Udgivet i

Miniguide: Hvilken slags benbeskyttelse skal du vælge?

Mange af os ryttere finder ud af efterhånden hvilket udstyr passer til os og vores ridestil. Når vores hest for eksempel slår skoene af for femte gange i træk eller stryger sig selv over benene, så er det ligesom et tegn på at noget skal ske. Men der er rigtigt mange forskellige produkter at vælge mellem, så hvordan ved du hvilken type benbeskyttelse, du skal vælge? Hvis du gerne vil lære lidt mere, så læs med her i vores miniguide. Vi gennemgår de forskellige typer benbeskyttelse, hvordan de beskytter hestens ben og hvad du skal bruge i hvilke situationer.

 

Gamacher

Det bruger man dem til: Gamacher bruges ofte til spring, men kan også bruges under den daglige træning. Du kan også bruge gamacher på ungheste, der nogle gange har problemer med motorikken og koncentrationen. Når de træder forkert eller ramler benene mod hinanden, undgår de nemlig at få skader.

Sådan beskytter de: Gamacher er designet med en hård overflade på bagsiden af hestens forben, der har til formål at beskytte senerne på forbenet. Hvis hesten slår sig selv over forbenene, når den for eksempel lander fra et spring, så virker den hårde overflade som et skjold.

Husk at vaske alle typer benbeskyttelse jævnligt, så du fjerner snavs, bakterier og eventuelle svampeinfektioner, især hvis du bruger dem på flere heste.

 

Klokker

Det bruger man dem til: Klokker kan bruges både på banen, i traileren og på folden til heste der har det med at træde sig selv over koderne. Klokker kan forhindre en masse irriterende problemer såsom tabte sko og sår, skrammer og blodansamlinger.

Sådan beskytter de: Klokker ligger som et beskyttende skjold omkring koden. Der findes mange forskellige slags i forskellige materialer og lukkemekanismer. Hvilken en, du vælger, afhænger af personlig smag (nogle ryttere har dog erfaring med at plastik- og gummiklokker kan give gnavesår), så længe du sørger for at vælge den rigtige størrelse.

 

Bandager

Det bruger man dem til: Bandager bruges oftest til dressur for at beskytte led og sener samt forhindre strygesår.

Sådan beskytter de: Bandager beskytter på tre forskellige niveauer:

  1. For det første støtter de op om kodeledet og senerne. Når man træner dressur, og hesten skal træde ind under sig, kan der ofte komme stort pres på sener og led. Dressur kan være meget hårdt for hestenes led, og der kan dermed være brug for lidt ekstra støtte. Det kan sammenlignes lidt med når vi mennesker tager knæbind på for at skåne vores knæ.
  2. For det andet kan hesten nemt komme til at stryge sig selv over benene under træningen. Selvom hesten normalt ikke klapper benene sammen, kan det alligevel godt ske under træningen, når der er mindre plads til benene.
  3. For det tredje kan bandager holde benene varme. Det hjælper for eksempel på heste, der er lidt ude af for, har stive led, spat eller på anden måde bliver påvirket af kulden. Her hjælper gamacher ikke noget særligt.

Du kan vælge mellem strik, fleece eller elastikbandager (eller en blanding). Hvad du vælger, kommer helt an på hvad du bedst kan lide. Nogle mener, at elastik ser mere elegant ud, mens strik eller fleece fungerer bedre. Under alle omstændigheder skal du huske at bruge bandageunderlag under elastikbandager. Ellers kan hesten få gnavesår.

 

Dressurgamacher

Det bruger man dem til: Dressurgamacher bruges til dressur for at beskytte led og sener samt forhindre strygesår.

Sådan beskytter de: Dressurgamacher kan bruges i stedet for bandager. De er nemmere at lægge på end bandager, da ofte har velcrolukning, men ellers har de nogenlunde samme funktion som bandagerne; de støtter og beskytter mod strygesår. Dog mener nogle, at de ser lidt mindre elegante ud.

Hovsko

Det bruger man dem til: Hovsko bruges kun under træningen. De udgør et alternativ til den traditionelle jernsko.

Sådan beskytter de: Hovsko eller boots, som de også kaldes, beskytter på samme måde som normale jernsko. Den eneste forskel er, at de er genanvendelige og kun bruges under træningen. På den måde kan man beskytte hestens fødder, når man har brug for det, og lade den gå barfodet resten af tiden. Man undgår således at skulle gensko sin hest ofte – hovsko kan dermed især være en billigere løsning, hvis hesten ellers har det med at træde sine jernsko af.

 

Kodegamacher/Strygeklap/Bagbensgamacher

Det bruger man dem til: Kodegamacher bruges til springheste for at beskytte mod slag og knubs og give støtte til senerne. De kan bruges på bagbenene i kombination med normale springgamacher.

Sådan beskytter de: Kodegamacher består som regel af en skal samt et lag stødabsorberende og varmeisolerende materiale, men det afhænger af modellen. Skallen beskytter, hvis hesten knalder bagbenene sammen, mens det underliggende materiale giver støtte til leddet.

 

Transportgamacher

Det bruger man dem til: Transportgamacher giver beskyttelse til hestens ben under transport.

Sådan beskytter de: Transportgamacher fås både i lang og kort, men princippet er det samme. De er som regel mere polstrede og “fede” end andre typer benbeskyttelse for at beskytte optimalt. Dog har hesten også mindre bevægelsesfrihed, hvilket nogle ryttere mener er et minus, da hesten ikke så nemt kan korrigere sine bevægelser under transporten.

 

Staldbandager

Det bruger man dem til: Staldbandager bruges i stalden og ikke under træning. De er ikke altid nødvendige, men kan nogle gange være en god ide, hvis hesten har arbejdet særligt hårdt eller har tendens til at få hævede ben.

Sådan beskytter de: Staldbandager giver stabilitet, varme og støtte til hestens ben. Det giver hesten mulighed for at slappe af, hvis den har meget trætte ben.