Udgivet i

Døjer din hest også med disse fire bøvlede vintersygdomme? Sådan undgår du dem

Vintersygdomme er noget øv. Lær mere her om hvordan du undgår dem.

Vinteren er en kold og våd tid for både hest og rytter, og desværre kan det dårlige vejr gøre det svært at holde hesten sund og rask. Det er naturligvis vigtigt for enhver rytter at holde sin hest ved godt helbred, og det gør man bedst ved at forebygge. Læs her hvordan du undgår og behandler de mest sædvanlige vintersygdomme hos hesten.

 

Sur stråle er en af de mest normale vintersygdomme

 

Hvad er det?

Sur stråle er en ildelugtende infektion, som forekommer inde i hoven. Det lugter så grimt, fordi det faktisk er en forrådnelsesproces, der sker. Bakterierne stortrives hvis hygiejnen ikke er i orden, og hvis der er fugtigt eller vådt og lufttæt. Det gør hoven til det perfekte sted for bakterierne at brede sig, hvis den ikke holdes ordentligt ren.

 

Hvordan forebygger jeg det?

Sørg for at muge godt ud i boksen, så hesten altid har et rent og tørt underlag at stå på. Rens hovene hver dag med en hovrenser. Hvis din hest er på fold, så sørg for at der er et sted på folden, der er nogenlunde tørt. Det kan være svært om vinteren, men der er nogle få ting, du kan gøre. Har du mulighed for selv at vælge – så vælg en fold, der dræner vandet godt. Hvis du kan sørge for at der er tørt foran lågen for eksempel med flis halm eller andet, så kan du undgå mange fugtrelaterede problemer.

 

Hvordan behandler jeg det?

Først og fremmest skal du holde hestens omgivelser rene – vælg en veldrænet fold og mug ud ofte i boksen. Dyrlægen kan udskære strålen, vaske hoven grundigt og give medicin, men i lettere tilfælde kan man godt selv behandle den sure stråle. Hvis det ikke er særligt fremskredent kan du selv rense strålen og lægge blåstenspulver på den. Du kan eventuelt smøre antibakteriel creme på den.

 

Køb billigt rideudstyr online på Udstyrspriser.dk

 

Kolik – en farlig sygdom for heste

 

Hvad er det?

Om vinteren har nogle heste også tendens til at få mere kolik end normalt. Kolik er betegnelsen for, når hesten har “ondt i maven”, og det kan skyldes forskellige ting, for eksempel problemer med organerne. Når hesten har kolik, skraber den med forbenene, sveder, ruller rundt og kigger sig til maven.

 

Hvordan forebygger jeg det?

Kolik er en alvorlig sygdom, og risikoen er ekstra stor om vinteren. Nogle har erfaring med at meget koldt vand øger risikoen for kolik, så tempereret vand kan afhjælpe problemet. Kolik kan også opstå ved pludselige foderændringer, så hvis din hest har brug for mere eller anderledes foder, end den er vant til om sommeren, så vend den til det gradvist.

 

Hvordan behandler jeg det?

Kolik kan du ikke selv behandle. Det er meget vigtigt, at du med det samme ringer til dyrlægen, som kan undersøge hesten professionelt.

 

Kolik er en af de farligste vintersygdomme.

 

Muk og dermatofilose kan være en rigtig pine om vinteren

 

Hvad er det?

Muk kan angribe hele kroppen på hesten – og sker det, så kalder man sygdommen for dermatofilose. Hvis sygdommen omvendt kun angriber hestens ben, så kaldes det muk. Det er typisk i kodebøjningen.

Dermatofilose kommer tit om vinteren. Det er en hudbetændelse, der skyldes bakterien dermatofiphilosis congolensis og som opstår nemmere når huden allerede er svækket, for eksempel hvis din hest i forvejen har hudproblemer eller hvis pelsen er våd i længere tid. Bakterien kan kun skabe betændelse, hvis den kommer ind i huden, så det opstår ikke på hel og sund hud. Det er også derfor, hesten så nemt får sygdommen om vinteren, når vejret er vådt i lang tid ad gangen, og det kan være svært at holde pelsen tør og sårløs. Betændelsen kan opstå overalt på huden, men det sker ofte på koderne, fordi hesten går rundt i mudderet uden at blive tør. Betændelsen giver smertefulde sår og skorper, og i svære tilfælde hævelse. Huden får et klumpet, skorpet udseende. Hvis den opstår andre steder end på benene, kendetegnes den ved glansløs pels, hårtab, sårskorper og ømme områder. Når man fjerner skorperne, kan man se at huden er lyserød og øm nedenunder. Der er som regel også gult eller grønt pus. Bakterien kan spredes via strigler, dækkener eller andet udstyr.

Hvordan forebygger jeg det?

For det første skal du sørge for at din hest får en chance for at blive helt tør. Lad den ikke gå i det våde mudder i lang tid af gangen, men lad den komme ind på stald i længere perioder. Børst forsigtigt mudderet af med en blød børste, når det er tørt uden at beskadige huden. Tjek jævnligt for sår, for hudbetændelsen opstår kun, hvis bakterien kan gennembryde huden. En sund hest har desuden et stærkere immunforsvar, der kan bekæmpe infektioner, så sørg for at din hest er fodret rigtigt.

Invester i et godt udendørs dækken. Det er specielt vigtigt, hvis hesten går i løsdrift og ikke kommer på stald. Men det bedste er, hvis den kan få nogle længere tørre perioder i stalden, hvor huden kan tørre helt op. Du kan også investere i forskellige cremer og vaskemidler, for eksempel antibakterielle midler eller cremer. Hvis din hest har meget behårede koder, kan du overveje at trimme dem. Så tørrer de hurtigere, og fugten kan komme væk.

Hvordan behandler jeg det?

Hvis skaden alligevel er sket, og din hest har fået dermatofilose, så sørg for at holde den så tør som muligt. Huden heler ikke, hvis den er våd. Det gælder også hvis du har vasket dens ben: Dup forsigtigt med et håndklæde (uden at gnubbe), til de er helt tørre. Dernæst fjernes skorperne. Hvis de sidder godt fast, kan du bløde dem op i en antibakteriel vask først. Måske kan du ikke få dem alle af på en gang – det er fint at gøre det over et par dage, for ikke at gøre oplevelsen smertefuld for hesten. Det bedste er at lade sårene hele af sig selv med hjælp fra sårcreme uden at pakke dem ind. Hold øje med betændelsen, og behandl den en gang om dagen til den er helt væk. Selv en lille rest kan få det hele til at blusse op igen. Det skulle gerne være væk i løbet af maksimum nogle få uger. Hvis det bliver værre, hæver op eller hvis det virker som om din hest har smerte eller halter, kan det være nødvendigt at kontakte dyrlægen. Hvis din hest allerede har haft dermatofilose én gang, får den det nemmere igen. Så hold godt øje med den i fremtiden.

Respirationsproblemer og svækkelse er begge almindelige om vinteren

Respirationsproblemer heste i stald.

 

Hvad er det?

Respirationsproblemer og svækkelse er to forskellige ting, men de går ofte hånd i hånd. Hvis hesten står indenfor i vinterhalvåret, kan den udvikle respirationsproblemer på grund af, at den bliver eksponeret for støv og andre partikler i meget højere grad end om sommeren hvor de går meget ude. Samtidigt kan det være fristende at give hesten en “pause” om vinteren. Det er dog nogle gange en skidt ide, især for ældre heste, der har det med meget hurtigt at miste meget muskelmasse. Hesten kan have rigtig svært ved at tage musklerne på igen om sommeren, og det kan resultere i en række dårligdomme fra ledproblemer til overbelastningsskader.

Hvordan forebygger jeg det?

Selvom det kan føles fristende at lade hesten stå mere indenfor om vinteren, og give den flere pauser fra træningen, så er det bedre at lade den komme på fold og motionere den. Sørg også for at holde stalden godt ventileret, så der ikke er for meget støv i luften.

 

Hvordan behandler jeg det?

Vejtrækningsproblemer kan skyldes mange forskellige ting, så snak med din dyrlæge og forsikr dig om, at det ikke er en virus. Hvis det er en slags allergisk reaktion på partikler i rummet, så kan du komme langt med at holde stalden så ren som muligt, det vil sige forsøge at reducere det, der udløste sygdommen i første omgangen. Dyrlægen kan også hjælpe dig med medicin. Men det er vigtigt at forebygge.

Hvis din hest er kommet ud af form i løbet af vinteren, så start langsomt op igen om foråret. Øg intensiteten lidt efter lidt så smidighed og muskler kan følge med.

 

Sådan passer du på hesten for at undgå de mest normale vintersygdomme

De mest normale vintersygdomme såsom muk, dermatofilose, svækkelse, respirationsproblemer, kolik og sur stråle kan alle ofte forebygges.

Sørg for at muge ud ofte, holde hestens ben rene og tørre og genoptræne langsomt igen om sommeren, hvis hesten har fået en pause. Masser af frisk luft og langsomme foderændringer er også vigtige, især om vinteren.

Det er stadig vigtigt at holde øje med hesten jævnligt, i tilfælde af at den begynder med at udvikle symptomer.

Hvis du gerne vil vide mere om heste, ridning, rideudstyr og træning, så følg med på vores blog om rideudstyr. Husk, at du også kan shoppe masser af billigt rideudstyr samlet fra mange danske butikker på vores online rideudstyrsbutik.