
Den islandske hest stammer fra de heste, som vikingerne bragte med sig til Island for tusind år siden.
De udviklede sig siden til den hårdføre, nøjsomme kompakte hest vi kender så godt i dag.
På Island blev den traditionelt brugt som arbejdshest eller transporthest, da den er stærk og udholdende og kan bære voksne ryttere over lange afstande. I dag er den en alsidig ridehest, der kan bruges både til hyggeridning og konkurrencer.
Når man tager den islandske hests lange historie og rige kultur i betragtning, så kan man godt forstå, hvorfor den skiller sig ud fra andre hesteracer. I dag har den lagt sin fortid som arbejdshest bag sig og er blevet en populær ridehest med sin helt egen disciplin, konkurrencer, kåringer og udstyr.
Den islandske hest er unik
Den islandske hest adskiller sig fra andre racer på mere end én måde.
Faktisk måler den kun mellem 135-40 cm i stang. Men modsat ponyer er den stærk nok til at bære voksne ryttere. Den må som den eneste lille race også gerne bære ryttere over 16 år i konkurrencer.
Den islandske hest er utroligt hårdfør.
Den islandske hests mest spændende egenskab er nok dens fem gangarter. Udover skridt, trav og galop mestrer den også tölt og pas. Tölt er især en populær gangart, fordi den er firtaktet og dermed føles meget behagelig for rytteren. Det er den perfekte gangart til at blive transporteret over lange afstande over de islandske stepper. Og så ser den hamrende flot ud med elegant løftet hoved og ben.
Sådan finder du det rigtige islænderudstyr til din islænder
Islændersadlen
På samme måde som der findes særligt udstyr til dressur, western og spring, så er der også rideudstyr, der er særligt designet til islænderridning. Man kan godt springe i en dressursadel, og ride dressur i en springsadel. Men man bliver støttet bedre i sin ridning, når man vælger en sadel der er designet til formålet. Det samme gælder også for islændersadlen.
Islændersadlen er designet, så den passer til islænderens unikke kropsform. Den ligner lidt en dressursadel, men formen er anderledes.
Islændersadlen har ofte et lidt dybere sæde med mere direkte kontakt til hesten end dressursadlen, der har et højere sæde.
Islændertrensen
Der findes også særlige islændertrenser. De har som regel ingen kæberem og nogle gange heller ikke næsebånd.
Nogle islænderryttere mener, at det bunder i en friere og mere minimalistisk kultur. Andre har et mere praktisk udgangspunkt. De dropper de ekstra remme, fordi islænderheste ofte er rolige af natur.
Mange islænderryttere har det bedst med at ride med en islændertrense, men det er ikke obligatorisk. Vælg den trense, der giver dig mulighed for at ride på den måde, du godt kan lide.
Andet islænderudstyr
Der er også andre typer udstyr såsom benbeskyttelse og underlag, der er lavet med islænderens kultur og fysik in mente. Noget af det passer til islænderens krop bedre, mens andet er flot designet i den æstetik, der bliver forbundet med islænderridningen.
Blev du klogere?
Vi håber du blev lidt klogere på islændere og islænderudstyr. Husk at holde øje med flere spændende blogopslag om udstyr på Udstyrsbloggen, eller få mere inspiration til dit udstyr her.
Du kan også downloade vores e-bog om, hvordan man kan spare penge på ridesporten her: