Udgivet i

Grimeguide: Hvilken type er bedst?

Jeg ved ikke, om det også sker for dig, det der med at grimer bare altid forsvinder sporløst eller går i stykker. Det er som om, at de falder af hesten og så synker ned i det knædybe mudder for aldrig nogensinde at blive fundet igen, ligesom sokker, der bliver slugt af vaskemaskinen.

 

læderstropper
Hvis din grime er blevet væk eller gået i stykker, så kan du købe en ny på Udstyrspriser. Vi samler et kæmpe udvalg af billige grimer fra mange danske rideudstyrsbutikker. Du kan også finde andet udstyr, fx din næste rideregnfrakke, dækkenholder eller hønet.

 

Spørgsmålet er så bare, når man skal ud og købe en ny grime, hvilket slags materiale man skal vælge? Og hvilken type? Der er overraskende mange grimer at vælge mellem – lad os tage et kig på de mest almindelige:

 

Lædergrime

Der er masser af gode grunde til at kaste sig ud i en lædergrime. Den første og mest åbenlyse fordel er, at den ser flot ud. De kan fås i mange forskellige farver og med forskellige syninger, der alle ser vildt klassiske og “show-agtige” ud. Hvis du passer den godt, holder den også typisk længere end en tilsvarende syntetisk grime. Du kan sammenligne dem lidt med et par gode lædersko – flotte, klassiske og holbare, hvis man ellers sørger for at passe godt på dem. Selvom lædergrimer har en lang levetid, så er de til gengæld også en smule mindre robuste, hvis de udsættes for et hårdt træk – og det er godt, hvis du for eksempel har en vanskelig hest, hvor det er vigtigt at grimen kan knække, hvis den går i panik.

 

Halsremmen

Halsremmen kan måske give associationer til rideskolen, men bliv nu ikke helt skræmt væk. Der er mange gode grunde til at bevæge sig ud af grime-komfortzonen og se om det her skulle være noget for dig. Normale grimer kan nogle gange lave slidsår eller bare pletter i hestens hoved, og det er et problem, som man undgår med halsremmen. Derudover er den meget mindre i vejen, når man strigler og ordner hesten. Bagefter kan du så overveje om halsremmen skal være i læder eller syntetisk. Man kan også få dem i silikone, der nemt giver efter og knækker, hvis remmen skulle hænge fast i noget.

Den syntetiske grime

Syntetiske grimer har også mange fordele, så følg godt med, hvis du er på lædergrime-holdet. Syntetiske grimer kommer i et væld a farver, er billige og nemme at rengøre. Bare stik dem ind under vandslangen, så er den klaret. Den er også typisk ekstremt slidsikker – hvilket på den anden side ikke altid er en god ide, hvis din hest har det med at gå i panik. En syntetisk grime giver sig nemlig ikke en tomme! Det problem kan du dog hurtigt løse. Der er mange sikkerhedsgrimer på markedet, som er lavet af fx nylon, men som har et topstykke af læder, der kan knække. Man kan købe læderstykket seperat, hvis det skal udskiftes. Og hvis din hest har et roligt væsen, så kan grimens pris og medgørlighed måske opveje risikoen for brændsår.

Både med den syntetiske grime og med lædergrimen er det også en god ide at tænke i spænder. Gode, rustfri metalspænder (fx messing eller andre metaller overtrukket med krom eller nikkel) giver dig en grime der holder længe, og som heller ikke slider helt så hårdt på nylonen, der hvor den sidder fast på spændet. Mange spænder betyder bedre tilpasningsmuligheder. Det er lidt dyrere, men også meget rarere at arbejde med.

Den specialiserede grime

Træningsgrimen

Hvis du bruger dine grimer til andet end bare at binde din hest, så er tiden måske inde til en grime, der kan noget mere. Du kan for eksempel overveje en træningsgrime, som lægger pres på strategiske punkter på hestens hoved, når den trækker imod eller stejler. Trykket lettes så snart den går fremad igen. Det gør, at hesten motiveres til at gå roligt ved din side uden at stemme imod.

 

Følgrimen

Hvis grimen skal bruges til et føl, så er det heller ikke nogen hel dum ide at investere i en følgrime. Den kan oftest justeres meget bedre end normale grimer, og så kommer mange af dem med forlængere. På den måde kan grimen følge med, mens føllet vokser, uden at du behøver investere i nyt hver anden måned. Nogle følgrimer kommer også som træningsgrime, så du kan træne dit føl i ikke at trække eller stejle.

 

Hvilken grime skal jeg vælge?

Det kommer helt an på dit behov. Måske elsker du den høje kvalitet og lækkerhed ved lædergrimen, eller måske foretrækker du en syntetisk grime, der er nem at rengøre og lidt billigere. Det kan også være, at halsremmen er mere noget for dig og din hest. Det kan fx være en god ide, hvis din hest nemt får sår af normale grimer, eller hvis du godt kan lide, at der ikke er noget i vejen, når du strigler hestens hoved.
Nogle ryttere har dog brug for lidt mere specialiserede grimer, og må ty til en træningsgrime eller følgrime. Husk at vi har mange nylon- og lædergrimer samt sikkerhedsgrime og grimeskafter på Udstyrsprisers webshop.