
Enhver rytter, der pludselig står over for det store udvalg i foderafdelingen i deres hesteforretning, ved hvor svært det er at vælge. Blandingerne påstår alle, at lige præcis de er det helt rigtige. De indeholder måske ekstra vitamin- eller lysinetilskud, eller måske er de “særligt gode” til ungheste eller seniorer.
Det kan nogle gange være svært at gennemskue, hvilken blanding man så skal vælge. Man kan selvfølgelig læse ingredienserne, men mange ved ikke, hvad hesten har brug for.

Dette blogopslag et godt sted at starte – vi gennemgår hestens kostpyramide og fire gode råd til hvordan du bedst fodrer din hest.
Lidt om hestens kostpyramide
Hestens kostpyramide er en simpel måde at stille hestens behov op på. Den dækker selvfølgelig ikke alle nuancerne, men den kan give en ide om, hvordan hestens kost nogenlunde skal se ud.

Heste har brug for flest kulhydrater med en smule fedt og en smule protein. Det er de næringsstoffer, der giver hesten den energi, den har brug for.
Kulhydrater
Kulhydrater har som regel en betydelig rolle i de fleste foderblandinger. Det er det, som de fleste heste får det meste af deres energi fra.
Både korn og hø indeholder kulhydrater, men det er vigtigt at hesten får det fra begge. Hø har nemlig også masser af fibre, der er vigtige for hestens fordøjelsessystem. Det er vigtigt, at den får masser af godt hø, der blev høstet på den rigtige tid, og som har den rigtige struktur. Korns kulhydrater er mere letfordøjelige og er en mere direkte energikilde.
Fedt
Heste har brug for en lille smule fedt i deres kost, og det afspejles i de fleste foderblandinger. Mange blandinger har allerede de to til fire procent fedt, som hesten har brug for i sin kost. Nogle foderblandinger indeholder en lidt højere fedtprocent, hvilket gør hver portion mere energirig. En kost rig på fedt kan gives i mindre mængder for det samme energiudbytte, så længe du sørger for, at hesten også får nok kulhydrater, protein, vitaminer og mineraler.
Protein
Selvom protein ikke direkte giver energi, så er det stadig en vigtig del af hestens kost. Hesten har nemlig brug for protein til at vokse, og til at danne muskler, hove or hår. Det er især vigtigt for ungheste, der stadig skal blive større.
Voksne heste har som regel brug for 8-12 % protein i deres kost. Dog kan de godt have brug for mere, hvis de for eksempel træner meget. Ungheste har brug for lidt mere, nemlig 12-18%.
Selvom mange foderblandinger indeholder protein, så bør man også huske på, at der også er masser af protein i det hø, hesten spiser.
Lucernehø i god kvalitet kan faktisk indeholde op mod 18 til 22 procent råt protein. Godt græshø kan have 10 til 16 procent.
Fedt, protein og kulhydrater er de vigtigste elementer i hestens kost, og er derfor dem vi ser i kostpyramiden. Men selvfølgelig er hestens kostbehov ikke helt så simple i virkeligheden. Den har selvfølgelig også brug for tre andre vigtige kostelementer: Vitaminer, mineraler og ikke mindst vand.
Alt det andet – vand, vitaminer og mineraler.
Vand er noget af det vigtigste for hestens velbefindende. Heste kan ikke klare sig særlig længe uden vand. Hvis de ikke får nok at drikke hver dag kan de hurtigt få problemer med fordøjelsen, og dehydrering kan føre til mange sygdomme såsom kolik.
Heste drikker normalt 20-50 liter om dagen, men mange heste kan også drikke mere. Tørt vejr eller ekstra træning kan for eksempel gøre hesten meget mere tørstig end normalt, sådan som vi også kender det fra os selv.

Heste har også brug for vitaminer. De har brug for A, D, E, C, B-kompleks og K-vitaminer. Dem er der som regel nok af i det græs og andet grønt hesten spiser. Der er også ofte vitaminer i de fleste foderblandinger, men nogle gange kan de også gives som tilskud, hvis hesten har en ensidig kost.
Heste har derudover også brug for mineralerne calcium, phosphor, sodium, potassium, chlorid, magnesium og sulfur.
Fire foderråd baseret på hestens kostpyramide
Nu hvor vi har gennemgået den vigtigste information om hestens kost er det tid til at kigge på, hvordan du bedst sørger for, at hesten får det, den har brug for. Her er fire meget grundlæggende råd, som enhver hesteejer bør have in mente i den daglige foderrutine:
Råd #1 Lad hesten have adgang til vand hele tiden
Som beskrevet ovenfor, har heste brug for overraskende meget vand. De bør altid have mulighed for at drikke rent vand, så det bedste man kan gøre er at installere vandkopper eller en anden form for metode, der gør det muligt for hesten at drikke ad libitium. Nogle gange er det ikke muligt at have automatiske vandkopper i stalden eller folden. Hvis det ikke kan lade sig gøre at vande automatisk, så vand i stedet i spande mindst to gange om dagen. Det vigtigste er, at hesten altid har mulighed for at drikke.
Råd #2 Giv hesten en saltsten
De fleste foderblandinger indeholder nok vitaminer og mineraler til at holde hesten kørende. Dog er der en enkelt undtagelse: Mange heste har svært ved at opretholde deres saltbalance uden ekstra tilskud. Derfor kan man med fordel give hesten en saltsten, som den selv kan slikke på, når den har brug for det.
Nogle hesten sveder meget, og de kan miste vigtige mineraler gennem sveden. Til dem kan du give electrolytter. Det kan også nogle gange være nødvendigt at give ungheste ekstra calcium, phosphor, kobber og zink.

Råd #3 Giv hesten masser af hø i små portioner ad gangen
Hestens fordøjelsessystem er ret sart og har brug for nogle bestemte ting for at fungere. Deres maver er ganske små, så de kan kun spise lidt ad gangen. Til gengæld har de brug for at spise hele tiden i løbet af dagen for at holde sig kørende. Hesten er nemlig udviklet til at græsse i omkring seksten timer om dagen.
Derudover har heste brug for fibre for at holde deres fordøjelsessystem sundt. Derfor er det vigtigt at give hesten masser af hø i løbet af dagen, men i små portioner ad gangen.
Hø giver også en del af de kulhydrater og det protein hesten har brug for, som beskrevet i hestens kostpyramide. Det er derfor vigtigt, at høet bliver medregnet som en vigtig del af hestens grundlæggende daglige kost.
Råd #4 Snak med en ekspert i hesteernæring
Den perfekte foderblanding til din hest afhænger af mange forskellige ting, såsom dens alder og hvor meget i træner. Derfor kan det være svært at vide, om lige præcis din hest for eksempel har brug for ekstra protein, vitaminer eller mineraler, og om den får den rette mængde om dagen. Her kan en ernæringsekspert eller din dyrlæge hjælpe dig. Det kan ofte betale sig at vælge den rigtige foderblanding fra starten af med hjælp fra en professionel, så du undgår at hesten bliver fejlernæret i det lange løb.
Det skal du huske når du vælger foder
Selvom hestens kost er kompliceret, så er der stadig nogle helt grundlæggende næringselementer, den har brug for: Kulhydrater, fedt, protein, vitaminer, mineraler og vand. Blandingsforholdet varierer fra hest til hest, men alle hestes basale energibehov dækkes altid af kulhydrater først og fremmest i form af hø og korn. De fleste foderblandinger indeholder som regel en blanding af alle de andre næringstoffer, vitaminer og mineraler, men nogle gange kan det alligevel være en god ide at give hesten en ekstra sliksten eller ekstra mineraler.
En ekspert i hesteernæring – eller bare din dyrlæge – kan give dig værdifulde råd om din hests særlige behov baseret på alder, træning, vægt og mange andre parametre.
Lærte du noget nyt? Følg med på udstyrsbloggen, hvor vi snakker om et nyt emne indenfor rideudstyr og heste hver uge. Eller hop over på Udstyrsprisers webshop, hvor du kan sammenligne og købe billigt rideudstyr fra mange danske udstyrsbutikker.
Eller hvad med at downloade denne her ebog helt gratis. Den handler om, hvordan du kan spare penge på ridesporten: