Udgivet i

Miniguide: Tre horsemanshipøvelser, alle kan lave

Horsemanship øvelser alle ryttere kan lave

Horsemanship kan virke skræmmende for mange ryttere. Mange tænker, at det er svært eller tidskrævende. Men selvom god grundtræning selvfølgelig tager tid, så er horsemanship slet ikke så uopnåeligt som mange tror. Horsemanship betyder i virkeligheden bare, at man bruger forståelse, tillid og respekt i træningen i stedet for intimidering, vold og frygt, og det er noget alle kan være med til.

Her er tre gode horsemanshipøvelser, alle ryttere kan lave med deres hest:

 

1. Klø din hest, før du trækker den ind fra folden

Rytter kysser hest med grime og træktov

Hestehvisker Martin Black har et nemt horsemanship råd til dig, der har svært ved at få din hest med ind fra folden:

Hvis du bruger enten godbidder eller skældud, lærer din hest kun at det er ubehageligt ikke at følge med dig. Han lærer ikke, at du er et behageligt menneske og at han kan få noget godt ud af at være venner med dig.

Hvis du til gengæld går hen til ham og klør ham med faste bevægelser på et sted, han ikke selv kan nå, når du ser ham på folden – før du begynder at hive i hans grime eller andre ubehagelige ting – vil han forbinde noget følelsesmæssigt positivt med dig, der går ud over bare at få en godbid.

Det virker ekstra godt, hvis du holder op med at klø, før hesten føler sig fuldt tilfredstillet. På den måde giver du ham en følelse af, at han vil have noget mere fra dig. Næste gang du kommer ud til ham på folden, ser han et menneske, han gerne vil hænge ud med.

 

2. Vis din hest med kropssprog, åndedræt og berøring, at du ikke er en trussel

Heste er byttedyr, så deres naturlige reaktion til potentielle rovdyr såsom mennesker er frygt. Mia Lykke Nielsen viser os hvordan vi kan få vores hests tillid gennem kropssprog. Ved at trække vejret roligt og lade hesten mærke den afslappede vejrtrækning mod mulen eller huden, viser vi den at vi er fredelige og ikke har tænkt os at angribe. Det kan også hjælpe at gøre dig selv fysisk mindre ved for eksempel at stille dig på knæ. Rør hesten overalt. Hvis den trækker sig væk, så respekter dens grænser og prøv igen senere. En hest har ligesom mennesker grænser for, hvem den vil berøres af, og hvor den har det godt med at blive rørt. I takt med at den bliver mere tryg ved dig, vil den lade dig berøre flere og flere områder af kroppen.

 

3. Få hesten til at flytte sig for at etablere lederskab

Heste er flokdyr, og det er naturligt for dem at have en leder. Den leder bør under alle omstændigheder være dig! Der findes mange metoder til at skabe lederskab. Du har sikkert hørt om Join Up, hvilket kan føles en smule uoverskueligt for en normal rytter, der ikke har noget særlig erfaring med horsemanship. Der findes på den anden side mange små øvelser, der etablerer lederskab, for eksempel ved at få hesten til at flytte på sig.

Øvelse 1:

Træk forsigtigt hestens hoved nedad ved at holde i dens grime. Hold op med at trække så snart den giver efter. Det, at du giver efter for presset, fungerer som en belønning for, at hesten fulgte dit lederskab.

Øvelse 2:

Når du træner med hesten fra jorden, kan du få hesten til at gå baglæns hver gang, den invaderer dit personlige rum eller prøver at overtage din lederrolle på anden måde. Heste går normalt aldrig baglæns i naturen, medmindre de trækker sig tilbage fra en dominerende hest, så det er en god måde at vise lederskab på.

 

Horsemanship er for alle

Horsemanship er for alle

Horsemanship behøver ikke kun være for de få. Mange af os er vant til, at den traditionelle træningsform, hvor man tænker resultat før forståelse, er den eneste, normale ryttere har adgang til. Horsemanship har nemlig en aura af noget eksklusivt, svært og uopnåeligt. Men sådan behøver det ikke at være.

Med de her tre nemme øvelser kan du begynde at træne din hest med belønninger og forståelse. Du kan gøre det lidt ad gangen, dag for dag, uden at skulle foretage radikale ændringer i din rutine.

Hvilke af de her øvelse vil du prøve først?