Udgivet i

Kan hesteterapi hjælpe os med at tage styring i vores liv?

Hvad er hesteterapi?

Har du det bedre efter en dag ude hos hesten?

Mange ryttere er så glade for hestesporten på grund af det fordomsfrie samvær med de store dyr. Båndet med hesten får mange af os til at få det bedre, når vi kommer ud i stalden efter en hård dag.

Måske er hestens afslappende effekt ikke kun noget, vi ryttere forestiller os. Psykologier er begyndt at teste, om heste mon kan bruges i terapi for voldsofte og PTSD-patienter.

 

Hvad er hesteassisteret terapi?

Hesteassisteret terapi forsøger at gøre patienten mere nærværende, rolig og i kontakt med egne følelser. Hesten afspejler patientens sindsstilstand, så hun er nødt til at være i nuet med den, mens hun får en større forståelse for sig selv.
Hesteassisteret terapi kan foregå ved at arbejde med hesten fra jorden eller fra ryggen. Nogle terapiformer går ud på, at man simpelthen bare er sammen med hesten.

 

Voldsramte kvinder fik bedre selvværd af at være sammen med heste

Mange terapeuter, professorer og hesteelskere har i tidens løb forsøgt at udvikle den bedste metode til at bruge heste i terapi – og finde ud af, om det overhoved virker.

Et eksperiment fra 2013 undersøgte for eksempel kvinder, der havde været udsat for vold. Hele forsøgsgruppen fik normal gruppeterapi og indiviudelle psykologsamtaler, men halvdelen af dem modtog samtidigt EAP (Equine Assisted Psychotherapy) eller på dansk hesteassisteret terapi.

Det viste sig at kvinderne, der modtog hesteassisteret terapi, havde bedre selvværd og brugte mere tid på detaljerede beskrivelser i deres dagbøger, hvilket tydede på, at de havde bedre kontakt til deres egne følelser.

Mange eksperimenter har både før og siden vist lignende resultater, men som med mange andre terapimetoder, er emnet stadig omdiskuteret.

Hesteterapi har vist sig at hjælpe voldsramte

Kan heste hjælpe med at behandle PTSD?

En anden gruppe, der har haft succes med at bruge EAP i praksis, er Equine Response. Equine Response er en amerikansk hesteterapi-gruppe, der bruger EAGALA-metoden (Equine Assisted Growth and Learning Association) til at behandle PTSD-patienter hos politiet i Colorado.

Politimændene bliver ofte mødt med en hård attitude på deres arbejdsplads, hvor det forventes af dem, at de bare skal “tage sig sammen”. De oplever, at hesteterapien virker godt på deres problemer. En af dem, Bruce, udtalte til det amerikanske nyhedsprogram Fox31, at hestene gjorde ham roligere, fik ham til at trække vejret og føle sig som et menneske igen.

North Dakota’s Sitting Bull College har desuden brugt hesteterapi til at behandle veteraner, der har svært ved at vende tilbage til det civile liv. Mange af dem lider af PTSD og føler, at hestene hjælper dem med at slappe af. Philip McLaughlin, en tidligere marinesoldat, begyndte at få mareridt og flashbacks, efter han kom hjem fra Golfkrigen. Han udtaler, at hestene kan fornemme hans problemer, at de er mærkelige væsner, men at de hjælper ham.

 

Hesteterapi i Danmark

Hesteterapien er også nået til Danmark, hvor den bruges af forskellige grupper og psykologer. Et af dem er Socialpsykiatrisk Center Syd. Her lærer man med deres egne ord “at blive bedre til at sætte grænser og tage styring i eget liv.” Nogle kommuner, såsom Vejle, sender deres borgere afsted til hesteterapi, og psykolog og lektor ved Aalborg Universitet, Tia Hansen, kan også stå inde for, at det virker på mange mennesker.

 

Hvad tænker du om hesteterapi?

Hesteterapi er et forholdsvist nyt emne, især i Danmark, men det kunne være vejen frem for mange mennesker. Samværet har vist sig i forsøgsgrupper at give bedre selvværd for voldsofre og kan hjælpe PTSD-ramte med at lære at slappe af igen.

Hvad mener du om hesteterapi? Har du prøvet det, eller kender du nogen der har?