sadel, der passer godt, kan gøre en positiv forskel for ridningen. En sadel, der passer, er behagelig for din hest og giver ham de bedst mulige forudsætninger for at udvikle musklerne på ryggen og gøre sit arbejde godt. På samme måde kan en dårligt tilpasset sadel komme i vejen eller ligefrem skade hesten.

En god forudsætning er at købe en sadel, der passer perfekt fra starten. Men selv en perfekt tilpasset sadel kan komme til at passe dårligere over tid. Det kan derfor være en god ide, at udføre de her tests et par gange om året for at sikre sig, at sadlen stadig passer.

De her tests kan give et hurtigt indblik i hvor godt din sadel passer. Hvis du er i tvivl, er det dog altid godt at rådføre dig med din dyrlæge eller sadelmager.

Hvis de her tests gjorde dig klogere, så husk at følge os på Facebook hvor vi deler ugentlige opslag om ridning og rideudstyr. Og hvis det er tid til en ny sadel, så tag et kig på det kæmpe udvalg af dressursadler, islændersadler, springsadler og kombisadler vi har samlet fra mange danske udstyrsbutikker på webshoppen.