Udgivet i

Tre falske myter om rideudstyr

Er det virkelig sandt, at dyre hjelme beskytter bedre? Og at et tyndt bid er bedre end et tykt? I dag afliver vi tre udbredte myter om rideudstyr.

 

1. Dyre ridehjelme beskytter bedre

Det er rigtigt, at kvalitet og pris ofte følges ad. En dyr ridehjelm er ofte lavet i lækrere materialer, har bedre ventilation or ser flottere ud. Men dyre ridehjelme er ikke mere sikre end billige ridehjelme. Det eneste, der betyder noget for om en ridehjelm er sikker eller ej, er dens certifisering. Så længe du kan finde sikkerhedsstandarden EN 1384 eller VGI indeni hjelmen, er den i orden.

EN 1384 er en ridehjelmsstandard, der blev trukket tilbage af EU oktober 2014. Der er dog ingen grund til bekymring, hvis du har en EN 1384 ridehjelm. De er gælder nemlig stadig ifølge nordiske standarder, så længe de er produceret før 13. oktober 2014.

Der er også blevet indført en ny midlertidig standard kaldet kaldes VGI 01 040, som bruges til at sikkerhedsmærke ridehjelme produceret efter 13. oktober 2014. VGI er en ret omfattende test, der blandt andet sørger for, at ridehjelmen kan holde til et fald på 1,2 meter med vægt. Du bør altid købe ridehjelme mærket med VGI eller CE 1384.

 

2. Man kan kun bruge boots på forbenene

Ideen med boots eller hovsko er at de skal beskytte hestens ben under træningen. Forbenene tager det meste af slidet fra hestens vægt, og det er oftest også forbenene der får skader. For de fleste heste er det derfor nok kun at have boots på forbenene under træningen. Men det er ikke rigtigt, at boots kun må bruges på forbenene. Du kan også sagtens bruge dem på bagbenene eller på alle fire ben samtidigt. Det kommer an på, hvad din hest har brug for.

 

3. Tynde bid er altid dårligere for hesten end tykke bid

Tynde bid er skarpere og dermed hårdere for hesten end tykke bid. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at et tykt bid altid er det rigtige valg. Nogle heste har for eksempel mindre plads i munden. Et tykt bid kan derfor forårsage mere ubehag end et tyndt bid, fordi det forhindrer hesten i at synke og trække vejret ordentligt. Hold øje med hvordan hesten reagerer. Hvis den slår med hovedet eller for eksempel prøver at undslippe biddet ved at gå frem med hovedet, så skal du måske prøve et andet slags. De fleste ryttere har en mindre samling af forskellige designs, de har prøvet af, indtil de fandt det rigtige.