Udgivet i

Hvordan virker en kandar?

Køb kandarer og kandarbid online på Udstyrspriser.dk

Kandar bruges af øvede dressurryttere. Det dobbelte bid giver mulighed for mere fine og præcise hjælpere. Men hvordan virker en kandar egentligt? Og hvordan vælger man den rigtige kandar?

 

Hvordan virker en kandar?

Kandaren kommer i forskellige designs, der hver især fungerer forskelligt. Det er derfor vigtigt at forstå de forskellige typer, så du kan vælge det, der passer bedst til dit behov.

Alle designs har det dobbelte bid og dobbelte tøjler til fælles. Rytteren skal kunne administrere to tøjler og kunne bruge stangbiddet og bridonen (underlagsbiddet) uafhængigt af hinanden.

Kandaren består af to bid, et bridonbid og et stangbid. Mange ryttere vælger at bruge et bridonbid, der minder om deres trensebid, men det kommer helt an på individuelle behov. Hver hests mund er nemlig unik, så må man prøve sig frem for at finde det, der passer bedst.

Du kan finde ud af, om kandaren passer til din hest ved at lytte efter de signaler, din hest giver dig. Hvis den for eksempel bider sig fast i biddet, gumler på biddet eller åbner munden meget, kan det være tegn på, at den ikke føler sig godt tilpas.

 

Hvornår bruges kandaren?

En kandar kræver en høj grunduddannelse af hesten, og bruges derfor kun i høje dressurklasser og af erfarne ryttere. Ifølge Dansk Rideforbund bruges kandar på hesten (ikke ponyer) i klasser af sværhedsgrad 4 og opefter. I klasser af sværhedsgrad 3 er kandaren valgfri.

Der er dog ikke noget krav om at ride med kandar i hverdagen, bare fordi man rider stævne med kandar. Det er helt op til den individuelle rytter. Det eneste, der er vigtigt, er at kandaren ikke bruges for tidligt i hverken hestens eller rytterens uddannelsesforløb. Kandaren er en hjælper, der skal bruges, når hesten allerede er godt uddannet. Den har en forøget løftevirkning, så den kræver smidigere hænder end en trense.

Det er derfor vigtigt, at kandaren kun bruges som en hjælper, og ikke som et magtmiddel. Den skal hjælpe rytteren med at sidde mere roligt i sadlen, og give et mere let og harmonisk udtryk, og ikke som metode til at løse problemer med for eksempel at få hesten til at give efter på biddet.

Hvis man forsøger det, får man i stedet en hest, der tager mindre vægt på bagparten. Bruges kandaren korrekt, kommer samlingen ved hjælp af bridonbiddet – præcist som det ville være tilfældet med en trense. Stangbiddet skal kun bruges til finjusteringer.

Trenser, kandar, islænder trense og bidløs trense

Hvad er formålet med kandaren?

Formålet med kandaren er at kunne give mere forfinede og usynlige signaler. På den måde kan rytteren sidde helt stille på hesten. Det får dressurfremvisningen til at se lettere ud.

Det hjælper også med at udvikle hestens fulde potentiale, og det kan derfor være en interessant og berigende del af hestens uddannelse at lære at gå med kandar.

Kandaren er en hjælper, der især kommer til sin ret i dressurkonkurrencer, hvor det er rytterens job at give en afbalanceret og smuk præstation, hvor hesten udfører dressurens vanskeligste øvelser med lethed.

Kandaren hjælper med at opnå denne lethed samt den eftertragtede harmoni mellem hest og rytter. Den styrker hestens modtagelighed overfor forfinede signaler, der er baseret på en grundig grundtræning og uddannelse.

 

Sådan vælger du den rigtige kandar

Når du vælger kandar skal du tænke på mange af de samme ting, som når du køber en normal trense. Det vigtigste her er at finde den rigtige størrelse, ligesom med en normal trense. Herefter skal du overveje materiale, udformning og størrelse på de to bid.

 

Sådan vælger du bridonbid til kandar

Hvilket bridonbid du vælger afhænger af, hvordan hesten i øvrigt går, og hvor følsom den er i munden.

Tommelfingerreglen er at vælge et underlagsbid, der er cirka på størrelse med – eller eventuelt omkring én centimeter større – end det du normalt rider med. På den måde undgår du, at biddet napper hesten i mundvigen.

 

Sådan vælger du stangbid til kandar

Det er vigtigt, at stangbiddets materiale er det samme som bridonbiddets materiale. Der er mange forskellige stangbid at vælge mellem. Der findes mange variationer i forhold til form, tykkelse og tungefrihed.

Mange ryttere føler, at medium tungefrihed er det bedste at starte med. Stor tungefrihed med en stor bue på biddet kan nemlig føles voldsomt for mange heste. Nogle heste har det dog bedre med stor tungefrihed, især hvis de er vant til at gå med et almindeligt tykt, blødt trensebid. Aurigan er et populært og alsidigt materiale for mange ryttere.

Med hensyn til udformninger er der forskellige du kan vælge mellem. KK-formen ligger godt på mange heste, men det er bedst at prøve sig frem, så du finder det, din hest bedst kan lide.

Biddets stænger er en anden ting, der er vigtig at overveje. Jo kortere stænger, desto hårdere bliver biddet.

 

Sådan tager du beslutningen

Hvis du er i tvivl, kan du låne en kandar af en anden og skridte en stille tur. Mærk efter, hvordan hesten reagerer. Det kan give dig en ide om, hvilket slags bid der fungerer. Det kan også være en god ide at få hjælp af en, der har styr på kandarbid, og som ved hvad der ville passe godt til din hest, for eksempel din underviser.

Hvis din hest ikke har gået med kandar før, er det en god ide bare at ride rundt i skridt de første par gange uden at lave dressurøvelser. Nogle ryttere mener også, at det hjælper helt at undlade at have kæden på i starten. Heste, der ikke er vant til kandar, kan nemlig godt føle sig lidt “låst fast”, hvis kæden kommer på med det samme.

Få eventuelt din underviser til at kigge på dig, de første gange du rider med kandar. De kan fortælle dig, om du bruger tøjlerne rigtigt, og kan pointere eventuelle fejl du måtte begå.

 

Sådan lægger du en kandar på og tilpasser den

Det er først og fremmest vigtigt at finde en kandar, der passer godt til din hest. Herefter kan du justere og tilpasse den, så den passer bedst muligt.

Det første trin er at holde kandaren op på siden af din hests hoved for at se om størrelsen er nogenlunde korrekt. Tænk på det dobbelte bid, som om det kun var ét bid. Når du lægger kandaren på, så prøv at føre de to bid ind i hestens mund samtidigt, som om de var ét.

Sørg for at bridonbiddet sidder bagved stangbiddet, at tøjlerne er placeret over hestens hals og at skumkæden er løsnet. Ellers kan bridonbiddet nemt komme til at sidde skævt eller forkert.

Skumkæden skal være den rigtige længde, da den kontrollerer hvor hårdt stangbiddet er i hestens mund. Hvis kæden er for løs, kan stangbiddet rotere og skabe et stort pres på tungen. Skumkæden skal være så stram, at den stopper stangbiddet, når den drejer mere end 45 grader.

Hvis kæden er for stram, så kan stangbiddet lægge et enormt tryk på kæben, og kan være ekstremt smertefuldt for hesten. Det er derfor vigtigt, at kæden er den rigtige længde.

 

Sådan holder du tøjlerne

Når du holder tøjlerne rigtigt på kandaren kan du mærke, at hesten er eftergivende og lydhør. Bruges tøjlerne forkert, vil hesten bøje sig for meget, og vil skabe modstand.

Hold bridontøjlerne sådan som du normalt ville mellem dine ringfinger og lillefinger. Stangtøjlen skal du holde mellem langefinger og ringfinger. Nogle ryttere har god erfaring med at holde bridontøjlen rundt om alle fire fingre for bedre kontrol. Det vigtigste er, at du har mest fat i bridontøjlen, der stadig er den primære tøjle selv på en kandar. Stangtøjlen er til finjusteringer.

Hold tommelfinger over begge tøjler, så de er godt sikret i din hånd.

Lad hofterne følge hestens bevægelser, så dine hænder følger med din hoftes, og dermed hestens, bevægelser. Det er altså ikke hænderne, der skal bevæge sig, men hoften.

Hvis det er første gang, du bruger en kandar, kan det hjælpe meget at lege med at have fat i tøjlerne fra jorden først. Sådan kan du se, hvordan hesten reagerer på kandaren, mens du kigger på den fra jorden.

 

Find din kandar på Udstyrspriser.dk – vælg mellem stort udvalg samlet fra danske udstyrsbutikker

Udstyrspriser.dk er det bedste sted at finde din nye kandar. Vi har nemlig et gigantisk udvalg af kandarer og kandarbid fra mange forskellige danske udstyrsbutikker. Når du kigger på siden får du lynhurtigt et overblik over markedet og hvad produkterne skal koste. Her er tre populære kandarer på Udstyrspriser:

Catago 3D-Tech Kandar
Catago 3D-Tech Kandar

Denne kandar fra Catago er lavet i lækkert iItaliensk kvalitetslæder med carbon på næsebånd og pandebånd. Kandaren har et virkelig flot og dyrt udtryk med mange flotte detaljer, for eksempel manchetspænder i oxideret stål. Næsebåndet er et bredt Aachen næsebånd på 4 cm med ekstra foring ved underkæben og tilbagetræk. Kandaren leveres inklusiv én gummi/læder tøjler samt én glat lædertøjle.

Køb Catago 3D-Tech Kandar her.

BR Kandar Sheffield
BR Kandar Sheffield

Denne Sheffield kandar er flot og symetrisk med blød polstring på nakke- og næsebånd. Pandebåndet er flot udsmykket med rektangulære Swarowski-sten. Næsebåndet er 5 cm bredt og forhøjet, mens sidestykkerne er monteret med franske hager mod biddene. Kandaren har lækre detaljer, såsom de rundede skinnende messingfarvede stålspænder.

Køb Sheffield Kandar her

BR. Kandar Weymoth
BR. Kandar Weymoth

BR. Kandar Weymoth er designet med anatomisk formet nakkerem med blød indvendig foring. Det flotte buede pandebånd er lavet af laklæder, med SWAROVSKI ELEMENTS og blødt læderfor. Kandaren har ekstra bredt pullback næsebånd med patent læder og blødt polstret foring (± 4,5 cm) samt bred hagepad med blødt indvendig foring. De flotte franske hager og det rundede rejst læder er prikken over i-et på denne flotte kandar. De runde skinnende, sølvfarvede spænder giver kandaren et klassisk, stilfuldt udtryk.

Køb BR Weymouth Kandar her