Udgivet i

Hvad skal din dressursadel og din springsadel kunne?

Springsadel til hest

Hvor nervøs er du for at skulle vælge sadel? Meget, lidt eller midt imellem? Lige meget, hvor erfarne vi er, kan det skabe udfordringer at vælge den rigtige sadel. Der er mange ting at tænke på. Størrelse og pasform er bare noget af det, der er vigtigt at forholde sig til. Sadlen skal både passe til både rytterens og hestens krop. Rytteren skal kunne passe i sædet, og hesten skal kunne bære sadlen uden ubehag.

Men en god sadel kan også gøre mange andre ting end bare passe godt. Den kan for eksempel gøre en kæmpe forskel for dit sæde og dine ben. Nogle ryttere oplever, at de bliver “bedre” ryttere, når de skifter over til en sadel, de føler sig i bedre balance i.

Der findes mange typer sadler, men dressursadlen og springsadlen er nogle af dem, der bliver brugt allermest. Begge sadler er lavet til hvert sit formål. Der er mange forskellige slags at vælge mellem, mange prisklasser og kvalitetsniveauer. Vi har samlet de vigtigste facts om dem begge, hvad de skal kunne, og hvilke er de mest populære hos rytterne. Er du islænderrytter, kan du læse med på dressursadlen, eller du kan hoppe over til vores blogopslag om islænderudstyr.

 

Køb billigt rideudstyr på Udstyrspriser.dk
Køb billigt rideudstyr på Udstyrspriser.dk

 

Hvad skal en dressursadel kunne?

Alle sadler fungerer som et hjælpemiddel til rytter og hest, der skal give støtte til rytterens sæde og give frihed til hestens ryg.

Dressursadlen gør det nemmere for rytteren at nå ned omkring hesten og er som regel designet med rytterens sæde for øje. Mange moderne dressursadler er designet med et dybt sæde, der skal gøre det nemmere for rytteren at sidde rigtigt. Rytterens krop bliver skubbet op i den korrekte position af sadlen, og det kan derfor føles bedre, når man første gang rider i sådan en sadel.

Dog mener nogle, at et dybt sæde gør det sværere at holde god kontakt til hesten. Jo mindre sadel, der er mellem rytter og hest, desto bedre bliver kontakten.

Et andet kendetegn ved dressursadler er, at de ofte har store knæpuder. Knæpuderne holder rytterens ben på plads, så de ikke bevæger sig for meget rundt. Nogle ryttere føler, at store knæpuder og et dybt sæde giver stabilitet og flot stilling. Andre synes, at det føles kunstigt.

Store knæpuder og dybt sæde kan give mere støtte, men man bør ikke afhænge af dem. Den perfekte blanding er ifølge mange ryttere en dressursadel, der giver så meget komfort til rytteren og hesten som muligt, mens den stadig bevarer så meget kontakt mellem de to som muligt. Tæt kontakt mellem hest og rytter er især vigtigt i dressur, hvor rytteren skal give mange, fintfølende signaler.

 

Tre populære dressursadler:

Det kan være svært at vide, hvilke dressursadler er gode. Her er tre sadler, som er populære på Udstyrspriser:

Hillbar Optimum
HILBAR Royal de Luxe Optimum
Kentaur Dressursadel
Kentaur Medea
Spalding Dressursadel
Spalding Dressursadel

 

Hvad skal en springsadel kunne?

Springsadlen er kort og med fremadrettede sadelklapper. Knæene kommer op og frem, når rytteren rejser sig, så det duer ikke med en dressursadel, der har lange, bagudrettede klapper.
De korte, fremadrettede sadelklapper med højtsiddende knæpuder og korte stigbøjler kendetegner springsadlen og giver rytteren større frihed og balance, når de rejser sig i sadlen.

Springsadlen skal kunne støtte rytteren over springet og give hestens ryg frihed til at bevæge sig. God støtte hjælper rytteren med at holde sig i ro i sadlen, men nogle ryttere bryder sig ikke om alt for meget støtte. Jo mere støttet man er i sit sæde, desto mindre bevægelsesfrihed kan man samtidigt regne med.

Springsadlen har ofte enten fladt sæde eller i det mindste et mindre dybt sæde end dressursadlen. Det gør det nemmere for rytteren at rejse sig, og samtidigt giver det mere frihed til hestens ryg. Et meget fladt sæde – flatseat – giver meget frihed, men kan nogle gange være hårdt for både hest og rytter. Et blødt, dybt sæde kan være mere skånsomt.

 

Tre populære springsadler:

Kan du bedst lide et blødt eller hårdt sæde, og hvor meget støtte foretrækker du? De her sadler er alle populære:

Wintec springsadel
Wintec Springsadel til dig, der elsker Equisuede
Passier Optimum
Passier Optimum til dig, der godt kan lide flatseat.
Bates elevation springsadel
Bates elevation til dig der foretrækker ekstra støtte.

 

 

Sadlens vigtigste egenskaber

Dressursadlen og springsadlen har forskellige funktioner. Dressursadlen har lange, lige sadelklapper, der skal gøre det lettere for rytteren at kommunikere med hesten. Springsadlen er til gengæld designet med korte, fremadvendte sadelklapper, som kan støtte rytterens ben under springet.
Der er selvfølgelig ikke total enighed om, hvad sadlerne ellers skal kunne, og hvilke egenskaber er de vigtigste. Nogle ryttere foretrækker mere støtte, mens andre er store fortalere for mindre sadel mellem hest og rytter. Nogle kan lide flatseat, mens andre foretrækker et dybere sæde.

Hvad kan du bedst lide og hvorfor? Fortæl gerne din mening i kommentarfeltet, og forklar hvorfor du foretrækker det ene eller det andet.