Udgivet i

Er et underlag nødvendigt under den perfekt tilpassede sadel?

Underlag er et uundværligt stykke udstyr for de fleste ryttere. De forhindrer sadelsår og sørger generelt for, at trykket fordeles bedre, så hesten ikke får smerter.
Men spørger du også nogle gange dig selv, om man kunne lave en sadel, der var så perfekt tilpasset, at det overflødiggjorde underlag? Eller vil de altid være nødvendige?

 

Derfor er underlaget vigtigt

Din sadel skal altid være tilpasset godt til hesten, men forskning viser samtidigt, at det ikke er det eneste, der betyder noget. Underlag også er vigtige for hestens komfort (hvis man vælger det rigtige slags).

Westernsadler har altid brug for underlag, siger Katja Geser-von Peinen, som er klinisk researcher i afdelingen for sportsmedicin på the Equine Clinic of Vetsuisse Faculty i Zurich. Selv de bedst tilpassede westernsadler er ikke designet til at blive brugt uden underlag. Sadelunderlaget også til formål at beskytte sadlens læder, også selvom sadlen passer perfekt. Sved kan nedbryde det bløde materiale på sadlens underside, hvilket reducerer holdbarheden og øger risikoen for, at det knækker. Derudover kan sadelunderlaget absorbere stød, som selv den bedste sadel ikke kan gøre.

Ifølge Anja Kotschwar, der har en doktorgrad i veterinærmedicin, kan sadelunderlag hjælpe med at give plads eller fylde op, hvis hesten ændrer form over tid. De fleste hestes muskler vokser eller mister vægt efterhånden, så deres ryg ændrer hele tiden form. Et sadelunderlag gør, at sadlen passer alligevel, selv når hestens fysik ændrer sig en smule.

Hvilket underlag skal du vælge?

Du skal vælge det underlag, der giver mest mening i forhold til din hest og din sadel. Har du for eksempel en rigtigt godt tilpasset sadel kan du sagtens nøjes med et helt tyndt bomuldsunderlag, der bare kan suge fugten. Ellers er naturlige fibre såsom rensdyrskin og lammeskind rigtig gode til at fordele trykket på en sadel, der allerede passer rimelig godt. Gelunderlag eller skumunderlag har mange af de samme egenskaber som naturlige fibre, selvom nogle ryttere mener, at naturlige fibre er bedre til at slippe af med varmen.

 

Sådan finder du ud af, om underlaget passer

Kig efter tørre eller våde pletter efter rideturen, og hold øje med områder, hvor pelsen er faldet af, blevet sammenpresset eller er pjusket. Det kan være tegn på at sadlens vægt har været ulige fordelt på hestens ryg. Dårlig vægtfordeling kan føre til problemer såsom sadelsår og rygproblemer.

Derudover kan du se på hestens opførsel, om den har det godt med den sadel og det underlag, du bruger. Hvis hesten ikke viser tegn på ubehag, når den bliver sadlet op eller under rideturen, så er sadel og underlag som regel i orden.

 

Pas godt på dit underlag

Sørg for at dit underlag er rimeligt rent. Snavs, sved og hår kan skabe friktion og være ubehageligt for hesten. Du rengør nemmest dit underlag ved jævnligt at børste undersiden med en blød strigle. Vask det engang imellem i vaskemaskinen – husk dog, at naturlige fibre kræver et særligt vaskemiddel, da normale vaskemidler ødelægger de naturlige fibre.