Udgivet i

Hvordan kan vi bedst sørge for hestens sikkerhed i traileren? [miniguide]

Sådan passer du på din hest under kørslen i trailer, fx med transportgamacher

Du kender det godt. Du kører ned ad landevejen, alt går fint, solen står højt på himlen. Det har været en stille og rolig tur indtil videre. Hesten gik pænt op i traileren. Der var heldigvis intet drama, og traileren selv er i god stand. Du passerer en indkørsel, en fold og et skilt, der reklamerer for at her sælges der wrap. Omkring dig er der marker, huse og træer. Det er søndag, så du har vejen næsten for dig selv. Du er på vej ud i skoven for at nyde det gode vejr. Men pludselig hører du en skramlen omme bagfra. Du kigger nervøst i sidespejlet. Efter et kort øjebliks tænkepause trækker du ind til siden for lige hurtigt at tjekke op på hesten og sørge for, at alt er som det skal være.

 

Sådan sker de fleste skader

De fleste skader på heste forekommer under selve transporten ifølge et australsk studie. Mange af dem er fysiske skader, der for eksempel opstår ved at hesten snubler eller går i panik. Meget færre uheld skyldes fejl ved selve kørslen eller andre eksterne faktorer. På den anden side sker der flere sundhedsmæssige skader på heste med uerfarne passere. Det kan være sygdomme såsom diarre eller hedeslag.

 

Så hvordan sørger jeg for min hests sikkerhed under transporten?

Den mest logiske konklusion som mange ryttere drager fra studier som dette er at vi først og fremmest bør læse godt op på hestens behov, så vi ikke skaber unødvendigt stress og sundhedsmæssige problemer. Stalden er som regel indrettet til at have den rette temperatur for hesten, men det samme kan ikke altid lade sig gøre i en trailer. Temperaturen er som regel meget lavere inde i traileren, end den er udenfor, så du kan overveje at give hesten et dækken på, hvis vejret er koldt. Det samme gælder, når der er meget varmt. Der bliver hurtigt meget tørt inde i traileren, så sørg for at åbne et vindue. Stop en gang imellem for at give hesten vand og foder, hvis du er på en lang tur.

Det er også vigtigt at prøve at forebygge nogle af de mange fysiske skader, der kan ske under kørslen. Jo mere hesten er vant til at stå i trailer, des mindre risiko er der for at den panikker undervejs. Derfor kan være godt at træne hesten godt og grundigt i trailerkørsel, inden du skal ud på den helt store tur.

 

Skal man bruge transportgamacher?

Transportgamacher kan også beskytte mod mange små skader. Selvom det kan være en god ide at polstre hestens ben, så er det vigtigt at vide, hvornår og hvordan man skal bruge dem. Hvis de bruges forkert kan de nemlig blokere blodtilførslen, forårsage sår eller forvirre hesten, hvis den ikke er vant til fornemmelsen af de lidt store gamacher. Det er vigtigt at placere transportgamacherne rigtigt, så de kan beskytte hestens ben under transporten. Hvis du ikke er vant til at lægge dem, så prøv at tage dem af efter hesten har haft dem på kort tid. Prøv at lægge mærke til mærker i pelsen, hvor det kunne se ud som om, et sår kunne opstå. Lad ikke bandagerne sidde for lang tid på, så hvis du er på en længere tur, så tag dem af, når I holder pause.

Der er mange stærke meninger om, hvorvidt transportgamacher er nødvendige eller ej. Nogle ryttere ville aldrig undvære det, mens andre ikke bryder sig om tanken om at lægge noget på hesten, der kunne forstyrre den eller distrahere den under kørslen. Hvis din hest aldrig har haft noget på benene før, eller hvis du ikke er helt sikker på det med transportgamacher, kan du overveje en mindre invasiv løsning såsom springgamacher. De er mindre besynderlige for hesten at have på, hvis den ikke er vant til at have noget på benene. Hvis du er nervøs for din hests fysiske sikkerhed under trailerkørslen, og du ved at den reagerer godt på det, så kan det give ro i sindet med et par gode transportgamacher.

 

Bucas 2000 transportgamacher
Såsom de her Bucas 2000 transportgamacher

 

Det kan du tage med dig i dag

Den perfekte løsning til at passe godt på din hest er at forebygge så mange af de forskellige skader der kan ske. Mens fysiske skader var den største risiko på vejen, så er der også mange andre ting, der kan gå galt. Hesten kan for eksempel blive syg undervejs, hvis forholdene ikke er i orden. Derfor er det vigtigt at læse godt op på alle aspekter.
Transportgamacher er en af de nemmeste, go-to-muligheder for at beskytte hesten under kørslen, men man skal bruge dem med forsigtighed. Hvis du er ude efter et nyt par, kan du sammenligne mellem et stor udvalg fra mange danske butikker på vores webshop.