
Du har sikkert prøvet at bede din hest om at udføre en øvelse uden effekt. Hesten slår måske med hovedet, ignorerer dig eller gør noget helt andet end det, du prøvede at kommunikere. Det er lige frustrerende hver gang.
Mange ryttere bliver irriterede og ophidsede, hvilket kun gør situationen værre. Man kommer nemt til at tænke, at hesten er fræk. At den prøver at slippe udenom arbejdet med vilje. Men det er sjældent tilfældet ifølge Denny Emerson fra Horse Collaborative.
Enhver god rytter (og træner) tænker aldrig at hesten er “slem” og skal straffes. I stedet skal man finde frem til den egentlige grund til, hvorfor den ikke gør som man siger.
Kun sådan kan man forbedre kommunikationen med hesten. Her er nogle ideer til, hvad der går galt i kommunikationen, og hvordan du kan ordne det:
1. Undersøg, om hesten forstår dine signaler
Hvis hesten ikke er trænet godt nok, forstår den måske simpelthen ikke hvad det er, du prøver at fortælle den. Spørg dig selv om denne her øvelse måske kan være lidt for svær for din uerfarne hest, og hvis det er tilfældet, så øv det igen og igen med præcist samme timing og hjælpere, indtil det går op for hesten hvad den skal gøre. Hvis du selv har svært ved at aflæse hestens reaktion, kan det være en rigtig god ide at få hjælp fra en træner, der kan se jer udefra og hjælpe jer videre. Det kan også være, at dine hjælpere er uklare. Sørg for at du ved hvordan du skal bede din hest om det du vil have på den rigtige måde.
2. Spørg dig selv, om hesten er fysisk i stand til at udføre den øvelse, du beder den om
Hvis hesten har ondt fra en gammel skade, er øm fra i gårs træning eller hvis udstyret gnaver eller er i vejen, så vil den prøve at undgå at udføre den øvelse, du beder den om. Det kan også være at han simpelthen ikke er fysisk stærk nok til at udføre øvelsen. Gennemgå de sidste par dage og spørg dig selv, om I har trænet for hårdt, været til en opvisning eller noget lignende. Hvor god form er hesten i? Kan han klare det du beder ham om? Hestens mentale tilstand kan også spille en rolle. Har den været stresset, for eksempel hvis den har været ude at køre i trailer?
Løs problemet ved at træne hesten op langsomt til den øvelse, der driller.
3. Fjern distraktioner i omgivelserne
Hvis hesten ikke er blevet varmet godt nok op, hvis du selv er i dårligt humør eller hvis der på anden måde er “gang i den” på banen, så kan det være at din hest bare ikke har fokus til at udføre øvelsen lige nu. Måske har den for meget energi, er understimuleret eller også er jeres forhold ikke stærkt nok. Hvis hesten ikke ser dig som en leder, så vil den lytte mindre til dine signaler. Brug mere tid sammen med ham fra jorden. Du kan for eksempel longere ham inden træningen, hvilket også har den fordel at han får brændt noget af den ekstra energi af. Hvis den er understimuleret, kan du med fordel tage ham på skovture et par gange om ugen, så han kan få lov til at opleve forskellige ting.
Er der for meget gang i den på banen? Prøv at udføre øvelsen igen, når der er færre andre heste i nærheden, og når der er mere ro på.
Få flere gode råd om ridning, heste og rideudstyr
Vi håber du fik ideer til hvordan du kan forbedre kommunikationen med din hest. Husk at vi på udstyrspriser.dk hver uge udgiver nye opslag om ridning, heste og rideudstyr. Så hvis du gerne vil få flere gode råd, ideer og information, så hold øje med siden.
Glem heller ikke at tage et kig forbi vores online rideudstyrsbutik www.udstyrspriser.dk. Den fungerer som en rideudstyrsportal med et gigantisk udvalg af billigt rideudstyr og udstyr i mange forskellige prisklasser samlet fra danske udstyrsbutikker. Siden giver dig det helt store overblik over markedet, så du lynhurtigt kan se, hvilket rideudstyr der findes på markedet lige nu og hvad det skal koste.