
Du kender det måske godt. Du skal købe sadel men er i tvivl om, hvordan du bedst vælger. Hvad er forskellen på de forskellige slags? Skal du vælge dressursadel, springsadel eller måske kombineret sadel? Hvordan regner du størrelsen ud, og hvordan bestemmer du bedst, hvilket materiale du skal vælge?
Det er helt normalt at have tonsvis af spørgsmål om, hvordan du bedst vælger, og hvad der er bedst til dine behov. Det er nervepirrende for de fleste ryttere, fordi sadlen nok er både det dyreste og vigtigste stykke udstyr på ønskelisten. Der er et kæmpe pres på at finde det helt rigtige. Ikke alene kan den rigtige sadel optimere både din og din hests oplevelse; en forkert sadel kan samtidigt være i vejen eller i værste fald gøre skade.
Det er vigtigt at du vælger den rigtige sadel i første omgang, så du investerer dine penge i et stykke udstyr, du kan blive ved med at bruge mange år fremad. Her er otte råd, du bør følge, når du skal vælge.
1. Køb sadel til den disciplin, du rider mest
Det er vigtigt at vælge en sadel, der passer til din disciplin. Selvom du selvfølgelig godt kan ride spring i en dressursadel og vice versa, så får du mest ud af en sadel, der er designet til din disciplin. Hver type sadel er designet til at støtte rytterens og hestens behov. De behov er ofte forskellige fra disciplin til disciplin.
Springsadel
I spring skal rytteren for eksempel nemt kunne rejse sig i sadlen. Derfor er springsadlen lavet med korte, fremadrettede sadelklapper, der kan støtte rytterens ben under springet. Mange springsadler er også lavet med et fladere sæde, et såkaldt flatseat, der giver bevægeksesfrihed til hestens ryg. Det gør det også nemmere for rytteren at rejse sig i sadlen.
Et flatseat er dog som regel ret hårdt både for hestens ryg og rytterens bagdel. Alternativet er et blødt sæde, sådan som det oftest er tilfælde på sadler med dybere sæder. Nogle ryttere foretrækker hårdt, mens andre foretrækker blødt. Nogle kan bedst lide flatseat, mens andre er mere til dybt sæde. Det handler mest om smag og behag.
Springsadlen har desuden korte stigbøjler og en længere gjord.
Dressursadel
Dressursadlen har til gengæld en helt anden funktion. De lange sadelklapper gør det nemmere for rytteren at nå ned om hesten. Det gør det nemmere for rytterens ben at få kontakt med hesten og dermed give finere signaler. Mange dressursadler er bygget med store knæpuder og et meget dybt sæde. Det skubber rytteren op i et korrekt sæde med rank ryg og korrekt placerede ben. Et fladere sæde kræver mere af rytterens evne til at sidde rigtigt.
Mange dressurryttere mener, at man skal passe på med at vælge en sadel der gør alt arbejdet for én. Selvom det kan være godt med masser af støtte, skal rytterens stilling helst hovedsageligt opretholdes af rytterens egne muskler. Hvis du er i stand til at holde en smuk stilling, slipper du for at have for meget sadel mellem dig og hesten. Det giver større kontakt og bedre kommunikation mellem jer.
Alle ryttere er dog forskellige, og det er vigtigt at du vælger en dressursadel, som du føler dig godt tilpas i. Du skal vælge en sadel, du relativt nemt kan sidde rigtigt i. Den skal føles som en hjælper og ikke som en hindring, når du sidder i den.
Kombisadel
Kombinationssadlen eller kombisadlen kombinerer dressursadlens og springsadlens egenskaber. Dens udformning støtter rytteren på et rimeligt nivaeu under både spring og dressur. Den er ofte et godt valg til skovtursrytteren eller til elevheste. Det kan også være et godt valg til rytteren, der endnu ikke har besluttet sig for en disciplin. Mange ryttere går også efter kombisadlen, hvis de godt kan lide at ride både dressur og spring, men ikke vil købe mere end én sadel.
Islændersadel
Hvis du rider islænder kan der være mange fordele ved at vælge en islændersadel, især hvis du gerne vil ride konkurrencer. Man kan måske argumentere for, at man godt kan ride i en dressursadel eller kombisadel på islænderen. I mange tilfælde kan de være helt fine. Men islændersadlen er designet til islænderens korte ryg, mens den samtidigt også er behagelig for rytteren. Mange islænderryttere kan desuden også godt lide at følge islænderridningens æstetiske standarder. Med det rigtige udstyr følger man det smukke simplistiske udtryk, der passer så godt til islænderridningen.

2. Beslut dig for dit budget
Der findes sadler til ethvert budget. Det kan være en god ide at beslutte dig for, hvor meget du kan og vil betale fra starten. Hvis du har besluttet dig for et budget, så bliver det meget nemmere at filtrere de sadler fra, som ikke passer ind. Det gør det nemmere at indsnævre hvilke produkter, du har at vælge mellem. Beslut, om du vil investere i en rigtigt dyr sadel, eller om det skal være en billig sadel, der giver plads til at investere i andet udstyr, du måske har brug for.
Hvordan bestemmer jeg mit budget?
Dit budget kommer an på hvor mange penge du realistisk har at sætte af til en sadel. Men det handler også om, hvad du forventer af din sadel, og hvor sikker du er på, hvad du har brug for.
Nogle ryttere foretrækker for eksempel at købe en kvalitetskombisadel, mens andre hellere vil have både en dressursadel og springsadel hver i lidt lavere kvalitet. Hvis du satser stort på dressuren, kan det give mening for dig at sætte lidt mere af til din dressursadel.
Eller måske giver det mening for dig at have en billig dressursadel og en kvalitetsspringsadel, hvis du mest rider spring.
Nogle førstegangskøbere foretrækker en syntetisk kombisadel i middel kvalitet, da de endnu ikke er sikre på, hvilken retning de kommer til at bevæge sig i.
Det kommer helt an på dine behov, og hvad du vil have ud af sadlen.

3. Overvej, om du vil købe en ny eller brugt sadel
Begge muligheder har fordele og ulemper. En ny sadel kan være lidt stiv i starten, men former sig til gengæld efter hestens ryg efter noget tid. Med en ny sadel kan du vælge lige præcis den, du gerne vil have. Du kan få den perfekte størrelse, og det er nemt at få den tilpasset. Du får også en sadel, som ikke har nogen fejl, mangler, slid eller andre problemer. Du ved med sikkerhed, at den er i tip top stand. Og hvis den ikke er, kan du gøre brug af købsgarantien.
En brugt sadel har dog også mange fordele. En god lædersadel kan bevare sin høje kvalitet i mange år, så en brugt lædersadel kan stadig godt stadig være i super kvalitet. Den vil til gengæld være meget billigere end en ny sadel i samme kvalitet. På den måde kan du faktisk spare penge. Det er en god mulighed for ryttere, der gerne vil have lidt bedre kvalitet end de ellers havde råd til.
En anden fordel er at læderet på brugte sadler allerede er blødt og smidigt, hvis det er blevet taget godt af. Det betyder, at en brugt sadel er klar med det samme. Du behøver ikke bruge tid på at ride sadlen til og smidiggøre læderet på en brugt sadel.
Når du køber brugt, kan du til gengæld godt komme til at lede længe efter den perfekte sadel. Du kan jo ikke så nemt gå ind i en butik og vælge lige præcis den rigtige slags og størrelse. Du skal være heldig for at finde den rigtige brugte sadel, men med lidt tålmodighed kan det lade sig gøre. Du kan også få din brugte sadel tilpasset, så det giver lidt mere frihed, når du leder.

4. Sørg for at sadlen er tilpasset både hest og rytter
Noget af det vigtigste, når du køber ny sadel, er at at den passer perfekt. En sadel, der ikke passer ordentligt, vil komme i vejen for din træning og i værste fald forårsagde skader eller smerter.
Hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal finde den rigtige størrelse, er den sikreste mulighed at få en professionel til at måle din hests ryg. De kan fortælle dig, hvilken type kropsform din hest har, og hvad den har brug for. Undersøg, om der er sadler lavet særligt til din hests kropsform. Der findes for eksempel sadler lavet specielt til brede rygge, korte rygge, lange rygge og mange andre former.
Det er bedst, hvis sadlens træ kan tilpasses, da heste har det med at ændre form en smule, når de bliver ældre eller hvis de ændrer livsstil. Du kan også vælge en sadel med justerbare sadelpuder eller alternativt latex puder, der former sig efter hestens ryg efterhånden. Latex puder kan i nogle tilfælde overflødiggøre justerbare sadelpuder, da de former sig efter kroppen.
Derudover er det vigtigt at holde hestens foderstand den samme så vidt som muligt, så den sadel du har valgt, bliver ved med at passe.
Sådan finder du en sadel, der passer til rytterens størrelse
Sadlen skal dog også passe til rytteren. Der er for eksempel sadler til korte ben, lange ben, kvinder og mænd for bare at nævne nogle få eksempler.
Det er vigtigt at finde den rigtige størrelse ikke kun til hesten men også til dig.
Hestenes sadelmager giver mange gode råd til hvordan du bedst vælger en sadel, der passer til dig: Hvis sadlen er for lille, vil du blive ved med at støde ind i bummen foran dig. Det kan især gøre dig træt i lænden. For-og bagsvidsel må ikke forstyrre din ridning. Hvis den er for stor, vil du til gengæld svømme rundt uden at være i stand til at opretholde din stilling ordentligt.
Når du sætter dig i en god sadel, skal du med det samme finde en god balance. Dine ben skal støttes af benstøtten på en måde, så overschenklen ikke bliver skubbet for langt bagud. Det kommer meget an på din kropsform og højde, hvilken størrelse sadel støtter dig mest muligt. En lav rytter har for eksempel ofte brug for mere plads i sædet, det vil sige en større sadel, end en høj rytter. Det skyldes at den lave rytters knæ sidder højt på sadlen og møder knæpuden højere oppe med overshcenklen i en lodret position. Det kan nogle gange give behov for mere plads.
Du finder bedst den rigtige størrelse ved at prøve dig frem. Du ved bedst, hvad der føles godt eller skidt for dig, så stol på din første indskydelse. Det kan især være behjælpeligt at prøve sadlen i gallop, da den træthed du føler i en forkert sadel ofte er mere mærkbar her.

5. Beslut dig for materialer
Du kan enten vælge en lædersadel eller syntetisk sadel. Der er fordele og ulemper ved begge, så dit valg kommer igen an på personlig smag. Går du meget op i lækkerhed? Hvad er dit budget? Vil du have en sadel, der er nem at vedligeholde, eller en sadel der kan holde for evigt? Alle disse spørgsmål kan hjælpe dig med at komme et svar nærmere.
Lædersadel
Lædersadler er for mange ryttere lig med højere kvalitet. De holder længere, føles bedre og ser mere lækre ud. De former sig efter ryggen, men kan samtidigt også have brug for at blive omstoppet ofte. Hvis man passer godt på dem kan de holde i mange år, så en god og dyr lædersadel kan være en investering for livet.
Til gengæld er de tunge, dyre og kræver mere arbejde at vedligeholde.
Syntetisk sadel
Syntetiske sadler er ikke nødvendigvis dårligere end lædersadler. De har måske en lidt korte levetid, men er til gengæld lettere i vægt og er nemmere at rengøre. Du kan ride udenfor i regnvejr uden at skulle bekymre dig om stift læder og knækkede stropper, og du behøver ikke bruge lang tid med sadelsæbe og læderfedt. Nogle ryttere føler til gengæld, at syntetiske sadler er lidt for glatte at sidde i, og at de ikke har samme lækre følelse som en lædersadel.
Hvad skal du vælge?
Hvad du vælger er helt op til dig og dine behov. Du kan spørge dig selv, om en lædersadel er den ekstra pris værd, om du har tid til at vedligeholde din sadel ugentligt, og hvilken æstetik du går efter.
6. Læs om mærket
Læs om brandets ry på internettet. Er køberne tilfredse med produktet og med kundeservice?
7. Find den bedste sælger
Den samme sadel kan have meget forskellige priser i forskellige butikker. Nogle gange kan det betale sig at finde den på nettet og have den leveret i stedet for at betale overpris i en butik. Andre gange er garanti og service nemmere og billigere, hvis du køber den i butikken. Undersøg mulighederne og find ud af, hvad der er bedst for dig.
8. Prøv sadlen først
Mange steder tilbyder at du kan få en prøvesadel med hjem et par uger, før du beslutter sig. Det kan være en god ide på den måde at sikre sig, at det er den rigtige sadel.
Tre lækre sadler på Udstyrspriser, der kan blive dine
På Udstyrspriser har vi et kæmpe udvalg af dressursadler, kombisadler, springsadler, børnesadler, islændersadler, sadeltilbehør og meget mere samlet sammen fra mange danske udstyrsbutikker. Når du besøger vores webshop kan du dermed lynhurtigt danne dig et overblik og produkterne og deres priser og sammenligne før du køber.
Her er tre af de populæreste sadler til salg lige nu.
Klar til at købe sadel?
Det er et stort skridt at skulle købe sadel. Du kommer til at overveje og genoverveje de mange muligheder igen og igen.
Det vigtigste er at du vælger den rigtige type sadel, og den rigtige størrelse. Dernæst kan det hjælpe at bestemme dig for et budget, så du kan indsnævre dine muligheder.
Du skal også finde ud af med dig selv, om du helst vil have en lædersadel eller en syntetisk sadel, om den skal være brugt eller ny, hvilket mærke den skal være, og hvor du skal købe den.
Når du har gjort dig alle disse vigtige overvejelser, er du klar til at købe din perfekte sadel. Held og lykke med dit indkøb – Hvis du gerne vil læse mere om heste, udstyr og ridning, så følg med på udstyrsbloggen hvor vi udgiver nye opslag hver uge.