Udgivet i

Trin for trin guide: Sådan tager du mål til din nye trense

Sådan tager du mål til din nye trense

Trenser kommer i flere forskellige størrelser: Pony, cob og full er de mest almindelige. De fleste ryttere kan godt købe en trense på baggrund af de her standardstørrelser.

Du kan bedømme hvilken standardstørrelse passer til din hest ud fra eksisterende udstyr. Hvis du for eksempel allerede ejer en grime, kan du sammenligne den med den trense, du har udset dig. Hvis din grime for eksempel er størrelse cob, så vil en trense i cob sandsynligvis passe fint. Den strategi virker fint i de fleste tilfælde.

Men andre gange er det ikke nok.

Nogle gange er det nødvendigt at måle hestens hoved for at finde en trense, der passer. Det er heldigvis nemt nok. Vi viser dig, hvordan det skal gøres. Det eneste du skal bruge er et blødt målebånd.

Du kan herefter sammenligne dine mål med rideudstyrsbutikkens størrelsesguide, så du får en trense, der passer helt perfekt.

 

Hvorfor skal jeg måle trensen? Kan jeg ikke bare købe en trense i en standard størrelse?

I langt de fleste tilfælde kan du købe en trense i en standard størrelse. Dog kan det nogle gange godt betale sig at måle. Det kan det for eksempel, hvis din hest har en ukonventionel hovedform, der har svært ved at passe ind i en standard størrelse. Nogle hesteracer har for eksempel korte hoveder, men brede pander, eller store hoveder med små muler. I sådanne tilfælde kan du tage mål, så du kan tilkøbe individuelle stykker, der vil få trensen til at passe bedre.

Du kan også tage dine mål og dit målebånd med dig, når du skal ud og købe ny trense. Hvis du er mellem størrelser, kan det hjælpe dig med at tage en beslutning. Du kan også nogle gange opleve, at forskellige fabrikanter har en lille smule forskellige størrelser. Når du tager mål til trensen først ved du at du får den rigtige størrelse med hjem.

 

Sådan tager du mål til din nye trense

Det er ganske intuitivt at tage mål til trensen. Du skal blot måle de områder af hestens hoved, der svarer til hvor trensen ville ligge. Trensen består af flere forskellige strukturelle dele, som alle skal være i den rigtige størrelse for at få den bedste pasform, såsom kindstykke, pandebånd og kæberem.

Hvordan tager man mål til trense?

1. Trin: Mål kindstykkerne fra den ene mundvige til den anden

Et af de vigtigste dele af trensen er kindstykkerne. For at måle hvor lange kindstykkerne på dit hovedtøj skal være, skal du måle din hest fra den ene mundvige til den anden.

Mål i en linje, der går fra den ene mundvige, op til ørerne, henover kronestykket og tilbage på den anden side til den modsatte mundvige.

Mål der hvor kindstykkerne og kronestykket normalt ville ligge på hesten.

 Sådan måler man pandebånd til hest

2. Trin: Mål pandebåndet

Herefter skal du måle pandebåndet. Mål fra det yderste hjørne af det ene øre til det yderste hjørne på det andet øre.

Næsebånd til hest

3. Trin: Mål næsebåndet

Mål hvor langt der er omkring hestens mule, der hvor næsebåndet sidder. Mål to fingres bredde under kindbenet.

 Sådan måler du kæberem til hest

4. Trin: Mål kæberemmen

Mål fra bagsiden af hestens øre, under kæben og til bagsiden af hestens øre på den anden side.

Tre ekstra fif:

1. Læder strækker sig: Læder er et smidigt materiale, der kan give sig over tid. Det er derfor vigtigt, at du ikke vælger en trense, der er for stor. Står du mellem størrelser, er det ofte godt at vælge den mindre størrelse.

2. Køb tøjler separat: Du behøver ikke nødvendigvis købe tøjlerne sammen med trensen. Mange ryttere vælger at købe tøjlerne for sig selv, så de kan vælge dem, de bedst kan lide. Du kan for eksempel vælge en anden farve, en anden type materiale eller længde.

3. Du kan skifte delene på dit hovedtøj ud: Vi har alle prøvet at sætte et flot, funklende pandebånd på vores trense. Men alle de andre dele kan også skiftes ud. Hvis du finder den perfekte trense, men ikke bryder dig om næsebåndet, eller hvis kæberemmen er for kort, kan du finde dem og sætte dem på selv senere.

 

Find et kæmpe udvalg af trenser, tøjler og tilbehør på Udstyrspriser.dk

På Udstyrspriser samler vi et gigantisk udvalg af rideudstyr fra mange danske udstyrsbutikker, så du kan danne dig det helt store udvalg. Vi har for eksempel mange lækre trenser, tøjler og andet tilbehør at vælge mellem. Gå til vores online rideudstyrsbutik for at se, hvilke trenser der er på markedet i dag, og hvad de skal koste.