Udgivet i

Er det bedst at købe brugt eller nyt rideudstyr?

Kan man godt købe brugt rideudstyr uden at gå på kompromis med kvalitet? Eller er det bedst altid at købe tingene fra nyt, så man er sikker på, at det er i orden?

 

Fordelene ved at købe brugt rideudstyr

Den største og mest umiddelbare fordel ved at købe brugt er, at du får mere kvalitet for en lavere pris. Især hvis du for eksempel gerne vil have en rigtig god sadel, men ikke har budgettet til at købe den fra ny. En brugt sadel, der har været godt vedligeholdt, kan for eksempel sagtens holde mange år endnu og vil være et bedre valg end en ny sadel i lavere kvalitet. Den vil desuden allerede være “redet til” og vil dermed være blød og føjelig fra starten. En ny sadel vil derimod være hård og stiv og har brug for at blive brugt noget tid, før den er behagelig.

I sidste ende kan det spare dig mange penge at købe brugt og er ikke nødvendigvis “dårligere.” Du kan købe nærmest alt brugt, lige fra ridestøvler til piske. Det føles godt at give et stykke udstyr nyt liv, hvis alternativet var, at det bare skulle smides ud. Vi lever i en brug-og-smid-væk tid, hvor vi udskifter ting hurtigere end vi kan bruge dem op. Det er et ærgeligt spild og en unødvendig belastning for miljøet.

 

Ulemperne ved at købe brugt rideudstyr

Brugte ting har ofte brug for at blive repareret. Jakker kan have brug for nye knapper eller lynlåse og dækkener kan have brug for en gang vandafvisende behandling, før de er gode igen. Det kan selvfølgelig koste lidt, så find ud af på forhånd om det er pengene værd, eller om du hellere skal købe nyt.

En anden ulempe er, at du ofte er nødt til at vente og lede længe efter det rigtige udstyr. Jo mere specifikt det du leder efter er, desto længere tid vil det tage. Hvis du køber fra nyt, kan du få præcis det du havde i tankerne og få det med hjem den samme dag. Du kan også få meget udstyr specialfremstillet, så det passer dig og din hest perfekt.

 

Hvad skal jeg tænke på, når jeg køber brugt?

Hvis du har besluttet dig for at købe brugt, kan du gøre nogle ting for at sikre dig, at du får det bedste ud af det. Du kan for eksempel tage dit gamle udstyr med dig for at sikre, at størrelsen er rigtig. Du bør også undersøge alt læder grundigt. Lidt slid kan ikke undgås, men der må ikke være store skader såsom revner i læderet eller knækkede stropper. Det bør heller ikke være for udtørret. Udtørret læder kan knække når som helst og er farligt. Tjek også om syningerne stadig er hele, eller om de er ved at gå op. Hvis du køber din næste sadel brugt, så sørg for at træet og bommene er hele og godt vedligeholdt. Tænk ikke så meget på, hvor gammel sadlen er. En gammel sade kan sagtens holde mange år endnu, hvis den bare er blevet godt vedligeholdt. Tænk i stedet på, hvor godt den ser ud og sørg for at den ikke er i stykker. Sørg også for at den passer. Lad dig ikke friste af en billig pris – det er spild af penge, hvis den ikke passer ordentligt alligevel. Hvis du ikke er sikker, så spørg om du må få den med hjem en dag eller to. Hvis sælger siger nej, er det bedst ikke at tage chancen.

Undgå at købe børster brugt. Hudsygdomme kan nemt overføres på den måde. Det er ikke risikoen værd.

Udover det, så slå dig løs! Hvis du gør det rigtigt, kan du spare rigtig mange penge og i sidste ende få bedre kvalitet for dem med brugt udstyr.