Udgivet i

Fem enkle trin til at finde den rigtige trense [miniguide]

Hvornår red du sidst uden trense?

Trensen er nok rytterens mest uundværlige stykke udstyr på hesteryg.

Hver del af trensen spiller en vigtig rolle. Selvom der er forskellige designs, så er det grundlæggende koncept meget lig hinanden.

Så hvad er forskellen på dem, og hvordan ved man, hvad man skal vælge?

Det er tid til at dykke ned i de her fem enkle trin til at finde den rigtige trense til din hest.

 

1. Find det rigtige design

Trenser kommer i mange forskellige designs. Nogle designs har ikke ændret sig meget de sidste hundrede år, mens andre er mere moderne. Det, de alle har til fælles, er, at de består af tøjler, nakkestykke og kindstykker.

Trenser i dag har som regel også et bid, et næsebånd, et pandebånd og en kæberem. Kæberemmen forhindrer hovedtøjet i at falde af over ørerne, mens pandebåndet forhindrer nakkestykket i at glide for langt tilbage.

 

Den traditionelle trense

Den traditionelle trense er det valg, de fleste nye ryttere tyer til. Den har et næsebånd og plads til et enkelt bid og enkelte tøjler. Det egner sig fint til engelsk ridning.

 

Den specialiserede trense

Hvis du har en særlig hesterace, for eksempel islænder, kan det hjælpe at vælge en trense specielt designet til den.

 

Den ergonomiske trense

Der er selvfølgelig også mulighed for at købe ergonomisk trense, der har hestens komfort i centrum. De fungerer som en normal trense, men tager højde for hestens følsomme anatomi.

Micklemtrensen, der vandt den internationale BETA pris for innovation i 2008, er for eksempel designet, så stropperne ikke klemmer på vigtige nerver og følsomme knogler og uden at blokere vejrtrækningen. Det sidder løst på hestens hoved og er ifølge nogle ryttere et bedre valg end den traditionelle trense.

Download din gratis ebog her

 

2. Hvilket næsebånd?

Der er mange forskellige slags næsebånd på markedet. Mange næsebånd er ikke en del af hovedtøjet, men hviler på hestens nakke med deres eget nakkestykke og kindstykker parallelt med trensen.

Anky rundsyet trense
Nogle trenser har indbygget næsebånd såsom denne Anky trense. Læs mere her

Du kan dog godt finde trenser med indbyggede næsebånd, som det for eksempel ses på denne Anky trense ude til højre.

Den ene type næsebånd er ikke nødvendigvis er bedre end den anden. Det kommer lidt an på personlige præferancer, din hests anatomi, og også nogle gange hvilken disciplin du rider.

Det er vigtigt at lytte til din hest og vælge et næsebånd, som den reagerer godt på. Det kan selvfølgelig være svært at vide på forhånd, så her er en lille oversigt over de forskellige næsebånd og deres fordele og ulemper:

 

Det hannoveranske næsebånd

Det hannoveranske næsebånd spændes ind under bidet og sidder derfor væk fra kindtænderne. Det kan i nogle tilfælde være en god mulighed for ungheste, men også til voksne.

Det hannoveranske næsebånd kan hjælpe på heste, der har det med at åbne munden. Nogle oplever, at det giver hesten en roligere mund på en nænsom måde.

 

Det engelske næsebånd og det kombinerede næsebånd

Nogle ryttere foretrækker det engelske næsebånd. Det kan fås i et tyndt og bredt design, som kan se virkelig flot ud, da det giver hestens hoved mere symmetri.

Det engelske næsebånd skal sidde så tilpas løst, at det ikke generer hesten. Det skal være to fingre under kindbenet, og der skal være plads til to fingre mellem næseryg og næsebånd.

Dette næsebånd fungerer fint for de fleste heste, så hvis din hest ikke har problemer med tænderne eller går og åbner munden meget, så er det engelske næsebånd måske for dig.

Det kombinerede næsebånd er lidt ligesom det engelske, men med en ekstra rem, der fastgøres under bidet. Med dette næsebånd får du lidt af begge verdener. Det ser stadig godt ud, og kan hjælpe en hest, der går og åbner munden for meget.

 

Krydsnæsebåndet

Krydsnæsebåndet trykker heller ikke på tænderne. Mange bruger det til spring. Det kan være en god mulighed for dig, der ikke kan bruge det engelske næsebånd.

Så hvilket næsebånd skal du vælge?

Svaret er op til dig og din hest.

Nogle heste går fint med alle slags næsebånd eller helt uden for den sags skyld, og så er valget mere en smagssag. Andre heste kan blive irriterede over det engelske eller kombinerede næsebånd, hvis det trykker eller ikke fungerer, og så kan det være bedre at overgå til hannoveransk eller kryds.

Hubertus Classic Trense – Med hannoveransk næsebånd
Hubertus Classic Trense med hannoveransk næsebånd

Hubertus Classic trense
Hubertus Classic trense med lak og kombineret næsebånd.

 

 

3. Tænk på dit budget

Budget er også en nødvendig overvejelse. Er du ude efter en luksustrense, eller kan du klare dig med noget lidt billigere? En billig trense kan være udmærket valg, hvis det er dit første køb, og du måske ikke er helt sikker. En dyrere trense vil selvfølgelig være i bedre kvalitet og se mere lækker ud til konkurrencerne.

Hvis du hopper over til vores trensekategori på webshoppen kan du sammenligne mellem et stort udvalg af trenser både i den billige og dyre ende. Vi samler trenser fra mange danske udstyrsbutikker, så det kan være en god måde at komme i gang med at finde det helt rigtige. Du får en oversigt over priserne, og kan dermed nemt vælge indenfor det budget, du har bestemt dig for.

 

4. Bestem din hests størrelse

Når du ved, hvilken slags trense du foretrækker, er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse. Trenser er opdelt i forskellige størrelser for at gøre det nemmere for dig.

De fleste trenser kan fås i størrelse Pony, Cob, Full og X-full, men du kan også være heldig at finde nogle trenser i mindre størrelser end det.

 

5. Vælg bid

Det kan også være en god ide at købe dit bid først, så de to stykker udstyr passer godt sammen.

Bidet skal – ligesom trensen – først og fremmest være den rigtige størrelse. Det skal kun lige præcist skal nå ud til hestens mundvige. Fem millimeter bid må gerne “stikke ud” på hver side af hestens mund. Du kan også overveje et bid med bidringe, der sørger for at hestens mundvige ikke kommer i klemme.

Langt det meste af tiden kan du godt slippe afsted med et mildt bid. Det er under alle omstændigheder et godt sted at starte, indtil du kender din hests mund bedre.

Der er mange forskellige designs, du kan vælge mellem. Et todelt eller tredelt bid er blidere mod hestens gane. Dog kan det genere nogle heste, fordi det kan bevæge sig mere rundt i hestens mund. Her bliver du nødt til at prøve dig frem: Hold øje med hvordan hesten reagerer. Hvis den slår med hovedet eller på anden måde viser, at den ikke bryder sig om det bid, du har valgt, så skal du måske prøve et andet slags.

Læs mere om at vælge bid her.

 

Klar til at købe din trense?

Det kan være lidt spændende og lidt nervepirrende at skulle investere i et stykke udstyr, især inden du ved om det kommer til at virke. Heldigvis kan du imødekomme meget af usikkerheden ved at tænke over de her fem ting, før du køber.

Hvilke af de her råd hjalp dig mest? Hvis du har andre ting, der er vigtige at tænke på, før man køber trense, så skriv gerne en kommentar nedenfor.

Hvis du gerne vil vide mere om trenser og andet udstyr, så tjek resten af udstyrsbloggen ud. Der er nye spændende blogopslag hver uge om rideudstyr.