Udgivet i

Derfor er det så vigtigt med den rigtige gjord [miniguide]

information om gjord til hest

Mange ryttere køber gerne udstyr såsom sadler, dækkener, hovedtøj og ridetøj med stor omtanke, så de ved, at pasformen er god, og at udstyret vil holde længe.

Men hvad med gjorden?

Er det lige meget, hvilken gjord du vælger, eller er der en nævneværdig forskel på de forskellige typer?

 

Den rigtige gjord til din sadel

Der er to slags gjorde: Korte dressurgjorde og lange springgjorde. De er henholdsvis korte og lange på grund af, hvilken sadel de passer til. Dressursadlens stropper er længere, så der er behov for en kortere gjord, mens det er omvendt på springsadlen.

Det er vigtigt, at gjorden er den rette længde. Hvis den er for lang, kan stropperne fylde for meget og være i vejen for dine ben. Det er godt at have et par huller ekstra i begge ender end det du har brug for.

Hvis din hest ikke har nogle særlige problemer, kan du sagtens bruge en normal lige gjord af enten læder, nylon eller neopren. Men i nogle tilfælde kan der være behov for særlige gjorde.

Her er et par problemer, du måske kan løse med en anden slags gjord:

 

Sadlen glider rundt

Nogle gange når sadlen glider rundt på hesten kan det skyldes mange forskellige ting. Måske er underlaget for glat, eller måske passer sadlen simpelthen ikke ordentligt. Hvis du ved, at alt andet er i orden, så prøv at skifte gjorden ud.
Elastiske gjorde med nupret underside og med god trykfordeling kan gøre, at sadlen ligger mere stabilt på hesten.

 

Følsom hud

Nogle gange kan heste, der sveder meget, også være mere følsomme over for gjordens materialer. Nylongjorde kan nogle gange være irriterende for heste i sådanne tilfælde. Her er det bedre at vælge neoprengjorde, der er mildere og fungerer godt med sved. Læder er også et behageligt materiale for nogle følsomme heste, men det kræver mere vedligeholdelse. Et andet alternativ er gjorde med lammeskindsbelægning. Lammeskindet forhindrer materialet i at gnubbe på huden, og er meget behageligt for følsom hud. Gelgjorde er også designet med ekstra komfort i tankerne.

 

Store skuldrer

Hvis din hest har store skuldre kan det nogle gange være en kamp at få sadlen til at sidde rigtigt med en normal gjord. En anatomisk gjord er buet, så den ligger bedre i forhold til skuldrene og sørger for at sadlen forbliver det rigtige sted.

 

Gjord til springning

Der findes også gjorde særligt designet til springning med en beskyttelsesplade i midten, som kan forhindre skader fra hovene. Denne slags gjord har ofte også stropper i midten til at fastsætte hjælpetøjler eller brystplade.

 

Kan du vælge hvilken som helst gjord?

Nogle heste har det fint med normale lige gjorde, så måske har din hest det også fint med sådan en. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt at vælge en gjord, der tilgodeser din hests særlige behov, lige meget om den har følsom hud, store skuldre eller noget helt andet.

Du kan finde et stort udvalg af alt lige fra anatomiske til elastiske gjorde på webshoppen.