Udgivet i

Guide over det vigtigste sikkerhedsudstyr til ridning

Sikkerhedsudstyr til ridning såsom ridehjelme, sikkerhedsveste og sikkerhedsstigbøjler.

Hestesporten er en risikabel sport med mange skader hvert år. Mange skader sker, når rytteren falder af og rammer jorden eller bliver trådt på. Det sker for eksempel tit, at rytteren bliver fanget under hestens hove efter at være faldet af. Rytterens ryg og hoved er særligt udsatte i den slags situation, og det er derfor ikke mærkeligt at sikkerhedsudstyr til ridning, såsom sikkerhedsveste og ridehjelme, er blevet meget normalt for ryttere at have på.

Mange skader sker også fra jorden, når hesten stikker af, sparker, bider eller pludseligt springer til siden. Derfor er det vigtigt at have det rigtige udstyr på, ikke kun når du sidder i sadlen, men også når du håndterer hesten fra jorden i stalden og på folden.

Hesten er et flokdyr, så den har et stærkt flugtinstinkt. Når den bliver skræmt, ligger det i dens natur at løbe væk fra faren så hurtigt som muligt. Her tænker den ikke så meget over, om nogen står i vejen for dem, eller om der sidder en rytter på deres ryg. Så selvom hesten ikke har onde intentioner, og ikke er ude på at skade nogen, så sker det ofte alligevel.

Derfor er det vigtigt at have det rigtige sikkerhedsudstyr til ridning, lige meget hvor rolig og venlig din hest normalt er.

Lad os tage et kig på det forskellige udstyr, dets formål og komme ind på, hvordan du bedst kan vælge det, der er rigtigt for dig.

 

Hvad skal dit sikkerhedsudstyr kunne?

Godt sikkerhedsudstyr tjener to funktioner: At gøre rideoplevelsen bedre og forbedre sikkerheden til hest. Begge ting er vigtige.

En god ridehjelm skal for eksempel sidde godt, se flot ud (i hvert fald, hvis du rider konkurrencer), skygge for solen i varmt vejr og eventuelt give varme om vinteren. Et par sikkerhedsstigbøjler skal ligeledes give god støtte til foden, så du sidder så godt i sadlen som muligt.

 

Ridehjelme

Skader på hovedet er desværre en af de mest hyppige grunde til dødsfald i ridesporten, både for ryttere, der sidder på hesten, og for ryttere som håndterer hesten fra jorden. Derfor er ridehjelme sandsynligvis det vigtigste stykke sikkerhedsudstyr, man kan have på. Mange skader ville sandsynligvis være mindre alvorlige, hvis rytteren havde ridehjelm på.

 

Sådan vælger du ridehjelm med den rigtige sikkerhedsgodkendelse

Det er vigtigt at vælge den rigtige hjelm til ridesporten. Du kan for eksempel ikke bruge en cykelhjelm. Cykelhjelme er nemlig designet til at beskytte dit hoved, når du falder på cyklen – men de er ikke designet til at beskytte dit hoved, når du falder fra hestens ryg, der er meget højere oppe end en cykel. En cykelhjelm er heller ikke designet til at beskytte dit hoved mod slag og spark fra for eksempel hestens hove.

Du bør derfor vælge en ridehjelm, der er designet særligt til formålet. Hver del af verden har sine egne standarder, men de fleste standarder beror på tests og krav, der ligner hinanden meget.

I USA hedder standarden SNELL E2001, mens engelske ryttere skal lede efter PAS 015. I Australian gælder standarden ARB HS 2012 og AS/NZS 3838. I Danmark er det ridehjelmsstandarden VG1, du skal holde øje med, når du køber ridehjelm.

De fleste standarder, inklusive VG1, er testet til at beskytte rytteren mod den typer skader, der oftest ses i ridesporten. For eksempel bliver VG1 ridehjelme testet mod fald fra 1.2 meter med vægt.

 

Populære ridehjelme på Udstyrspriser.dk

Køb sikkerhedsudstyr til riding, fx Casco ridehjelm online på Udstyrspriser.dk
Casco ridehjelm Choice 2

Køb sikkerhedsudstyr til riding, fx Uvex ridehjelm online på Udstyrspriser.dk
Uvex ridehjelm Suxxeed Luxury

Køb sikkerhedsudstyr til riding, fx BR ridehjelm
BR Ridehjelm Premiere

 

 

Betyder prisen noget for kvaliteten?

En dyrere hjelm er ofte mere behagelig, fordi der er blevet gjort mere ud af design, pasform og justerbarhed. På den anden side er dyre ridehjelme ikke mere sikre end billige ridehjelme – så længe de bare har den rigtige sikkerhedscertificering.

 

Sikkerhedsveste bliver mere og mere populære

Er du virkelig nødt til at have sikkerhedsvest på, når du bare rider stille og roligt til hverdag? Er det ikke bare noget, springryttere har på, fordi de er udsat for større risiko for at falde af og komme til skade? Svaret er både ja og nej. Springning er naturligvis mere risikofyldt end for eksempel dressur, og det er bestemt en god ide at have ridevest på, når du springer. Der er simpelthen større risiko for at falde af og få skadelige stød på ryg og ribben.

Men studier viser, at sikkerhedsveste faktisk kan være en god ide uanset disciplin. Selvom skader på hovedet er den største dødsårsag i ridesporten, så kommer brystskader faktisk ind på andenpladsen.

Det gælder skader i alle discipliner og ikke kun springning. Derfor er rideveste et godt tilvalg for alle ryttere.

 

Hvilken ridevest er bedst?

Heldigvis behøver du ikke se klodset og tung ud, bare fordi du gerne vil have sikkerhedsvest på. Der er sket meget siden de første sikkerhedsveste til ridning. Design, pasform og lækkerhed er blevet meget bedre. Der findes nu et stort udvalg af veste, der er behagelige og elegante og som sidder tæt ind til kroppen. Du kan selvfølgelig også finde den tungere type, der kan give én følelsen af at være pakket godt ind.

Det vigtigste, når du vælger sikkerhedst vest, er at den passer dig godt og sidder godt på din krop. Find et design, du synes er lækkert, så du har lyst til at tage din sikkerhedsvest på hver dag.

Her er et par veste, der er populære på Udstyrspriser.dk:

 

Køb sikkerhedsudstyr til riding, fx Equality sikkerhedsvest ridning online på Udstyrspriser.dk.
Equality sikkerhedsvest

Køb sikkerhedsudstyr til riding, fx Swing sikkerhedsvest
Swing sikkerhedsvest

Køb sikkerhedsudstyr til riding, fx sikkerhedsvest til børn og voksne
Sikkerhedsvest til børn og voksne

 

Sikkerhedsstigbøjler kan forhindre alvorlige skader

Stigbøjler er en af de ting, mange ryttere har det med at glemme, indtil de pludseligt sidder fast i stigbøjlen, og det går op for dem hvor galt det kunne være gået, hvis de var faldet af.

Der er mange forskellige slags sikkerhedsstigbøjler på markedet. Nogle har en gummiring, der falder af, når den bliver hevet i, mens andre har en mere smart og teknisk mekanisme. Alle sikkerhedsstigbøjler har det til fælles, at de forhindrer foden i at sidde fast, så rytteren ikke slæbes efter hesten.

Nogle ryttere klager over, at de billigere sikkerhedsstigbøjler har det med at åbne sig på de forkerte tidspunkter. Gummiringen falder for eksempel af midt under ridningen. De dyre stigbøjler ser ofte også smartere ud – mange ryttere bryder sig for eksempel ikke om, hvordan stigbøjler med gummibånd ser ud. Der findes mange forskellige designs at vælge mellem for den stilbevidste rytter, for eksempel farvede stigbøjler.

Mange kan dog godt lide de billige sikkerhedsstigbøjler og synes, at de fungerer lige så fint som de dyre. Det vigtigste er at have et par, som kan det de skal – det vil sige give mulighed for at rytteren kan få sin fod ud af stigbøjlen ved fald.

 

 

Et par gode ridestøvler giver også bedre sikkerhed til hest

Ridestøvler kan også hjælpe med sikkerheden til hest af de samme grunde som sikkerhedsstigbøjlerne. Ridestøvler er designet, så dine fødder ikke glider gennem stigbøjlerne, hvilket forhindrer dem i at hænge fast omkring anklen.

Ridestøvler er forholdsvist smalle, og har en hæl på. Det gør, at støvlen ikke sætter sig fast på langs og heller ikke så nemt smutter gennem bøjlen.

Mange andre typer fodtøj har ikke den rigtige slags hæl og er også for brede. De kan for eksempel have en tyk sål, der stikker langt ud til siderne eller en flap under snørrebåndet, der kan komme i vejen. Det er både irriterende og farligt at ride med for eksempel kondisko, der bliver ved med at sætte sig fast på tværs og som ikke har nok hæl til at forhindre din fod i at glide gennem stigbøjlen.

 

Det er det værd at bruge det rigtige sikkerhedsudstyr til ridning

De fleste ryttere er enige om, at ridning er en fantastisk sport. Risikoen følger naturligt med, fordi det er en sport der dyrkes i samarbejde med stort dyrt. Det er det, der både gør hestesporten så tillokkende og givende, men også farligere end andre sporter.

Vi kan reducere risikoen ved at håndtere hesten på en sikker måde samt bruge det rigtige sikkerhedsudstyr.

Her er hjelmen især vigtigt, men også andet udstyr kan hjælpe os, for eksempel sikkerhedsveste, ridestøvler og sikkerhedsstigbøjler.

På Udstyrspriser.dk har vi et gigantisk udvald af sikkerhedsudstyr og meget andet rideudstyr fra sadler til ridetøj. Vi har samlet det sammen fra mange danske udstyrsbutikker, så du nemt kan få overblik over markedet, og se hvad dit produkt skal koste.

Besøg vores online rideudstyrsbutik her.